Dossier

Private lease zelden interessant voor particulieren

11 januari 2019
Private lease

11 januari 2019
Je kiest voor je comfort als je een auto huurt op lange termijn: je hoeft je niet zelf te bekommeren om de inschrijving, de belastingen of het onderhoud. Maar financieel gezien doe je er in principe beter aan om zelf een auto te kopen, al is het op afbetaling. 

Autoleasing is het huren van een auto voor een bepaalde periode (meestal tussen 24 en 48 maanden), tegen betaling van een vast maandbedrag van enkele honderden euro’s. 

Tot voor kort bestond die formule alleen voor firmawagens (met fiscale voordelen voor zowel de werkgever als de werknemer). Tegenwoordig wordt ze steeds vaker ook aan particulieren aangeboden, onder de noemer ‘privé lease’ of ‘Private Lease’. Almaar meer particulieren laten zich erdoor verleiden: zo’n 10 000 in 2017, een stijging van 40 % ten opzichte van 2016.

Wat houdt een standaard private lease in? De terbeschikkingstelling van de auto, de bijstand 24 uur op 24, de belastingen, de verplichte autoverzekering, het onderhoud, de vervanging van het voertuig in geval van een ongeval ...

De voordelen van leasing

  • Je moet niet in één keer een grote som vastzetten (anders dan bij een aankoop).
  • Je betaalt een vast bedrag per maand.
  • Je hebt veel gebruikscomfort: je hoeft je zelf niet in te laten met de belastingen, de inschrijving, het onderhoud en de herstellingen ...
  • Voor jongeren is het een mogelijkheid om het probleem van de onbetaalbare autoverzekering te omzeilen.

Uiteindelijk is het vaak goedkoper om een auto te kopen

Dat klinkt allemaal zeer verleidelijk. Wanneer we echter beide opties vergelijken, blijkt het aankopen van een auto, zelfs op afbetaling, over het algemeen echter interessanter te zijn dan het huren ervan. 

Neem bij de vergelijking tussen leasen en zelf kopen niet de catalogusprijs. Als je koopt, heb je immers de mogelijkheid om over de prijs te onderhandelen, zijn er misschien promoties, er is de restwaarde bij de verkoop van het voertuig  ... Wat je werkelijk betaalt voor de auto, ligt vaak 10 à 20 % lager dan de catalogusprijs.

Hoop er bovendien niet op dat je aan het einde van het contract de auto zult kunnen afkopen voor een vooraf vastgelegde prijs. Dat geldt voor leasings van bedrijfswagens. In de praktijk wordt deze aankoopoptie in België echter zelden opgenomen in een contract voor particulieren. In plaats van een leasing in de gebruikelijke zin van het woord gaat het daardoor in feite veeleer om een verhuur voor een bepaalde (meestal lange) termijn.

Andere addertjes onder het gras

  • Wanneer je het jaarlijks toegelaten aantal kilometers overschrijdt, betaal je in principe een toeslag per extra kilometer.
  • Aan het einde van de overeenkomst moet de auto in goede staat worden ingeleverd. Als er bijvoorbeeld grote krassen zijn, zal de herstelling op jouw kosten worden uitgevoerd. 
  • Wees wantrouwig als het bedrag dat je per maand moet betalen, erg laag is. Dat is misschien te verklaren door het feit dat het een contract van lange duur is, dat het jaarlijks toegelaten aantal kilometers heel beperkt is, dat er geen andere personen met het voertuig mogen rijden ... 
  • Vergeet niet dat je na afloop van een contract van bijvoorbeeld 4  jaar geen auto meer hebt (tenzij je een nieuw tekent). Terwijl je een auto die jouw eigendom is, over het algemeen veel langer dan 4 jaar kunt gebruiken.

Onze tips

Leasen kan interessanter zijn dan een aankoop, vooral in geval van tijdelijke promoties. Maar wees alert, vergelijk en maak zelf de berekening, zonder te bezwijken voor de mooie praatjes van de leasingmaatschappij. Je kunt je inspireren op de vergelijking die wij voor een voorbeeld maakten in het artikel Privateleasingwagens vaak niet voordelig uit Budget & Recht 250 van januari/februari 2017. 

Lees het contract heel aandachtig alvorens het te ondertekenen. Als je er vervroegd een einde aan maakt, kunnen de kosten namelijk hoog oplopen.

 

Denk aan onze Koopwijzer autoleningen

Als private lease niets voor jou is en je beslist om zelf een auto te kopen maar daar een lening voor nodig hebt, surf dan zeker naar onze Koopwijzer Autoleningen.

NAAR ONZE KOOPWIJZER AUTOLENINGEN

 Zo kun je online de tarieven vergelijken die je bij diverse banken voor een autolening kunt krijgen.