Dossier

Tweedehandswagens: waarop letten bij aankoop?

15 juli 2020
tweedehandswagens-aandachtspunten

Als je van plan bent een tweedehandswagen te kopen, zoek je natuurlijk een betrouwbare auto tegen een betaalbare prijs. Dat is niet altijd gemakkelijk, want op de occasiemarkt zijn er tal van oplichters aan het werk. Let dus op een aantal essentiële punten en stel de juiste vragen vooraleer je een occasie koopt.

Particuliere of professionele verkoper?

Beide hebben hun voor- en nadelen. Check in elk geval vooraf de betrouwbaarheid van het merk van je voorkeur. Raadpleeg ook onze koopwijzer voor tweedehandswagens.

Particuliere verkopers

 • Als het gaat om iemand die je kent, heb je enige zekerheid omtrent de kilometerstand, het onderhoud, eventuele ongevallen in het verleden en de reden voor de verkoop.
 • Normaal gezien zal de prijs lager zijn dan bij een professionele verkoper.
 • Meestal wordt de wagen verkocht in de staat waarin hij zich bevindt, dus bijvoorbeeld met versleten banden.
 • Je kunt geen gebruik maken van het modelcontract van Test-Aankoop.
 • De verkoper mag in de verkoopsovereenkomst zijn aansprakelijkheid voor verborgen gebreken uitsluiten.
 • Een verborgen gebrek achteraf verhalen op de verkoper, is helemaal niet eenvoudig.

Professionele verkopers

 • In principe is de wagen in orde.
 • De verkoper mag zijn aansprakelijkheid voor verborgen gebreken niet uitsluiten in de verkoopovereenkomst.
 • Je kunt gebruik maken van het modelcontract van Test-Aankoop om er zeker van te zijn dat alle bepalingen wettelijk zijn.
 • De verkoper moet minstens één jaar garantie aanbieden.
 • Als je na de aankoop een verborgen gebrek vaststelt, kun je dat gedurende de eerste zes maanden gemakkelijker op de verkoper verhalen.
 • Je weet helemaal niets over de manier waarop de eigenaar met de wagen is omgegaan (de stalling, al dan niet in een garage, zijn rijgedrag …).
 • De verkoper kan gemakkelijker gebreken verdoezelen.
 • De prijs ligt gemiddeld 15 tot 20% hoger dan bij een particuliere verkoper.

 

Naar de koopwijzer voor tweedehandswagens


User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/06/2021

Ik vind dit persoonlijk een zeer goed voorstel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/06/2021

Kan ik als potentiële koper aan de verkoper vragen om een uitgebreide diagnose van de wagen te laten doen bij bijvoorbeeld VAB. Als de diagnose positief is en er geen gebreken worden vastgestel, draagt de koper de kost voor de diagnose en kan de verkoop doorgaan. Indien de diagnose gebreken aantoont, laat de verkoper deze herstellen en kan de verkoop na herstelling doorgaan. Indien de verkoper de gebreken niet wil laten herstellen, gaat de verkoop niet door, en betaald de verkoper fe kost van de diagnose.
Is deze werkwijze realistisch ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2021
, Gereageerd:

Beste Wim,Er is geen wetgeving die dit belet. Uiteraard moeten beide partijen wel akkoord zijn om deze werkwijze te volgen en de verdeling van de kosten zou dan al in een voorafgaande overeenkomst moeten opgenomen worden. Kanttekening voor de koper; Naar aanleiding van verkoop van tweedehandswagens speelt bij gebreken de "leer van verborgen gebreken", opgenomen in het burgerlijk wetboek. Die stelt dat de de koop ontbonden wordt wanneer zulk een verborgen gebrek zich voordoet. Hoe meer info de koper ontvangt voor de aankoop, bijvoorbeeld via zulk een diagnose, hoe minder kans dat hij zich nog kan beroepen op de verborgen gebreken wanneer deze zich alsnog zouden voordoen. Althans dit speelt bij verkopen tussen twee particulieren, waarover de vraagstelling leek te gaan. Bij een professionele verkoper is er de twee jaar (vaak één jaar) garantie die eerst nog aangewend kan worden. ^An