Een auto kopen?
Lees hier de verschillende stappen die je moet volgen wanneer je een auto koopt. Of past een deelwagen misschien beter bij jou? Volg de gids.
Welk type auto heb je nodig?
Een kleine stadsauto gebruik je waarschijnlijk niet op dezelfde manier als een pick-up. Welke auto past het best bij jou?
Een kleine stadsauto
Zoals hun naam al doet vermoeden, zijn kleine stadsauto's meer geschikt voor stadsverkeer. Deze wagens zijn niet te zwaar, niet te breed en meestal niet langer dan 4m10. Ze zijn gemakkelijk om mee te rijden, te parkeren en verbruiken minder. Schrikt een krappe ruimte je niet af? Dan zal een kleinere, compactere ministadsauto deze troeven nog versterken.
Een "veelzijdige" auto
Zogenaamde veelzijdige auto's zijn iets groter van maat dan de kleine stadsauto, maar nog steeds heel geschikt om in de stad te rijden. Het verschil is dat deze auto's geschikter zijn voor langere ritten. Ze kunnen worden uitgerust met motoren die iets krachtiger zijn. Sommige hebben ook een grotere kofferruimte.
In deze categorie delen we berlines en kleine cross-overs in.
Een gezinsauto: monovolume, break, berline of SUV
Ben je de trotse ouder in een groot gezin? Dan zijn de volgende 4 soorten gezinsauto’s mogelijk interessant voor jou: monovolume, break, berline of SUV. Kies in elk geval een 4-deursauto.
Een monovolume, met veel ruimte achterin en een grote kofferruimte, is bijzonder geschikt voor grote gezinnen. Deze wagen biedt 5 tot 7 zitplaatsen en veel comfort voor passagiers tijdens uitstapjes en vakanties. De populariteit van de monovolume neemt echter af en daarmee ook het aantal auto's van dit type op de markt.
Een break of een berline kan ook geschikt zijn voor gezinnen, maar iets voor minder grote gezinnen. Een auto met 7 zitplaatsen is hier namelijk veel zeldzamer en de binnenruimtes voor de passagiers achterin zijn beperkter. Deze auto’s rijden aangenamer dan de monovolume en kunnen daarom dienen voor het professionele gebruik van wie doordeweeks veel moet rijden.
SUV's of grote crossovers worden ook steeds populairder bij gezinnen vanwege hun gelijkaardig ontwerp als terreinwagens. Dat je hier hoog zit, geeft een gevoel van veiligheid. Maar verwacht niet dat je veel brandstof kunt besparen met deze auto’s, aangezien ze zwaarder en minder aerodynamisch zijn dan gemiddeld.
Een minivan of minibusje
De minivan en het minibusje zijn een afgeleide van een bestelwagen en hebben veel ruimte achterin. Deze wagens zijn ook geschikt als gezinsauto, op voorwaarde dat ze genoeg zitplaatsen bieden.
Een terreinwagen
Om offroad te rijden, is een 4x4 of een pick-up (met achterklep) de beste keuze.
Een auto voor eigen plezier
Tot slot, als je jezelf een plezier wilt doen, zal een coupé met een sportieve look en een krachtige motor mogelijk je aandacht trekken. En zonder twijfel ook die van de snelheidscamera’s langs de wegen, als je niet goed oplet. Dit soort auto's hebben meestal een kleine kofferruimte en weinig of geen zitplaatsen achterin.
Hetzelfde geldt voor cabrio's, die overigens geweldig zijn om met de wind in je haren te rijden.
De juiste motor voor je nieuwe auto
Om te weten welk type motor (benzine, diesel, elektrisch, hybride ...) voor jou het meest geschikt is, hebben we onderstaande test gemaakt. Op basis van hoe jij je verplaatst en van wat voor jou belangrijk is, bepaal jij het type motor dat het best aansluit bij jouw rijgedrag. Doe de test en volg ons advies.
Kies de motor in functie van hoe jij de auto gebruikt
Benzine, diesel, elektrisch, hybride... Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen als je een auto koopt, is met welk type motor deze zal worden aangedreven. De keuze hangt af van welke soort ritten je gewoonlijk maakt.
