Dossier

Hoge cholesterol

08 september 2022
Hoge cholesterol

Cholesterol wordt algemeen met de vinger gewezen als risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar een hoge bloeddruk, diabetes en roken spelen een minstens even grote rol. Het is dus nodig om verder te kijken dan het totale cholesterolgehalte alvorens een behandeling te starten.

Wanneer heb je een hoge cholesterol?

Bij een volwassene spreekt men in de medische wereld van een hoge cholesterol vanaf een cholesterolgehalte van 190 mg/100 ml bloed. Op zich is cholesterol echter niet slecht. Het grootste deel (ongeveer 80 %) maakt ons lichaam zelf aan, vooral in de lever. Slechts een klein deel is afkomstig van onze voeding. Cholesterol is een vetachtige stof (lipide) die ons lichaam gebruikt voor de celopbouw. Ze draagt ook bij tot de aanmaak van vitamine D en diverse hormonen. In het bloed wordt cholesterol samengevoegd met proteïnen (eiwitten) en vervoerd onder de vorm van lipoproteïnen. De twee meest bekende verbindingen zijn:

  • hogedichtheidlipoproteïnen of HDL, ook “goede cholesterol” genoemd. Die deeltjes brengen een teveel aan cholesterol naar de lever, waar hij dan wordt afgevoerd via de ontlasting.
  • lagedichtheidlipoproteïnen of LDL, bekend als "slechte cholesterol", al zijn deze cholesteroldeeltjes ook nuttig. Zij brengen de cholesterol immers daar waar het lichaam hem nodig heeft. De benaming "slechte cholesterol" komt doordat een teveel aan LDL schadelijk kan zijn: de cholesterol kan zich namelijk afzetten op de vaatwanden.

Bepaal jouw risico op hart- en vaataandoeningen

Om het risico op hart- en vaataandoeningen in te schatten,volstaat het echter niet om je cholesterolwaarden te bekijken. Het zogenaamde SCORE 2-algoritme werd daarom ontwikkeld om je een objectieve inschatting te laten maken op basis van zowel je cholesterol als je rookgedrag, leeftijd, geslacht en bloeddruk. Wij herwerkten dit algoritme voor jou naar een gebruiksvriendelijke tool. Neem dus de waarden van jouw laatste bloedanalyse bij de hand en bereken meteen jouw risico op een hart- of vaataandoening.

Opgelet, deze inschatting kan enkel worden gemaakt voor wie geen aandoeningen zoals diabetes, nierproblemen enzovoort heeft. Is dat bij jou wel het geval, dan ga je best even langs bij je huisarts voor een correcte inschatting.

Hoe voorkom je een hoge cholesterol? 

Wil jij tips om jouw cholesterolgehalte op peil te houden? We geven ze hier

Hoe verlaag je je cholesterol?

Is jouw cholesterolgehalte aan de hoge kant. Dit zijn de mogelijkheden.