Nieuws

Kun je de aankoop van een auto op het autosalon nog annuleren?

20 januari 2023
autosalon

Op de aankoop van een auto geldt veelal geen herroepingsrecht, aangezien je meestal een product op maat bestelt. Bovendien is er geen sprake van een impulsaankoop.

Wat zijn de regels voor de annulering van een auto-aankoop tijdens een salon?

De komende weken zal de verkoop van auto’s wellicht weer pieken n.a.v. het Autosalon in Brussel. Heel wat fabrikanten zwaaien immers met kortingen en saloncondities. Maar wat als je een auto hebt gekocht, en je je bedenkt? Kun je de aankoop dan nog annuleren?

Geldt een herroepingsrecht bij de aankoop van een auto?

Het herroepingsrecht van 14 dagen, d.i. het recht om een aankoop te annuleren, geldt niet voor elke aankoop. Het geldt voor impulsaankopen, dit zijn aankopen die je veeleer “onverwacht” doet, buiten de “gewone lokalen van de verkoper”. Denken we maar aan aankopen op straat, op het werk, via deur-aan-deur enz. Dit zijn niet echt de omstandigheden waarin je een auto koopt.

Geldt het herroepingsrecht op het autosalon?

Maar een aankoop van een auto op het autosalon vindt ook plaats “buiten de gewone lokalen van de verkoper”. Toch geldt het herroepingsrecht dan meestal niet, om twee redenen.

  • Een auto is doorgaans een product op maat. Je kiest een bepaald uitrustingsniveau, een kleur, velgen, binnenbekleding enz. Als je een product in die mate laat aanpassen aan jouw wensen, dan geldt het herroepingsrecht niet. De koopovereenkomst is in zo’n geval dus bindend.
  • Bovendien wordt de verkoopruimte van een verkoper, na een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie, beduidend ruimer geïnterpreteerd. Beurzen, zoals het autosalon, vallen nu ook onder dat begrip en liggen dus niet meer “buiten de gewone lokalen van de verkoper”. Ook daarom kan er dus geen sprake zijn van een herroepingsrecht. Op deze grond kun je dus niet afzien van de aankoop van een auto.

Geen bijzondere bescherming van het Europees Hof

Het Europees Hof stelt dat je als (potentiële) klant rekening moet houden met wat een gemiddelde consument kan verwachten. Moet je, als je naar het autosalon gaat, weten dat je er kunt worden aangesproken om een auto te kopen? Het antwoord is duidelijk “ja”, en dus heb je geen bijzondere bescherming nodig en geldt het herroepingsrecht dus ook niet.

Hulp nodig?

Je kunt altijd terecht bij de experts van onze Adviesdienst. Je kunt hen opbellen op het nummer 02 542 34 34, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag).

Bel een expert van de adviesdienst