- Dieselauto: deze kun je overwegen als je vaak lange ritten maakt naar je werk of naar je familie. Concreet is dit rond de 40 000 km per jaar en meer. Zeker als je bv. weinig tijd of mogelijkheden hebt om een elektrische accu op te laden. Dit zal niet meteen gebeuren, maar weet dat deze auto's op een dag in lage-emissiezones verboden zullen worden.
- Benzineauto: voor korte verplaatsingen met weinig ritten op de snelweg. Dit type auto is goedkoper in aanschaf, maar duurder in gebruik (brandstofverbruik).
- Hybride auto: dit is een goede optie voor mensen met een “benzineprofiel”, maar met een iets hoger budget. Deze optie is minder interessant als je veel op de snelweg rijdt.
- Plug-in-hybride auto: een plug-in hybride is net zo geschikt voor lange als korte afstanden. Voor korte afstanden kun je overschakelen op de elektrische modus of zo de eerste en laatste kilometers in steden op dezelfde manier rijden. Voor deze optie moet je wel wat dieper in de buidel tasten.
- Elektrische auto: een volledig elektrische auto kan interessant zijn voor alle profielen. Helaas zijn de prijzen voor dit type auto altijd hoger dan voor andere opties, en je moet voldoende oplaadmogelijkheden hebben op het werk, thuis of onderweg.
Lees ook ons dossier Welk type motor kiezen voor je nieuwe auto?
Elektrische auto of plug-in hybride? Denk aan opladen
Wil je graag een elektrische of plug-in hybride auto kopen? Denk dan na over hoe je die wilt opladen. Informeer jezelf op voorhand en vraag meerdere offertes op voor je laadpaal.
Lees ons dossier Elektrische auto’s opladen: welke optie past het best bij jou?
Met welke accucapaciteit moet je rekening houden?
De capaciteit van de accu is een belangrijke factor. Hoe groter de accucapaciteit, hoe groter de actieradius en hoe verder je kunt rijden. Weet dat de beloofde autonomie vaak alleen een indicatie is in ideale omstandigheden. Bij lagere temperaturen, met een zwaardere lading of bij intensief gebruik van de airconditioning bijvoorbeeld, zal de actieradius verder afnemen.
Lees ook ons dossier Een elektrische auto kopen: waar moet je op letten?
Welk motorvermogen?
Nieuwe voertuigen worden steeds zwaarder, ook in functie van de veiligheid en het comfort. Tegelijkertijd neemt de cilinderinhoud af (maar het vermogen neemt toe). De meeste beschikbare motoren hebben voldoende vermogen voor de aangeboden auto.
Weet dat een grotere cilinderinhoud (en meer vermogen) ook het verbruik (en de CO2-uitstoot) en, afhankelijk per regio, de motorrijtuigen- en wegenbelasting verhoogt.
Ook een grotere cilinderinhoud en/of een krachtigere motor heeft invloed op de verzekeringspremie.
Zie ook de informatie over de prijzen en kosten verbonden aan auto’s.
De prijs en kosten van je auto inschatten
De prijs van de auto inschatten
Elk merk biedt op hun website een tool waarmee je de auto op jouw maat kunt configureren. Je kiest de motorisatie en het uitrustingsniveau en je kunt spelen met alle pack’s, vermogens en accucapaciteiten. Deze configuraties geven je een idee van de prijs waarmee je rekening moet houden. Maar dat is nog niet alles...
Totale kost van een auto gedurende zijn levensduur
De 'total cost of ownership' (TCO), dus de totale kost van een auto gedurende zijn hele levensduur, speelt een belangrijke rol sinds de komst van de elektrische auto. Deze TCO omvat de aankoopprijs van de auto, maar ook de belastingen die erop worden geheven, de brandstofkosten, het onderhoud en uiteindelijk de restwaarde.
