Dossier

Hoge cholesterol

10 augustus 2016
Hoge cholesterol

Cholesterol wordt algemeen met de vinger gewezen als risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar een hoge bloeddruk, diabetes en roken spelen een minstens even grote rol. Het is dus nodig om verder te kijken dan het totale cholesterolgehalte alvorens een behandeling te starten.

Aandoening

Bij een volwassene spreekt men in de medische wereld van een hoge cholesterol vanaf een cholesterolgehalte van 190 mg/100 ml bloed. Op zich is cholesterol echter niet slecht. Het grootste deel (ongeveer 80 %) maakt ons lichaam zelf aan, vooral in de lever. Slechts een klein deel is afkomstig van onze voeding. Cholesterol is een vetachtige stof (lipide) die ons lichaam gebruikt voor de celopbouw. Ze draagt ook bij tot de aanmaak van vitamine D en diverse hormonen. In het bloed wordt cholesterol samengevoegd met proteïnen (eiwitten) en vervoerd onder de vorm van lipoproteïnen. De twee meest bekende verbindingen zijn:

  • hogedichtheidlipoproteïnen of HDL, ook “goede cholesterol” genoemd. Die deeltjes brengen een teveel aan cholesterol naar de lever, waar hij dan wordt afgevoerd via de ontlasting.
  • lagedichtheidlipoproteïnen of LDL, bekend als "slechte cholesterol", al zijn deze cholesteroldeeltjes ook nuttig. Zij brengen de cholesterol immers daar waar het lichaam hem nodig heeft. De benaming "slechte cholesterol" komt doordat een teveel aan LDL schadelijk kan zijn: de cholesterol kan zich namelijk afzetten op de vaatwanden.

Om de kans op hart- en vaataandoeningen in te schatten, zegt de verhouding of ratio tussen de totale cholesterol en de HDL-waarden veel meer dan het totale cholesterolgehalte alleen.