Nieuws

Een plug-en-play zonnepaneel plaatsen? Geen goed idee

01 juni 2022
zonnestation Sunology

Misschien ontzie je het om een installateur aan te spreken of om offertes te vergelijken? Dan klinkt een zonnepaneel dat je gewoon met een stekker op je elektrisch circuit kunt aansluiten, zeer aanlokkelijk. Maar dat is buiten de regelgeving gerekend. En ook financieel blijkt het niet zo interessant. Je gaat beter voor een complete installatie.

Door de hoge stroomprijzen is een rush op zonnepanelen ontstaan. Daardoor moet je soms wat geduld oefenen, de prijzen kunnen stijgen, soms is het gewenste materiaal niet langer verkrijgbaar… Dan lijkt zo’n zonnepaneel met stekker een ideale oplossing. Even online bestellen, aan huis laten leveren en… enkel nog de stekker in een stopcontact steken.

Zeer eenvoudige installatie

De eenvoud van installatie is zonder meer hét verkoopargument voor dit soort producten dat veelal online en op sociale media wordt aangeboden, zoals ook het zonnestation van het Franse Sunology. Je hoeft het zonnepaneel – of enkele panelen als je die onderling aan elkaar koppelt – alleen maar tegen een muur of met de nodige ballast op een plat dak te plaatsen, met de gewenste oriëntatie en helling. Kwestie van een optimale productie te halen. En daarna steek je de stekker ergens in een stopcontact.

Beperkte productie van stroom

Het instapmodel van het zonnestation van deze fabrikant, dat uit 1 zonnepaneel bestaat, zou volgens de fabrikant 420 à 670 kWh per jaar produceren. Met een vermogen van 400 W kun je in ons land echter hooguit aan 380 kWh per jaar raken.

Dat komt overeen met amper 11% van de jaarlijkse behoeften van een gemiddeld Belgisch gezin. Tegen een tarief van € 0,35 per kWh en in de veronderstelling dat je alle opgewekte stroom onmiddellijk verbruikt, zou het paneel je een besparing van € 140 per jaar opleveren.

Verhoudingsgewijs niet zo goedkoop

De aankoopprijs voor dit zonnestation met een paneel van 400 Wp bedraagt € 749, leveringskosten in België niet inbegrepen. De levering wordt binnen 30 dagen beloofd.
Als we de prijs per kilowattpiek (kWp) berekenen, komen we uit op € 1 870 per kWp. Dat is zowat een derde duurder dan de doorsneeprijs die installateurs momenteel aanrekenen (zo’n € 1 400 per kWp).

Te overwegen?

Met dit soort doe-het-zelf-installatie loop je toch een en ander mis. Zo zul je niet kunnen rekenen op een vergoeding voor de stroom die je anders op het net kunt steken. Dus geen terugleververgoeding (zo’n € 0,20 in april in Vlaanderen of Brussel) en geen groenestroomcertificaten in Brussel (zo’n € 200 per opgewekte 1000 kWh). Beschik je nog over een analoge meter, dan zal die wel terugdraaien.

Maar er gelden regels voor zogenoemde “decentrale productie-installaties die in parallel werken met het distributienet”. Die bepalen dat dit soort installaties namelijk met een vaste bekabeling moet zijn aangesloten. Het is dan ook verboden om ze gewoon met een stekker aan te sluiten.

Kortom, dit toestel is duurder, biedt veel minder mogelijkheden om er financieel rendement uit te puren en mag je volgens de huidige regels niet zomaar met een stekker aansluiten. In dat opzicht kunt je beter investeren in een complete installatie die door een installateur wordt geplaatst. Ons dossier over zonnepanelen kan je daarbij helpen.

Naar ons dossier over zonnepanelen