Dossier

Al wat je moet weten over onlineaankopen

02 februari 2021
Kopen via het internet: tips

Waar moet je op letten als je iets online koopt of gekocht hebt? Wat zegt de wet, en wat zijn je rechten? Hierbij een overzicht van een aantal belangrijke zaken die je hoort te weten.

Tips vóór de aankoop

  • Ga na of de bewuste website niet zuiver virtueel is en of er wel degelijk een onderneming achter schuilgaat. Check of je de naam en het adres van de onderneming terugvindt op de site. Controleer die gegevens en vermijd winkels die je niet kunt thuisbrengen. Als je twijfelt, stuur dan vóór je een aankoop doet een mail naar de firma met een vraag om informatie. Als je geen antwoord ontvangt, kies dan liever een andere website om je aankopen te doen.
  • Wees op je hoede voor websites voor volwassenen die je kredietkaartnummer vragen om zogezegd na te gaan of je meerderjarig bent: het enige waar ze op azen, zijn je gegevens om daarna op je naam aankopen te doen.
  • Een aantal websites beschikt over vertrouwenslabels: Becommerce (België), Thuiswinkel Waarborg (Nederland), e-trusted shops (Duitsland) …
  • Sommige websites zijn in feite een mix van een eigen webshop en een verkoopplatform. Dat geldt bv. voor Bol.com, Fnac, Zalando en Amazon. Let dan goed op of er geen andere verkoper vermeld staat dan die van de webshop die je bezoekt. Normaliter vind je de naam van die meestal nobele onbekende reeds bij het aanbod zelf (soms in kleine lettertjes) en vervolgens ook nog eens in het winkelwagentje/mandje. Als je bij een externe verkoper koopt, moet je rekening houden met zowel de algemene voorwaarden van het platform geldig in het geval van een aankoop bij een andere verkoper als met de algemene verkoopsvoorwaarden van de verkoper zelf.
  • Vergelijk de prijzen en hou daarbij rekening met de verzendingskosten. Wanneer het gaat om een website van buiten het eurogebied (dat is het gebied binnen de EU waar de euro als officiële munt wordt gebruikt) en men je de keuze laat om te betalen in euro of in de lokale munt, zul je meestal goedkoper af zijn met de lokale munt.
  • Vergeet niet dat je met een website van buiten de Europese Unie in veel gevallen ook btw, bijkomende taksen en eventueel douanerechten riskeert te moeten betalen via de koerierdienst die je het pakje komt leveren.
  • Het is niet omdat de URL van de webshop eindigt op .be, .nl of .fr en de tekst volledig in het Nederlands of Frans is opgesteld dat je automatisch met een lokale webshop te maken hebt. Het kan best dat de eigenlijke leverancier in China of een ander Aziatisch land zit.
  • Als het een webshop is die je niet kent, is sowieso enige argwaan aan te bevelen. Het is niet per se een valse webshop, maar er zijn ook veel verkopers die de techniek van de zogenoemde dropshipping toepassen. Ze hebben zelf niets in voorraad maar bieden allerlei producten aan die ze elders bestellen en rechtstreeks door de leverancier naar de koper laten sturen. Lang niet alle verkopers informeren daarover op hun website. Maar de kans is groot dat je dan eigenlijk in China koopt. Bovendien verdwijnen dergelijke webshops vaak snel. 
  • Ga na hoe de dienst-na-verkoop werkt en welke waarborg de verkoper biedt. Lees zeker ook de algemene voorwaarden.

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/05/2021

Heb zoals iedereen een brief van Bpost gekregen. Maar sta versteld van de inhoud waarin staat "Ook U kocht onlangs verschillende keren iets in een webshop buiten de EU". Dit klopt want ik heb verschillende zaken in Amerika, Schotland en China gekocht. Maar welk recht heeft Bpost om bij te houden waar in mijn aankopen doe? Zij moeten enkel zorgen dat het correct geleverd wordt en dat kunnen ze in 9 van de 10 gevallen zelfs niet. Men zou Bpost beter eens volledig doorlichten en daar een grondige GDPR analyse doen en de levertermijnen nakijken, want je betaald er wel voor.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/05/2021

Vallen de Engelse websites voortaan ook onder deze regels ?