Voor benzine- en dieselauto's zijn de gebruikskosten, zoals de brandstof, de belastingen en het onderhoud bijzonder hoog. Terwijl de aankoopprijs van een elektrische auto hoog is, maar het gebruik ervan minder kost. Tot voor kort was rijden op elektriciteit goedkoper dan rijden op fossiele brandstoffen, en dit zou in de toekomst opnieuw het geval moeten zijn.
De elektrische auto presteert ook systematisch efficiënter. Hij heeft minder onderhoud nodig, maar dit wordt uitgevoerd door beter betaalde specialisten. Tot slot wordt hij (voorlopig) minder zwaar belast dan andere auto’s die deze lagere belastinginkomsten compenseert.
Ook al is het erg moeilijk om plannen te maken voor de toekomst, gezien de hoge volatiliteit van de energieprijzen, zou rijden met een elektrische auto vanaf 2025 goedkoper moeten zijn dan met een benzine- of dieselauto. Maar we volgen de prijsontwikkelingen van elektrische auto's natuurlijk nauwgezet op.
Lees ons dossier Elektrisch rijden, hoeveel kost dat? waarin je informatie vindt over de totale kost van een elektrische auto.
Informeer jezelf over de autobelastingen via de gewestelijke websites
Autobelasting in Vlaanderen
Autobelasting in het Brussels Gewest
Autobelasting in Wallonië
Welk budget en financieringsbron voor de aankoop van de auto?
Voordat je de auto van je dromen gaat kopen, kun je beter eerst het budget bepalen dat je eraan kunt besteden zonder jezelf in de problemen te brengen.
Door een bovengrens te bepalen, voorkom je een impulsaankoop en val je niet zomaar voor de charmes van de verkoper bij de dealer, want die kan als geen ander die prachtige cilinderinhoud aanprijzen.
Lees ook Jouw auto kopen tijdens het autosalon: een goed idee?
Voor welk bedrag kun je je oude auto inruilen of verkopen?
Ook hier geldt: laat je niet overrompelen. Kijk op het internet wat de tweedehandsprijs is voor hetzelfde model als dat van jou, met min of meer hetzelfde bouwjaar, kilometerstand en staat. Hou er rekening mee dat de prijs van professionele verkopers altijd iets hoger is (ook vanwege de verplichte wettelijke garantie van minimum 1 jaar). Zo vermijd je dat je je oude auto tegen een te lage prijs verkoopt.
Lees ons dossier Je auto verkopen.
De auto direct betalen of een lening afsluiten?
Heb je genoeg op je spaarrekening staan (meer dan 3 tot 6 maanden nettoloon)? Dan kun je beter je spaargeld geheel of gedeeltelijk gebruiken. De rente op een autolening zal bijna altijd hoger zijn dan het rendement op je spaarrekening.
Het is een ander verhaal als je in aanmerking komt voor een echte lening met nultarief... Maar wees hier voorzichtig mee. In ruil voor dit “cadeau” bieden ze misschien alleen een bescheiden korting op de auto en/of de opties, of nemen ze je oude auto terug tegen een lagere prijs. De dealer kan de 0 %-lening ook afhankelijk maken van het sluiten van bepaalde verzekeringen, of voorbehouden aan modellen die het einde van hun levensduur naderen. Om deze redenen raden we je aan om eerst te onderhandelen over de korting en de inruil van je oude auto. Pas daarna kun je de financiering bespreken.
Informeer tijdig naar de voorwaarden bij je bank of andere kredietverstrekkers. Zo kun je het kredietaanbod vergelijken dat je mogelijk bij de dealer wordt aangeboden.
Lagere maandelijkse betalingen voor een autolening kunnen verleidelijk zijn, maar verlies de hogere totale rekening aan het einde van een langere looptijd niet uit het oog.
Bekijk onze vergelijker voor Autoleningen
Heb je autoleasing overwogen?
Deze huurformule op lange termijn biedt veel gebruiksgemak. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over de registratie, de belastingen, de verzekeringen, het onderhoud of zelfs de doorverkoop van het voertuig, want je bent nooit de eigenaar.
