Nieuws

Aanlokkelijke voorstellen voor de installatie van zonnepanelen in Brussel: wat ervan denken?

13 december 2018

“Gratis zonnepanelen op je dak”! Zo luidt momenteel het voorstel aan de Brusselaars van twee firma’s, die werken volgens het principe van de derde investeerder. Geloofwaardig? Rendabel? Wij beantwoorden jouw vragen.

Inleiding

Twee firma’s, Brusol en Brusselsenergy, stellen Brusselaars voor om kosteloos zonnepanelen op hun dak te plaatsen en die 10 jaar lang te onderhouden. Als eigenaar profiteer je onmiddellijk van de groene stroom voor je woning, en na 10 jaar word je ook eigenaar van de panelen (die daarna nog jaren kunnen meegaan).

Dankzij het systeem van groenestroomcertificaten dat in Brussel nog steeds geldt, zou het voor beide firma’s nog altijd een winstgevende operatie zijn.

Zijn er addertjes onder het gras? Is het niet rendabeler om zelf zonnepanelen te plaatsen en te financieren? We overlopen alles wat je moet weten om de juiste beslissing te nemen.

Is het geloofwaardig?

Het concept van derde investeerder in de sector van de zonnepanelen heeft een nogal kwalijke reputatie. Dat komt door problemen die zich in het begin van de jaren 2000 in Wallonië hebben voorgedaan.

Volgens onze berekeningen houdt zo’n systeem in Brussel wel degelijk financieel steek.

Ook al houden we voorzichtigheidshalve rekening met de bodemprijs die aan de groenestroomcertificaten wordt toegekend (€ 65 per eenheid), dan dekken de subsidies over 10 jaar gespreid het bedrag van de installatie nog steeds.

We hebben dus blijkbaar niet te maken met financiële constructies die de consument in grote mate in gevaar brengen, zoals in 2010 in Wallonië waar de pseudo-derde investeerder zijn klant in de schulden stak om zelf met de premies te gaan lopen.

Volgens een studie van de Brusselse reguleringscommissie voor de gas- en elektriciteitsmarkt (Brugel) kan een installatie in Brussel tussen de 650 en 850 kWh per kWc produceren. Dat kan weinig lijken in vergelijking met de 1000 kWh/kWc die goed georiënteerde installaties op het platteland kunnen opleveren, maar Brussel is dan ook een stedelijk gebied waar schaduwvorming de productie vaak beperkt.
Momenteel kent Brussel 3 groenestroomcertificaten per 1000 kWh opgewekte stroom toe (voor een periode van 10 jaar) en de huidige prijs van zo’n € 90 à € 95 per eenheid is hoog.
Bovendien bestaat er een gewaarborgde bodemprijs van € 65 per certificaat, die Elia betaalt in geval van ineenstorting van de marktprijs.

Deze minimumprijs van € 65 per kWh waarborgt tussen € 1200 en € 1700 per kWc subsidies over 10 jaar. Aan de huidige prijs van groenestroomcertificaten is zelfs een bedrag boven de € 2000/kWc mogelijk. 

Voor de plaatsing van zonnepanelen betaal je als consument echter tussen de € 1000 en € 1500/kWc. De financiering van een installatie enkel met groenestroomcertificaten is dus haalbaar voor een bedrijf. Dat moet dan wel geld lenen om zijn kosten nu te betalen en zijn lening over 10 jaar terug te betalen. Nu de rentevoeten laag zijn, lijkt het financiële plaatje dus wel degelijk te kloppen.

Maar er rijzen natuurlijk nog andere vragen!