Dossier

Laad maar vol, aub

21 januari 2022
opladen elektrische auto

Welke oplossing is het meest geschikt om je elektrische auto op te laden? Je houdt bij je keuze het best rekening met het soort laadpalen, hun vermogen, de prijs, de elektrische installatie, het capaciteitstarief enz. We lichten de voornaamste elementen toe zodat je een goede keuze kunt maken en valkuilen kunt vermijden.

Welke laadmogelijkheden?

Overweeg je om een 100% elektrische auto te kopen? Mooi! Maar het stopt niet bij de aankoop. Je moet hem ook nog kunnen opladen. En daarvoor zijn er voorlopig niet zoveel opties. Tenzij het op je werk kan, rest je momenteel bijna geen andere keuze dan de elektrische auto thuis op te laden als je de overstap naar 100% elektrisch wilt maken.

Waarom niet in een tankstation?

Zo doen we het tenslotte al sinds decennia met onze auto’s met een verbrandingsmotor. Helaas is het aantal bestaande oplaadpunten momenteel beperkt en zijn er nog andere obstakels.

Vooreerst de laadtijd. Zo duurt het 15 tot 30 minuten bij de meest courante elektrische auto’s om 100 km autonomie bij te krijgen. Slechts enkele auto’s kunnen nu al op ultrahoog vermogen worden opgeladen aan de zeldzame laadpalen die zich daartoe lenen. Om 100 km autonomie bij te krijgen, moet je daar zo’n 4 minuten opladen. Het al te frequente gebruik van deze manier van opladen kan echter ten koste gaan van de levensduur van de batterij. Ook rijst de vraag of het stroomnet wel duizenden dergelijke laadpalen zal aankunnen.

En dan is er de prijs. Op dit moment kost een accu volladen aan een snelle laadpaal grofweg dubbel zoveel als een laadbeurt thuis, het abonnement op de dienst niet meegerekend. Dat maakt het gebruik van je nieuwe elektrische auto duurder dan dat van je oude auto met een verbrandingsmotor.

Een thuisoplossing, ja maar welke?

Wellicht zul je je auto liever aan een laadpaal met lager vermogen opladen, daar waar je voertuig geparkeerd staat. Er zijn op dit moment helaas weinig opties langs de openbare weg, zodat een oplaadoplossing thuis momenteel de enige optie is. Je moet dan wel over een garage, carport of een parkeerplaats vlak bij je woning beschikken.

Welke apparatuur heb je hiervoor nodig? Wel, behalve de specifieke kenmerken van het stroomnet in bepaalde zones en die van enkele automodellen, moet je geen technische problemen vrezen. Om de beste oplaadoplossing te vinden, moet je vooral het juiste vermogen kiezen en de aard van de intelligente opties bepalen, overeenkomstig het gebruik van je auto en je behoeften. Kijk daarbij uit voor de impact van de invoering van het capaciteitstarief vanaf juli 2022 in Vlaanderen; op termijn zal het capaciteitstarief ook in de andere gewesten opduiken.

Antwoorden in ons dossier

Hieronder reiken we alle elementen aan om je te helpen de goede keuze te maken.