Maar de formule is niet zonder nadelen: pas op voor de jaarlijkse kilometerlimiet, ongunstige contractvoorwaarden, hoge schadevergoeding bij vroegtijdige beëindiging van het contract, enz. Hou je de auto langer dan 5 jaar? Dan is een nieuwe auto vaak financieel interessanter.
Lees ons dossier Private lease voor particulieren.
Geen betere mobiliteitsoplossing voor jouw budget?
Weet je hoeveel je aan een auto kunt bestelen? Hoeveel je elke maand redelijkerwijs kunt uitgeven aan de aflossing van de autolening en/of aan verschillende kosten voor de brandstof/elektriciteit, onderhoud en verzekering? Weet je zeker dat je zoveel geld aan een auto wilt besteden? Bestaat er geen betere mobiliteitsoplossing waarmee je een deel van dat bedrag aan andere dingen kunt besteden?
Bedenk bijvoorbeeld dat een auto die 15 000 km per jaar aflegt met een gemiddelde snelheid van 55 km/u maar minder dan 4 % van de tijd rijdt. Misschien is een combinatie van een deelauto, een elektrische fiets en openbaar vervoer net zo goed.
Lees ons nieuws Deelauto: bespaar tot 3000 euro per jaar
Een nieuwe of tweedehandsauto kopen?
Is je budget in overeenstemming met de auto die je wilt kopen?
Als je je geen nieuwe auto kunt veroorloven, kun je altijd op tweedehandswebsites een vergelijkbare auto in goede staat zoeken. Sommige tweedehandsauto's hebben slechts een paar kilometer op de teller, terwijl ze aanzienlijk goedkoper zijn dan nieuwe modellen. Maar het aanbod op de tweedehandsmarkt is de laatste jaren echter flink geslonken, waardoor de prijzen aanzienlijk zijn gestegen.
Voordelen en nadelen van een nieuwe auto
Voordelen van een nieuwe auto
- Je bent er zeker van dat je auto in perfecte staat is, zonder verborgen gebreken. Als dit niet het geval is, geldt de garantie.
- In principe hoef je geen dure essentiële onderdelen vervangen gedurende enkele jaren.
Nadelen van een nieuwe auto
- Hoge aankoopprijs, duurder dan tweedehandsauto’s.
- Afschrijving: een nieuwe auto verliest minstens 20 % van zijn waarde zodra hij de dealer verlaat, 10 à 15 % van zijn waarde in de daaropvolgende jaren. Na vier jaar is je auto gemiddeld de helft van zijn waarde kwijt.
Voordelen en nadelen van tweedehandsauto’s
Voordelen van tweedehandsauto’s
- De aankoopprijs is redelijk.
- De verzekering kan aanzienlijk minder kosten, omdat je geen omnium moet sluiten.
Nadelen van tweedehandsauto’s
- Minder betrouwbaar. Afhankelijk van de kilometerstand, het auto-onderhoud en het gebruik ervan door de vorige bestuurder (stadsverkeer zorgt voor meer slijtage van motoren en versnellingsbakken, enz.) kun je onaangename verrassingen krijgen die soms duur kunnen uitvallen.
- Als je de auto bij een professional koopt, krijg je een jaar garantie tegen eventuele gebreken aan de auto. Hoewel dit geen universeel wondermiddel is, geeft het je wel een extra garantie dan als je een auto bij een particulier koopt.
Aandachtspunten als je een tweedehandsauto koopt
Wil je graag een tweedehandsauto kopen? Bekijk dan altijd zorgvuldig de binnen- en buitenkant van de auto. Doe er een proefrit mee en check of alle documenten, zoals het keuringsbewijs en de Car-Pass, in orde zijn. In ons dossier leggen we uit waar je op moet letten als je zo'n auto koopt.
Lees ons dossier Tweedehandsauto’s: koop slim
Bekijk de auto en maak een proefrit voor je koopt
Heb je eenmaal enkele modellen geselecteerd en je keuze gemaakt? Neem dan de tijd om de auto(’s) in levenden lijve te gaan bekijken.
