Dossier

Todolijst wanneer u uw auto verkoopt

08 maart 2017
Tweedehands auto te koop

Hebt u een nieuwe auto gekocht? Dan wilt u uw oude misschien verkopen. Bereid u voor op paperassenwerk.

Gebruik deze checklist om te vermijden dat u voor verrassingen komt te staan bij de verkoop van uw oude wagen.

1. Naar de autokeuring

Verwittig het keuringscentrum vóór het nazicht dat de auto te koop zal worden gezet. Behalve de gebruikelijke keuring voert het centrum dan ook een “keuring voor tweedehandsverkoop” uit. Dat is een controle van 33 bijkomende punten. Verloopt alles naar wens, dan krijgt u een groen keuringsbewijs, een tweedehandsrapport met de uitslag van alle bijkomende controles en een “aanvraag tot inschrijving”. Deze aanvraag, die twee maanden geldig is, overhandigt u aan de koper.

Tot slot wordt hier ook de Car Pass afgeleverd. Die geeft de evolutie van de kilometerteller aan. Ook hiervan is de geldigheidsduur twee maanden.

2. Waar adverteren?

Er zijn verschillende manieren waarop u een wagen kunt verkopen. Als u aan een particulier wilt verkopen, kunt u adverteren op zoekertjessites voor wagens en op zoekertjespagina’s in kranten en (auto)tijdschriften. Om mond-tot-reclame te maken, kunt u de wagen op een goed zichtbare plaats stallen met een ‘te koop’-bordje erop. Staat hij op de openbare weg, dan moet hij wel een nummerplaat hebben.

Een snellere methode is te verkopen aan de garage waar u uw nieuwe wagen koopt of aan een erkende handelaar in tweedehands wagens (te vinden op www.erkendverkoper. com).

3. Schoonmaken en krasjes wegwerken

Zorg dat de wagen er netjes uitziet. Ga ermee naar de carwash: voor weinig geld geeft u de auto een fris en monter uiterlijk. Behalve schoonmaken moet u ook kleine verfschade bijwerken. Bij de vakhandel zijn middelen verkrijgbaar waarmee een beetje doe-het-zelver al een mooi resultaat kan bereiken. U vindt tips op Particulier-autoverkopen.nl (klik op ‘Reinigen en poetsen’). Gebruikt u een verfproduct, kies dan een zo correct mogelijke kleur.

Grotere schade (bijvoorbeeld aan bumper of portier) moet u zeker vermelden bij de prijsonderhandeling, want ze kunnen de prijs beïnvloeden.

4. Vraag een redelijke prijs

U bent verplicht de koper in te lichten over de staat van het voertuig. Een volledig ingevuld onderhoudsboekje is al een pluspunt. Ook facturen voor eventuele accessoires, nieuwe banden of reparaties na een defect of ongeval zijn interessante extra’s.

Hoe bepaalt u de waarde van de auto? Een goed uitgangspunt voor particulieren zijn de referentiewaarden uit de tabellen van het vakblad Autogids (ook raadpleegbaar op www.autogids.be). Kijk ook eens op zoekertjessites naar de prijzen van gelijkaardige wagens. Handelaars gebruiken vaak de referentietabellen van EurotaxGlass, maar deze service is betalend (www.eurotax.be).

Is er een akkoord over de prijs, dan moeten beide partijen een contract ondertekenen. We bevelen het gebruik van ons standaardcontract aan, zo bent u zeker dat alle relevante elementen er instaan.

5. Welk betaalmiddel?

In theorie is het mogelijk om de hele som cash te betalen. In de handel bestaat een limiet van € 3 000, maar tussen particulieren niet. Een beter alternatief is een overschrijving. Voordeel: een overschrijving laat duidelijke bewijzen achter. Nadeel: de twee partijen moeten elkaar 100 % vertrouwen. Een minder goede optie is een cheque. Het incasseren van een cheque kan namelijk enkele bankkosten meebrengen. Maar bovenal loopt u het risico dat de cheque niet gedekt is.

6. Documenten en sleutels overdragen

U moet het gelijkvormigheidsattest, het keuringsbewijs, het tweedehandsrapport, de Car Pass en de aanvraag tot inschrijving meegeven aan de koper. Natuurlijk geeft u ook alle sleutels door aan de koper. Meestal zijn er twee, soms is er ook nog een “master key”. Bij de sleutels hebt u een code gekregen die u nodig had wanneer er een sleutel moest worden bijgemaakt. Ook die bezorgt u aan de nieuwe eigenaar.

7. Houd de nummerplaat

De nummerplaat blijft bij u. Hebt u een nieuwe auto gekocht, dan moet u hem daarop bevestigen. Als u vier maanden na de verkoop van uw auto nog geen nieuwe hebt ingeschreven, stuurt u de officiële plaat (de achterste) terug naar de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV).

8. Teruggave verkeersbelasting

Wanneer u uw wagen verkoopt, hebt u een deel verkeersbelasting betaald op een auto die u niet langer bezit. Dat deel wordt verrekend in de belasting die u verschuldigd bent voor uw nieuwe voertuig. Koopt u geen nieuwe auto, dan wordt het deel dat u te veel hebt betaald, teruggestort.

9. Aanpassing van uw autopolis

Als u een nieuwe auto hebt gekocht en bij dezelfde verzekeringsmaatschappij blijft, zal die de polis van het oude voertuig overschrijven naar het nieuwe. Heeft de nieuwe wagen een andere motorinhoud en/of vermogen, of kiest u om enkele jaren een omniumverzekering te nemen, dan verandert het te verzekeren bedrag en worden uw polis en de jaarlijkse premie aangepast. Omdat de aanvraag voor inschrijving van het nieuwe voertuig door de verzekering moet worden ondertekend, zijn ze automatisch op de hoogte en zullen ze zelf de nodige stappen doen.

Gaat u met de nieuwe wagen naar een andere verzekeraar, dan krijgt u in principe een deel van de betaalde premie terugbetaald. Voor de nieuwe auto maakt de andere maatschappij dan een nieuw contract op. Ook als u geen nieuw voertuig laat inschrijven, stort de verzekeraar het overschot van de premie terug.