Dossier

Waaraan moet je denken voor je een auto koopt?

09 januari 2023
dame kiest tussen twee auto's

Als je een nieuwe auto wilt kopen, moet je aan heel wat dingen denken. Welk type motor past het best bij jou? Welk model? Hoe ga je hem bestellen en betalen? Veel vragen die we hier proberen te beantwoorden.

10 dingen waar je moet aan denken voordat je een auto koopt

 1. Welke brandstof?
 2. Breng alle kosten in rekening
 3. Configureer je wagen om de prijs in te schatten
 4. Opgepast als je online bestelt
 5. Bereid je voor als je moet laden
 6. Tweedehands is vaak een optie
 7. Maak een testrit
 8. Marge is beperkt, maar ze is er
 9. Houd de levertermijn en de prijs in de gaten
 10. Cash of met een lening?

1. Welke brandstof voor je nieuwe wagen?

De tijden dat je voor een nieuwe wagen kon kiezen tussen diesel en benzine zijn voorbij. Er zijn nu hybride modellen, plug-in-hybride, volledig elektrische en ook hier en daar een wagen op lpg of cng.

Het type motor dat je kiest hangt vooral af van jouw verplaatsingen.

 • Auto op diesel: als je vaak lange ritten doet naar je werk of naar familie, en bv. weinig tijd of mogelijkheid hebt om te laden.
 • Auto op benzine: voor kortere verplaatsingen met weinig autostrade. Een benzine-auto is ook een budgetvriendelijkere optie.
 • Zelfladende hybride of full hybrid: dit is een goede optie voor mensen met een "benzine-profiel", maar met een iets hoger budget. Niet interessant als je veel autostrade moet doen.
 • Plug-in-hybride: een plug-in-hybride is geschikt voor korte afstande, die je dan grotendeels elektrisch kunt doen, maar ook voor langere verplaatsingen. Je moet er wel diep voor in de buidel tasten.
 • Elektrisch: een volledig elektrische auto kan interessant zijn voor elk profiel. Je moet wel voldoende laadmogelijkheden hebben, op je werk, bij je thuis of onderweg (zie punt 5.). Het budget dat je voor dit type auto moet uittrekken, is hoger dan voor andere types.

Wil je weten welke brandstof het best bij jouw toekomstige auto past? Doe hier dan de test.

Naar de brandstofkeuzemeter

2. Breng alle kosten verbonden aan je auto in rekening

Sinds de lancering van de elektrische auto wordt er veel gesproken over de “total cost of ownership” (TCO), d.i. het kostenplaatje van je auto tijdens de volledige levensduur. Het gaat dan uiteraard over de aankoopprijs, maar ook alle taksen die je op de auto betaalt, de brandstof- of elektriciteitskosten, het onderhoud en uiteindelijk de restwaarde.

In het verleden was de aankoop van een benzine- of dieselwagen relatief goedkoop en gaf je vooral in de loop der jaren veel uit aan brandstof en – in mindere mate – aan taksen en onderhoud. Vandaag zijn wagens zuiniger, maar (veel) duurder in aankoop. In het geval van een elektrische auto betaal je (voorlopig) ook minder belastingen.

Ook al is het momenteel erg moeilijk om prognoses te maken voor de toekomst, met de erg volatiele energieprijzen, toch zou het vanaf 2025 goedkoper worden om op elektriciteit te rijden dan op benzine of diesel. Al houden we de evolutie van de prijzen van de elektrische auto’s natuurlijk met argusogen in de gaten.

In ons dossier gaan we dieper in op de verschillen in TCO tussen de types motoren.

Naar het dossier tco

3. Configureer je wagen om de prijs in te schatten

Als je weet naar welk type wagen je op zoek bent, dan kun je de prijs van enkele modellen gaan inschatten. Elk merk heeft op haar website wel een tool waarmee je jouw eventuele volgende wagen op maat kunt configureren. Je kiest er je motorisatie en je uitrustingsniveau en kunt er spelen met pack’s, vermogens en batterijgroottes. Op basis van deze configuratie krijg je een beeld van de prijs waarmee je rekening zult moeten houden. Laat je niet louter leiden door de “vanaf”-prijs. Voor de uitrusting en de motor en/of batterij die jij wil, moet je vaak nog heel wat bijtellen.

4. Opgepast als je online bestelt

Als je je wagen gekozen hebt, dan kun je die eenvoudig online bestellen. Dit is bij elke autofabrikant mogelijk via hun website. Bij sommige merken, zoals bv. Tesla, is dit meteen de enige manier om een wagen te bestellen, omdat ze geen fysieke showrooms en dealers hebben.

Maar voorlopig zijn nog niet veel mensen gewonnen voor een volledige online aankoop. Recent nog antwoordde 83 % van de mensen op onze enquête n.a.v. het komende autosalon dat ze het niet zagen zitten om de bestelling volledig online af te handelen.
Kies je er wel voor om je auto online te kopen, dan ben je hoe dan ook wettelijk beschermd, net zoals voor alle andere onlineaankopen. Dit wil zeggen dat de dealer op zijn website alle noodzakelijke info moet geven voordat het contract tot stand komt. Er moet ook duidelijk worden aangegeven bij welke handeling precies de verkoop wordt afgesloten.

Verder kun je gebruik maken van het herroepingsrecht, waardoor je 14 dagen bedenktijd hebt over je aankoop. In het geval van een auto mag je meestal wel maximaal 500 km op de teller hebben staan na die 14 dagen.

Voor meer tips over online kopen kun je hier terecht.