Het autosalon is niet per se meer de ideale gelegenheid om verschillende modellen te vergelijken en informatie in te winnen. Het aantal tentoongestelde merken en auto’s neemt namelijk af. Maar je kunt altijd een dealer van meerdere merken (zoals Cardoen of andere) bezoeken en de dealers en showrooms afstruinen, ook al zijn het er steeds minder, om te zien of de auto aan je verwachtingen voldoet. Is hij ruim genoeg? Ziet hij er in het echt net zo goed uit als op de website?
Uiteraard moet je er een korte proefrit mee maken. Pas dan weet je of je je goed voelt in de auto en leer je de bedieningselementen, het audiosysteem en de navigatie kennen. Zo maak je ook kennis met het gedrag en het motorvermogen van de auto.
De auto bestellen
Een korting op de prijs van de auto? De marge wordt kleiner
De tijd dat je naar je plaatselijke dealer kon gaan en een mooie korting op een reeks opties kreeg is voorbij. De prijs van een auto wordt nu steeds vaker bepaald door de fabrikant, waardoor er weinig marge overblijft voor de lokale verkoper. Of de bestelling wordt online geplaatst, zodat de lokale dealer slechts fungeert als een afhaalpunt waarvoor hij alleen een afleverpremie ontvangt.
“De marges waren al flink geslonken”, vertelt mobiliteitsexpert Steve Mestdagh, “vooral bij elektrische auto's, die veel minder winst opleveren dan diesel- of benzineauto's”.
Weet ook dat de winst veel hoger is op grotere auto's. Dat verklaart het succes van SUV's, die meer worden gepromoot door fabrikanten, en de stopzetting van de productie van veel kleinere modellen.
Tot slot is er het tekort aan elektronische onderdelen en de daaruit voortvloeiende langere levertijden. Daardoor hoeven fabrikanten minder te bungelen met kortingen om de auto's die ze op voorraad hebben te verkopen.
Ondanks de kleinere marges kun je nog steeds proberen een of ander voordeel te krijgen. Dat kan een extra optie zijn of een voordelig onderhoudscontract.
Lees ons nieuws Waarom verdwijnen kortingen op auto's stilaan?
Let op de autoprijs en zijn levertermijn
Als je een auto bestelt, staat er normaalgezien een leverdatum op de bestelbon. Maar door de huidige leveringsproblemen en het tekort aan bepaalde onderdelen, worstelen veel fabrikanten met deze deadline. Daarom vermelden ze soms “levering onbepaald”, wat niet helemaal legaal is.
Lees dus zeker de kleine lettertjes. De prijs van de auto kan in elk geval niet variëren in afwachting van de levering.
Je kunt echter wel een auto aangeboden krijgen die lichtjes afwijkt van jouw bestelling. Je kunt die aanvaarden of weigeren. Verschilt het voorgestelde model in die zin dat het minder goed is uitgerust? Onderhandel dan zeker opnieuw over de prijs.
Lees ons nieuws Wat te doen als de levertijd van je nieuwe auto te lang wordt?
De auto online bestellen
Het is mogelijk om de prijs online te bepalen, maar veel mensen zijn nog niet gewonnen voor een volledige online aankoop. Recent antwoordde 83 % van de respondenten van ons onderzoek naar aanleiding van het volgende autosalon dat ze niet zouden overwegen om uitsluitend online te kopen.
Overweeg jij dit wel? Weet dan dat je nog steeds wettelijke beschermd bent, zoals bij alle onlineaankopen. Dit betekent dat de website van de dealer je alle nodige informatie moet geven voordat het contract wordt gesloten. Daarin moeten ook de precieze voorwaarden van de verkoop vermeld staan.
Bovendien heb je in principe het recht om binnen 14 dagen na levering van de auto van gedachten te veranderen en van de koop af te zien. In het geval van een auto mag er echter over het algemeen niet meer dan 500 km op de teller staan aan het einde van deze 14 dagen. En er is nog een andere belangrijke beperking: het herroepingsrecht geldt niet als de uitrusting van de auto op jouw verzoek is aangepast. Maar voor stockauto’s en tweedehandsauto's die je online koopt, behoud je deze bedenktijd.