Dossier

Kopen via het internet: tips

28 juni 2019
Kopen via het internet: tips

Waar moet je op letten als je iets online koopt of gekocht hebt? Wat zegt de wet, en wat zijn je rechten? Hierbij een overzicht van een aantal belangrijke zaken die je hoort te weten.

Tips voor de aankoop

  • Ga na of de bewuste website niet zuiver virtueel is en of er wel degelijk een onderneming achter schuilgaat. Check of je de naam en het adres van de onderneming terugvindt op de site. Controleer die gegevens en vermijd winkels die je niet kunt thuisbrengen. Als je twijfelt, stuur dan vóór je een aankoop doet een mail naar de firma met een vraag om informatie. Als je geen antwoord ontvangt, kies dan liever een andere website om je aankopen te doen.
  • Ga na hoe de dienst-na-verkoop werkt en welke waarborg de verkoper biedt. Lees zeker ook de algemene voorwaarden.
  • Vergeet niet dat je met een website van buiten de Europese Unie in veel gevallen ook btw, bijkomende taksen en eventueel douanerechten riskeert te moeten betalen via de koerierdienst die je het pakje komt leveren.
  • Wees op je hoede voor websites voor volwassenen die je kredietkaartnummer vragen om zogezegd na te gaan of je meerderjarig bent: het enige waar ze op azen, zijn je gegevens om daarna op je naam aankopen te doen.
  • Vergelijk de prijzen en hou daarbij rekening met de verzendingskosten. Wanneer het gaat om een website van buiten het eurogebied (dat is het gebied binnen de EU waar de euro als officiële munt wordt gebruikt) en men je de keuze laat om te betalen in euro of in de lokale munt, zul je meestal goedkoper af zijn met de lokale munt.
  • Een aantal websites beschikt over vertrouwenslabels: Becommerce (België), Thuiswinkel Waarborg (Nederland), e-trusted shops (Duitsland) …
  • Sommige websites zijn in feite een mix van een eigen webshop en een verkoopplatform. Dat geldt bv. voor Bol.com, Fnac, Zalando en Amazon. Let dan goed op of er geen andere verkoper vermeld staat dan die van de webshop die je bezoekt. Normaliter vind je de naam van die meestal nobele onbekende reeds bij het aanbod zelf (soms in kleine lettertjes) en vervolgens ook nog eens in het winkelwagentje/mandje. Als je bij een externe verkoper koopt, moet je rekening houden met zowel de algemene voorwaarden van het platform geldig in het geval van een aankoop bij een andere verkoper als met de algemene verkoopsvoorwaarden van de verkoper zelf.