Naar de tips bij onlineaankopen

5. Elektrische auto of plug-in-hybride? Bereid je voor om te laden

Als je een elektrische wagen of een plug-in-hybride gaat kopen, bedenk dan hoe je die gaat laden. Kun je een eigen laadpaal laten plaatsen op je oprit of aan je huis? Informeer je dan vooraf en vraag tijdig een aantal offertes op. Zeker als je zonnepanelen hebt, is dit een logische keuze. Maar misschien kun je zo goed als altijd op je werk opladen? Dan is een eigen laadpaal niet altijd een must. Als je meerdere publieke laadpalen in je buurt hebt, dan zijn die ook altijd een optie.

Lees hier alles over hoe je je wagen kunt laden.

Naar het dossier over je auto opladen

6. Tweedehands auto is vaak een optie

Als je hebt beslist welk model je wilt kopen, dan kun je altijd eerst kijken op tweedehandssites of je de wagen daar nergens in goede staat kunt vinden. Sommige tweedehandsmodellen hebben nog maar een beperkt aantal kilometers op de teller, maar zijn wel beduidend goedkoper dan een nieuw model. Al is het tweedehands aanbod de laatste jaren flink geslonken en zijn de prijzen daardoor aanzienlijk gestegen.

Als je tweedehands wilt kopen, moet je de wagen altijd goed vanbinnen en vanbuiten bekijken, er een testrit mee maken en moeten uiteraard documenten zoals het keuringsbewijs en de Car-Pass in orde zijn. Waar je nog rekening mee moet houden bij zo'n aankoop, lees je hier.

Naar het dossier over een tweedehands auto kopen

 

7. Ga je toekomstige wagen in levende lijve bekijken en test hem uit

Als je hebt bepaald welk model het meest bij jou past of als je een short list hebt gemaakt van enkele modellen op basis van je onlinezoektocht, neem dan ook de tijd om de wagens in levende lijve te bekijken.

Het autosalon is een prima gelegenheid om verschillende modellen te vergelijken en informatie in te winnen. Lukt dit niet, schuim dan dealers en showrooms af, ook al zijn die er steeds minder, om te zien of de wagen is wat je ervan verwacht. Is hij ruim genoeg? Is hij zo mooi als het lijkt op de website?

Uiteraard kan ook een proefrit niet ontbreken. Pas dan kun je weten of hij goed aanvoelt en kun je al een eerste keer kennis maken met het bedieningssysteem, de geluidsinstallatie, navigatie, maar ook met de wegligging en het vermogen van de motor.8. Marge is beperkt, maar ze is er

Auto gekozen? Dan is het tijd om het over de prijs te hebben. De tijd dat je bij de dealer om de hoek langsging en daar een mooie korting of een flink aantal opties voor een klein prijsje kreeg, ligt helaas in het verleden. De prijs van een wagen wordt veel meer centraal bepaald door de fabrikant, met een zeer kleine marge voor een lokale verkoper. Of de klant bestelt online, waardoor de lokale concessiehouder enkel nog een rol speelt als afhaalpunt en daarvoor enkel nog een afleverpremie krijgt.

“De marges waren sowieso al flink geslonken”, zegt Steve Mestdagh, “vooral dan bij de elektrische auto’s, die met veel minder winst worden verkocht dan auto’s op benzine of diesel. Daarom worden ook veel kleinere modellen uit roulatie gehaald, omdat er nog net iets meer winst te boeken valt op grotere modellen. En ten slotte is er het tekort aan chips en zijn er dus lange levertermijnen, waardoor fabrikanten minder met kortingen moeten zwaaien om de wagens die ze ter beschikking hebben, verkocht te krijgen.”

Lees meer over hoe de rol van de autodealer de laatste jaren flink is veranderd.

Naar het artikel over de rol van de autodealer

9. Houd de levertermijn en de prijs van je auto in de gaten

Als je een wagen bestelt, dan moet op het contract in principe een leverdatum worden vermeld. Maar door de huidige leveringsproblemen en het tekort aan bepaalde onderdelen, worstelen heel wat fabrikanten met die datum. Daarom wordt er soms “levering onbepaald” opgenomen, maar dat is dus niet helemaal wettelijk. Let dus zeker op de kleine letters. De prijs van de bestelde auto mag alleszins niet veranderen in afwachting van de levering.

Wel is het mogelijk dat je uiteindelijk het voorstel krijgt dat een wagen wordt geleverd die lichtjes wijzigt van jouw bestelling. Het is dan aan jou om dit voorstel al dan niet te aanvaarden, met dezelfde bedenking als daarnet.

Verschilt het voorgestelde model in de zin dat het iets minder goed is uitgerust, onderhandel dan zeker opnieuw over de prijs.

10. Je auto betalen: cash of met een lening?

Misschien heb je voldoende kunnen sparen en kun je je nieuwe auto in een keer betalen. Is dat niet zo, dan kun je terugvallen op een autolening. Als je die nodig hebt, vraag dan tijdig naar de voorwaarden bij jouw bank of bij andere kredietverstrekkers, maar ook bij de dealer zelf. Vergelijk de rentevoeten en houd rekening met het maximale bedrag dat je kunt lenen en met de looptijd van je lening. Is een autolening beduidend aanlokkelijker dan elders, bv. tegen een rente van 0 %, dan zit er vaak een addertje onder het gras.

Lees hier meer over autoleningen.

Naar het dossier over autoleningen

Welke autolening is het best voor jou?

Met behulp van onze koopwijzer kun je vinden welke autolening het best bij jou aansluit.

Naar de koopwijzer autoleningen