Dossier

Hoe je zelfverbruik met zonnepanelen te verhogen?

04 februari 2021
zonnepanelen zelfverbruik

Je hebt er baat bij om zoveel mogelijk stroom van de productie van je zonnepanelen te gebruiken op het moment dat die wordt opgewekt, zeker als de meter straks niet meer terugdraait. Er zijn effectief mogelijkheden, maar wees je ook bewust van wat je wanneer kunt of moet doen.

Aanbevelingen

Wat is er beter dan een eigen onderzoek om de juiste aanbevelingen te maken? Welnu, tussen oktober 2018 en oktober 2019 hebben we, in het kader van een Europees project, 34 gezinnen met zonnepanelen gevolgd om na te gaan in welke mate ze concreet hun zelfverbruik konden verhogen.

Het zelfverbruik wordt dan des te belangrijker als de meter niet meer terugdraait, zoals dat straks in Vlaanderen voor steeds meer gezinnen het geval zal zijn. Want dan betaal je alle stroom die je van het net haalt, tegen een totale prijs van gemiddeld 0,26 eurocent per kWh, terwijl je voor je elektriciteit die je op het net steekt, een terugleververgoeding van slechts 2 à 4 eurocent per kWh kunt krijgen. Het verschil is behoorlijk groot, zodat je zoveel mogelijk van je eigen productie op het moment zelf zou moeten trachten te benutten.

Enkele aanbevelingen

Het komt eropaan om je elektrische toestellen zoveel mogelijk te gebruiken als er – voldoende - productie van de zonnepanelen is.

Daarom is het interessant om de curve van de stroomproductie van je zonnepanelen te bekijken als je over een monitoringsysteem van je fotovoltaïsche installatie beschikt. Dat zal onder meer afhangen van de oriëntatie van jouw panelen en de helling waarin ze zijn aangebracht. Aan de hand van die informatie kun je nagaan wanneer je jouw toestellen het best laat draaien.

Hou voor ogen dat de dagelijkse productie van de zonnepanelen tussen half april tot half september veelal, theoretisch althans, de dagelijkse energiebehoefte zal dekken. Omgekeerd zal het weinig zin hebben om buiten die periode, dus van oktober tot april, het stroomverbruik van jouw toestellen te verschuiven naar de best mogelijke uren qua productie omdat je zonnepanelen dan sowieso doorgaans toch te weinig stroom produceren.

Beter doen dan 30 % zelfverbruik?

Algemeen wordt als gemiddelde een zelfverbruik van 30 % genomen als de productie van de zonnepanelen min of meer overeenkomt met het jaarlijkse stroomverbruik van het gezin. Dat is effectief de meest voorkomende situatie in België.

Bij het begin lag het zelfverbruik van de gezinnen uit ons onderzoek gemiddeld inderdaad rond de 30 %, weliswaar met uitersten tussen 21 % en 47 %. De hogere percentages kwamen vooral voor bij gezinnen waar sommige bewoners tijdens de week meerdere dagen overdag thuis waren. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

We hebben die gezinnen begeleid bij het zoeken naar mogelijkheden om hun zelfverbruik te verhogen, evenwel zonder grote investeringen te doen in bijvoorbeeld specifieke apparatuur om toestellen aan te sturen. In die zin zijn het mogelijkheden die in het bereik zouden kunnen liggen van de meeste gezinnen, afhankelijk van de toestellen waarover zij beschikken en de mogelijkheden om overdag thuis te zijn.

Hierna onze conclusies voor:

Huishoudtoestellen
Een elektrische boiler
Elektrische verwarming
Elektrische auto
Een thuisbatterij