Dossier

Private lease ook voor particulieren

04 augustus 2020
Private lease

Met private lease kies je voor je comfort: je hoeft je niet zelf te bekommeren om de inschrijving van de auto, de belastingen, het onderhoud, zelfs niet de latere verkoop want je bent geen eigenaar. Maar de formule is niet zonder risico.

Autoleasing is het huren van een auto voor een bepaalde periode (meestal tussen 36 en 60 maanden), tegen betaling van een vast maandbedrag van enkele honderden euro’s, al naargelang de duur van de leasing en het aantal kilometers dat je op jaarbasis aflegt. 

Tot voor kort bestond die formule alleen voor firmawagens (met fiscale voordelen voor zowel de werkgever als de werknemer). Tegenwoordig wordt ze echter steeds vaker ook aan particulieren aangeboden, onder de naam ‘private lease’ of 'privéleasing'. Bij onze noorderburen, in Nederland, is private lease echt al populair. In ons land gaat het wat minder snel.

Wat houdt private lease standaard in? De terbeschikkingstelling van een auto, de bijstand dag en nacht, het onderhoud, de betaling van de belastingen en de verzekeringen ...

Er zijn zeker voordelen aan verbonden, maar als je je auto doorgaans lange tijd houdt, is het in het algemeen interessanter - financieel gezien - om een auto te kopen dan een te leasen. Zelfs al koop je hem op krediet.

Wij beschikken zelf over een formule voor private lease. Daarmee kun je over een auto beschikken vanaf € 199 per maand, alles inbegrepen, behalve de brandstof.

Bekijk hier het volledige aanbod, de modellen, prijzen en voordelen.

Ontdek het volledige aanbod

De voordelen van private lease

 • Je betaalt een vast bedrag per maand, alles inbegrepen.
 • Het is comfortabel: je hoeft je niets aan te trekken van de belastingen, de inschrijving, de verzekeringen, het onderhoud en de herstellingen.
 • Je moet niet in één keer een grote som uitgeven (anders dan bij een aankoop).
 • Je zit niet voor een heel lange periode vast aan een bepaalde brandstof of motortype, wat een rol kan spelen nu de belastingregels en de toegangscriteria tot bepaalde steden of gebieden zo snel veranderen.

De risico's van private lease

 • Het contract bepaalt hoeveel kilometers je per jaar mag afleggen. Zodra je daar boven gaat, betaal je in principe een toeslag per extra kilometer, waardoor de rekening kan oplopen. Check daarom of de leasemaatschappij in het contract een barema vastlegt met niet alleen een hogere huur per maand voor het geval je méér kilometers aflegt dan gepland maar ook een lagere huur voor het geval je er minder aflegt.
 • Op het einde van de overeenkomst moet je de auto in goede staat inleveren. Als er bijvoorbeeld blutsen of grote krassen zijn, zul jij die op jouw kosten moeten laten herstellen. Dat kan een fikse rekening opleveren. Check daarom of de leasemaatschappij de zogenoemde Rentanorm hanteert. Zo kun je onaangename verrassingen voorkomen want daarin wordt heel duidelijk vastgelegd waarvoor je als huurder aansprakelijk bent. 
 • Wees wantrouwig als het bedrag dat je per maand moet betalen, erg laag is. Dat is misschien te verklaren door het feit dat het jaarlijks toegelaten aantal kilometers heel beperkt is, dat er geen andere personen met het voertuig mogen rijden, dat er met bepaalde kosten geen rekening wordt gehouden, dat je de eerste keer een veel hoger bedrag op tafel moet leggen, dat de franchise na een ongeval hoog is ... 
 • Wanneer je het contract vóór de einddatum stopzet, riskeer je een zeer hoge schadevergoeding te moeten betalen. Check in het contract zeker hoeveel die bedraagt. Een verbrekingsvergoeding van drie maanden huur is aanvaardbaar. Maar als er een heel goede reden is voor de opzegging, bijvoorbeeld omdat je je werk bent verloren of na je overlijden, moet de maatschappij de vergoeding tot een minimum beperken. 

Voor wie kan private lease interessant zijn?

