Autodelen: bespaar tot bijna 3000 euro per jaar

Autodelen is milieuvriendelijk, zorgt voor minder wagens op de baan en geeft je minder kopzorgen. Het klinkt allemaal wel positief, maar is dat wel zo voor je portemonnee? Wij hebben enkele situaties voor jou uitgerekend. Heb jij een volledig andere situatie dan degenen die wij uitpluisden? Bereken zelf of het voor jou interessant is om over te stappen naar autodelen.
Wat is autodelen?
Bij autodelen maak je gebruik van een gedeelde auto. Je reserveert de auto op voorhand, je ontvangt de sleutel en je bent weg. Nadien breng je de auto terug op de afgesproken plaats. Betalen gebeurt vooraf of erna. Soms betaal je het aantal gereden kilometers, soms voor het gebruik van de wagen of je betaalt eenmalig een abonnement bij autodeelaanbieders. Particulieren kunnen hun auto ook delen, dan kan je met de eigenaar afspreken hoe je de kosten verdeelt. Voor de rest moet je je niet bezighouden met de aankoop, het onderhoud, de belastingen, en andere taksen.
Autodelen heeft wel enkele beperkingen: je moet de wagen op voorhand reserveren en je moet naar de plaats gaan waar de auto staat. Misschien biedt de regio waar je woont autodelen niet eens aan. Een eigen wagen parkeer je gemakkelijk voor je deur en gebruik je wanneer het je past. Maar is dit wel de meest voordelige optie?
Bespaar tot 3000 euro
In de berekeningen wordt er rekening gehouden met de aankoop van je wagen. Hoe duurder de auto en hoe meer kilometers je ermee rijdt, hoe meer je uit je aankoop haalt. Daar komt de prijs van de brandstof, de belastingen en dergelijke ook eens bij. Wij hebben bij onze berekeningen een onderscheid gemaakt tussen een stadswagen, een gezinswagen en een monovolume. De stadswagen is het goedkoopst in aankoop en gebruik terwijl de monovolume het duurst is.
Als je op een jaar niet veel kilometers rijdt, dan kan autodelen je veel geld besparen. Hoe meer kilometers je aflegt, hoe minder je kan besparen. Toch kan het zelfs bij afstanden tot 15.000 km per jaar voordeliger zijn om te autodelen. Er zijn verschillende autodeelaanbiederes, bekijk ze hier. Ga zeker ook na of de goedkope deelaanbieders in je buurt actief zijn.
- Als je afstanden tot 5.000 kilometer per jaar aflegt, ben je beter af met autodelen. Of je nu een kleine stadswagen of gezinswagen hebt, een eigen wagen hebben is duurder dan autodelen. Een kleine stadswagen kost iemand die regelmatig kleine afstanden rijdt 4.000 euro per jaar. Met de goedkoopste autodeler betaal je maar 1.000 euro per jaar, ofwel bijna 75% minder per jaar. Zelfs als je veel pendelt.
- Bij 10.000 km per jaar moet je al beginnen letten op de waarde van je wagen en hoeveel je pendelt. Staat je gezinswagen regelmatig stil? Dan is autodelen zeker een voordelige optie. Als je jaarlijks een lange reis maakt met de auto, maar verder de auto een paar keer per week gebruikt, dan kost je wagen 4.800 euro per jaar, terwijl je bij de voordeligste autodeler 2.600 euro uitgeeft per jaar. Dat bespaart je 2.270 euro per jaar ofwel 54% van de kosten in vergelijking met een eigen wagen.
- Vanaf 15.000km per jaar moet je opletten. Het kan nog interessant zijn in specifieke situaties, vooral als je momenteel eigenaar bent van een gezinswagen of monovolume. Boven de 15.000 km per jaar wordt het moeilijk om voordelig te autodelen. Als je vaak en ver pendelt en op vakantie gaat met de auto, is autodelen niet meer voordelig en ben je beter af met een eigen wagen.
Wil je kijken hoeveel je in jouw specifieke situatie kunt besparen? Neem dan snel een kijkje op savewithcarsharing.be en bekijk hoeveel je kunt besparen!
Er zijn ook tal van andere mogelijkheden. Misschien is het in jouw situatie gemakkelijker om met de bus of tram overal heen te gaan. Je kan ook je eigen wagen inzetten als deelauto. Hoe dit precies moet kan je lezen op autodelen.net. Autodelen vraagt wat planning vooraf en als je op voorhand weet waar je moet zijn en om welk uur, dan kan je gemakkelijk een auto reserveren.
Sommigen hebben zowel een bedrijfswagen en een persoonlijke wagen. Als het contract het toelaat, is het interessanter om lange afstanden met de bedrijfswagen te rijden en de kortere afstanden met een deelwagen af te leggen in plaats van de persoonlijke wagen. Alles hangt af van jouw situatie en hoe je je wagen gebruikt.
Ben je benieuwd naar hoeveel jouw auto nu reëel verbruikt? Bekijk op Mile 21 hoeveel je kan besparen.