Dossier

Kopen via het internet: tips

Btw en invoerrechten betalen

Op producten die je op websites van buiten de EU koopt, riskeer je tweemaal btw te betalen. Eerst betaal je btw aan de webshop, die in de prijs van het product is begrepen. Het tarief hangt af van de nationale btw-regels van dat land. Wanneer het product wordt ingevoerd in ons land, moet je ook Belgische btw betalen. Bijvoorbeeld 21 % op kleding of 6 % op boeken.

Bovendien zijn goederen uit niet-EU-landen vaak onderworpen aan Europese invoerrechten. Ook die verschillen volgens het soort product. Je betaalt bijvoorbeeld tot 17 % op schoenen, maar 0 % op laptops, gsm’s en fototoestellen.

Tot slot moet je accijns betalen op sommige artikelen zoals alcohol en parfum.

De koerier vervult de formaliteiten bij de douane en berekent de verschuldigde bedragen. Hij int ze bij jou, de koper, en stort ze door aan de douane. Voor de kosten en het papierwerk vraagt hij je wel een vergoeding, meestal tussen € 10 en € 30. Maar je hoeft niet altijd extra kosten op te hoesten. Sommige aankopen bij webshops buiten de EU zijn vrijgesteld van btw of invoerrechten (of beide) op basis van de waarde van de aankoop. Ligt die niet hoger dan € 22, dan betaal je geen btw. Is de waarde niet meer dan €150, dan betaal je geen invoerrechten (maar wel btw vanaf € 23).

Er bestaat ook een speciale regel wanneer een particulier die buiten de EU woont een cadeau opstuurt. Tot een waarde van € 45 zijn deze pakjes vrijgesteld van btw, invoerrechten en accijns. Er mag wel geen enkel commercieel reukje aan de transactie hangen. Je mag er niet voor betalen en je mag het ook niet doorverkopen.