De autosector evolueert momenteel heel erg. Het is een complete gok welke de goede keuze is qua motortype (benzine, diesel, hybride, elektrisch). Ook de nieuwe belasting- en milieuregels leiden tot onzekerheid over wat een auto in de toekomst nog waard zal zijn. Private lease kan daar een antwoord op bieden.

Doordat je bij private lease geregeld van auto verandert, heb je de mogelijkheid om altijd met een recent model te rijden, dat met de nieuwste veiligheidsuitrusting is uitgerust en dat aan de meest recente normen qua vervuiling voldoet.

Als je je aangetrokken voelt tot de formule, moet je wel weten dat wij in onze berekeningen geregeld besloten dat het aankopen van een auto, zelfs op krediet, over het algemeen nochtans interessanter is dan het huren ervan, zeker als je de gewoonte hebt om lang met dezelfde auto te rijden. Anderzijds raden we aan om twee keer na te denken vooraleer je een wagen koopt, rekening houdend met een aantal onzekerheden op fiscaal vlak, de lage emissiezones (LEZ) enzovoort.

Ga bij de vergelijking tussen leasen en zelf kopen hoe dan niet gewoon uit van de catalogusprijs. Als je koopt, heb je immers de mogelijkheid om over de prijs te onderhandelen, zijn er misschien promoties, er is de restwaarde bij de verkoop van het voertuig  ...

Hoop er bovendien niet op dat je aan het einde van het leasecontract de auto zult kunnen afkopen voor een vooraf vastgelegde prijs, zoals dat het geval is bij de leasing van bedrijfswagens. In de praktijk wordt de aankoopoptie in België niet opgenomen in een contract voor particulieren. Je moet altijd goed voor ogen houden dat de auto een huurauto is, die nooit jouw eigendom zal worden.

Als je de berekening wilt maken

Waar moet je aan denken wanneer je private lease wilt vergelijken met de aankoop van een auto?

Voor de leasing is het gemakkelijk. Je vermenigvuldigt het maandelijkse bedrag met het aantal maanden dat het contract loopt. Dat is wat het je zal kosten om de auto te gebruiken, op voorwaarde dat je niets moet bijleggen omdat je op jaarbasis te veel kilometers hebt afgelegd of omdat de auto beschadigd is geraakt.

Voor de aankoop is het wat ingewikkelder. Je moet een aantal kosten becijferen waarvan je enkele nog niet eens kent. En vooral, je moet de restwaarde van de auto aftrekken van het totale bedrag van de kosten. Wanneer je bijvoorbeeld na vier jaar van auto wilt veranderen, zul je de auto immers kunnen doorverkopen, wat de kosten zal verlagen.
Dit zijn de kosten waar je aan moet denken: 

 • de aankoopprijs van de auto: de prijs die je na onderhandeling hebt weten te verkrijgen als je cash betaalt; de maandelijkse afbetaling maal het aantal afbetalingen als je de auto op krediet koopt;
 • de verzekeringen: de verplichte verzekering, de omnium, alsook de rechtsbijstands- en de bestuurdersverzekering als die aspecten in de prijs begrepen zijn in het geval van leasing;
 • pechverhelping en bijstand (met inbegrip van een vervangauto);
 • de belasting op de inverkeerstelling;
 • de jaarlijkse autobelasting;
 • de inschrijvingskosten;
 • het jaarlijkse onderhoud;
 • de winterbanden als die in de prijs begrepen zijn in het geval van leasing;
 • de restwaarde van de auto.

Onze tips

Leasen kan interessant zijn in geval van tijdelijke promoties. Maar wees alert, vergelijk en maak zelf de berekening, zonder te bezwijken voor de mooie praatjes van de leasingmaatschappij. 

Lees het contract heel aandachtig alvorens het te tekenen. Check zeker hoeveel je per extra kilometer moet betalen als je het toegelaten maximum overschrijdt en wat de gevolgen zijn van schade, hoe klein ook, aan de auto.

Denk aan onze Koopwijzer autoleningen

Als private lease niets voor jou is en je beslist om zelf een auto te kopen maar daar een lening voor nodig hebt, surf dan zeker naar onze Koopwijzer Autoleningen.

NAAR ONZE KOOPWIJZER AUTOLENINGEN

 Zo kun je online de autolening vinden die voor jou het goedkoopst is.

 

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren
Community

Mobiliteit

community

Gerelateerde discussies