Dossier

Al wat je moet weten over onlineaankopen

01 juli 2021
Kopen via het internet: tips

Waar moet je op letten als je iets online koopt of gekocht hebt? Wat zegt de wet, en wat zijn je rechten? Hierbij een overzicht van een aantal belangrijke zaken die je hoort te weten.

Inleiding

Argwanende shoppers zullen bij webshops in de eerste plaats aan de mogelijke doemscenario's denken: je aankoop arriveert nooit, blijkt kapot of van erbarmelijke kwaliteit, of nog erger, je kredietkaartgegevens worden gestolen. Zo'n vaart loopt het echter niet zo snel, aangezien er heel wat betrouwbare webshops bestaan die doen wat ze beloven.

Toch is het belangrijk om voldoende aandachtig te zijn om onaangename verrassingen te vermijden.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

7 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/06/2021

Beste, ik kocht vorige maand een cosplay masker van een kunstenaar op Etsy uit Rusland. Ik betaalde hier 74$ voor. Nu een goeie 3 weken later krijg ik een brief van Bpost dat ik €198 aan invoerrechten moet betalen voor 30/06. Het pakje kan nog geen 400gr wegen volgens mij en de prijs 74$. Ben ik nu gek of is dit een krankzinnig hoog bedrag?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/05/2021

Wat met de zendingen die als geschenk verstuurd worden na 1 juli? Genieten deze nog steeds een BTW vrijstelling wanneer de waarde lager is dan 45 euro?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2021
, Gereageerd:

Dag Deborah, voor zover onze experten kunnen zien blijft de BTW-vrijstelling gelden als het gaat om een geschenk van de ene particulier aan de andere onder de 45 euro; Het moet dan natuurlijk wel duidelijk zijn dat het een zending is van een particulier naar een particulier. Als men een bestelling plaatst in Azië en men geeft de contactgegevens op van de bestemmeling om hem te verrassen is er nog steeds een handelstransactie en dus geen vrijstelling. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/05/2021

Heb zoals iedereen een brief van Bpost gekregen. Maar sta versteld van de inhoud waarin staat "Ook U kocht onlangs verschillende keren iets in een webshop buiten de EU". Dit klopt want ik heb verschillende zaken in Amerika, Schotland en China gekocht. Maar welk recht heeft Bpost om bij te houden waar in mijn aankopen doe? Zij moeten enkel zorgen dat het correct geleverd wordt en dat kunnen ze in 9 van de 10 gevallen zelfs niet. Men zou Bpost beter eens volledig doorlichten en daar een grondige GDPR analyse doen en de levertermijnen nakijken, want je betaald er wel voor.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/05/2021
, Gereageerd:

Beste Jean Pierre, op deze manier word je in elk geval verwittigd door Bpost dat je tot tweemaal toe riskeert te betalen voor aankopen buiten de EU, aan BTW en invoerrechten. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/05/2021

Vallen de Engelse websites voortaan ook onder deze regels ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/05/2021
, Gereageerd:

Hallo Peter, sinds Brexit zijn de regels enigszins veranderd. Meer info hierover vind je in ons dossier via deze link: https://www.test-aankoop.be/familie-prive/reizen/dossier/brexit/onlineaankopen ^An