Dossier

Laadmogelijkheden voor elektrische auto's: welke oplossing past bij jou?

21 februari 2023
opladen elektrische auto

Welke oplossing is het meest geschikt om je elektrische auto op te laden? Je houdt bij je keuze het best rekening met het soort laadpalen, hun vermogen, de prijs, de elektrische installatie, het capaciteitstarief enz. We lichten de voornaamste elementen toe zodat je een goede keuze kunt maken en valkuilen kunt vermijden.

Welke laadmogelijkheden?

Overweeg je om een 100% elektrische auto te kopen? Mooi! Maar het stopt niet bij de aankoop. Je moet hem ook nog kunnen opladen. En daarvoor zijn er voorlopig niet zoveel opties. Tenzij het op je werk kan, rest je momenteel bijna geen andere keuze dan de elektrische auto thuis op te laden als je de overstap naar 100% elektrisch wilt maken.

Publieke laadpalen

Zo doen we het tenslotte al sinds decennia met onze auto’s met een verbrandingsmotor. Helaas is het aantal bestaande oplaadpunten momenteel beperkt en zijn er nog andere obstakels.

Vooreerst de laadtijd. Zo duurt het 15 tot 30 minuten bij de meest courante elektrische auto’s om 100 km autonomie bij te krijgen. Slechts enkele auto’s kunnen nu al op ultrahoog vermogen worden opgeladen aan de zeldzame laadpalen die zich daartoe lenen. Om 100 km autonomie bij te krijgen, moet je daar zo’n 4 minuten opladen. Het al te frequente gebruik van deze manier van opladen kan echter ten koste gaan van de levensduur van de batterij. Ook rijst de vraag of het stroomnet wel duizenden dergelijke laadpalen zal aankunnen.

En dan is er de prijs. Op dit moment kost een accu volladen aan een snelle laadpaal grofweg de helft tot dubbel zoveel als een laadbeurt thuis, het abonnement op de dienst niet meegerekend. Dat maakt het gebruik van je nieuwe elektrische auto duurder dan dat van je oude auto met een verbrandingsmotor.

Een laadstation thuis

Wellicht zul je je auto liever aan een laadpaal met lager vermogen opladen, daar waar je voertuig geparkeerd staat. Er zijn op dit moment helaas weinig opties langs de openbare weg, zodat een oplaadoplossing thuis momenteel de enige optie is. Je moet dan wel over een garage, carport of een parkeerplaats vlak bij je woning beschikken.

Snelle laders

Bijna alle elektrische auto's worden geleverd met een kabel die een kastje bevat dat het opladen via een standaard stopcontact regelt en beveiligt. Het opladen is dan technologisch beperkt tot 10 ampère, oftewel 2,3 kilowatt. Met een robuustere standaardstekker is het mogelijk om de limiet van 10 ampère van uw elektrische installatie te omzeilen.

Vermogen van de laadpalen

Hoeveel vermogen moet je installeren? Dat hangt af van je behoeften en, niet in de laatste plaats, van de extra kosten die het extra vermogen met zich mee kan brengen. Ontdek hier de mogelijke vermogens voor thuislaadstations

De impact van het vermogen op de oplaadtijd

Het meest voorkomende scenario is om lege batterijen 's nachts van 22.00 tot 7.00 uur op te laden, om te profiteren van het daluurtarief en 's ochtends weg te rijden. In 9 uur levert een terminal van 3,5 kW iets meer dan 170 km actieradius op. Een terminal van 7,4 kW levert meer dan 300 km. Is een terminal van 7,4 kW voldoende voor jou? Jij beslist, maar lees eerst onze informatie over het capaciteitstarief.

Hoeveel kost een laadstation en de installatie?

De rekening zal voornamelijk afhangen van het gebruik van uw voertuig en hoeveel u bereid bent te betalen voor extra stroom.

Afhankelijk van de laadoplossing

Laadstations alleen al kosten tussen 600 en 2000 euro exclusief btw. Een laadpunt van 11 kW kost gemiddeld € 150 meer dan een laadpunt van 7,4 kW. Voor een 22 kW laadpunt moet je rekenen op gemiddeld € 600 meer. Merk op dat krachtigere oplaadpunten goedkoper zijn en omgekeerd omdat er al dan niet extra functies beschikbaar zijn. De "intelligente" oplaadfuncties beïnvloeden de prijs immers aanzienlijk.

Toepassing van het capaciteitstarief

Sinds januari 2023 is het capaciteitstarief ingevoerd in Vlaanderen waardoor het maximale werkelijk gebruikte vermogen wordt gefactureerd. Op jaarbasis betaal je tussen € 38 en 53 per kW.

Antwoorden in ons dossier

De beste oplaadoplossing vinden is dus vooral een kwestie van de juiste keuze van het vermogen en de aard van de intelligente opties in functie van het gebruik van de auto en je behoeften. Tegelijkertijd is het zaak de dure valkuilen te vermijden door de komst van het capaciteitstarief in Vlaanderen, dat op termijn ook in de andere gewesten zou kunnen worden ingevoerd.

Hieronder gaan we dieper in op alle elementen waarmee rekening moet worden gehouden om de juiste keuze te maken.