Dossier

Kopen via het internet: tips

Regel van de dubbele muisklik

Voor onlineaankopen geldt de regel van "de dubbele muisklik". Dat betekent dat de koper (minstens) tweemaal moet klikken en een overzicht moet krijgen van de bestelling, vooraleer de definitieve verkoop rond is. Dit om te vermijden dat iemand per ongeluk een bestelling plaatst.

Trouwens, de wet verplicht de verkoper ook om aan de koper een besteloverzicht te tonen waarbij duidelijk de vermelding "bestelling met verplichte betaling" is opgenomen op de bevestigingsknop of –link. Indien deze verplichting niet wordt gerespecteerd, ben je als koper niet gebonden aan de bestelling.

Bovendien mag de verkoper zelf geen bijkomende producten of diensten aanvinken in het besteloverzicht. De consument moet zelf bewust kiezen voor elke bijkomende aankoop, en mag niet verantwoordelijk worden gesteld om allerlei vooraf aangekruiste vakjes te gaan uitvinken.

Bij internetaankopen laat de wet toe dat de verkoper al betaling vraagt voordat het product is geleverd. Webshops moeten kunnen garanderen dat je betaling volledig veilig gebeurt, zonder risico dat je betaalgegevens worden onderschept en misbruikt door derden. 

Na de definitieve bestelling moet je van de webshop een ontvangstbevestiging ontvangen, met een overzicht van de aangekochte goederen of diensten.