Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Diëten op de testbank

20 maart 2018
dieten op de testbank

20 maart 2018
Dukan, Dr. Cohen, Atkins, oerdieet, Weight Watchers,... Welk dieet moet je volgen, welke goeroe moet je geloven? Lees hier onze analyse van alle verschillende diëten.

De diëten

Heb je graag nog meer informatie over hoe je slank kunt worden en blijven? Vraag onze praktische gids Vermageren: de nuchtere aanpak aan.

Meer weten over deze praktische gids

Atkins

Het principe

Eenvoudig is het principe wel: schaf alle voedingswaren af die koolhydraten bevatten, dus niet alleen suikers maar ook alle zetmeelhoudende producten zoals granen (rijst, tarwe, maïs) en hun afgeleide producten (deegwaren, brood), droge groenten en aardappelen; ook bepaalde groenten worden verworpen. Voedingswaren daarentegen die uitsluitend eiwitten en vetten bevatten zijn in onbeperkte hoeveelheden toegestaan: zoveel vlees, boter, eieren, spek en ganzenleverpastei als het hartje lust.

De voordelen

Die absolute vrijheid verklaart natuurlijk de aantrekkingskracht van dit dieet op iedereen die gewicht wil verliezen zonder de voedselaanvoer te moeten beperken. De zogenaamde “low-carb” (weinig koolhydraten) diëten als dit beroepen zich steeds vaker op wetenschappelijke argumenten. Tal van studies wijzen uit dat het gewichtsverlies sneller verloopt dan bij zogenaamde “low-fat” (weinig vet) diëten. Maar dat voordeel is slechts van korte duur. Na een jaar komen de diëten arm aan suikers zoals Atkins uit op eenzelfde gewichtsverlies uit dan de klassieke, vetarme diëten.

De nadelen

Naast het feit dat dit dieet niet doeltreffender is dan een ander dieet, is het Atkins-dieet (en in zijn zog alle suikerarme diëten) met zijn vloed aan verzadigde vetzuren en cholesterol niet echt bevorderlijk voor de gezondheid van hart en bloedvaten, zelfs al zijn de gevolgen op lange termijn nog niet echt bekend. De afwezigheid van koolhydraten veroorzaakt tal van tekorten (vezels, vitamine B9 en C, magnesium, calcium). Bovendien is het dieet monotoon en gaat het stopzetten gepaard met een snelle gewichtstoename. Bovendien wijzen een aantal studies op een achteruitgang van de nierfunctie bij risicopersonen. In ieder geval is dit een dieet dat niet geschikt is voor de lange termijn.

Bloedgroepdieet

Het principe

Onze bloedgroep bepaalt welke soort voeding we moeten eten en is onze erfenis van een van de 4 prehistorische bevolkingsstammen uit verschillende periodes. Bloedgroep O zou dateren van voor de landbouwperiode en dus mogen personen van die bloedgroep geen tarwe en andere granen eten en moeten ze zich tevreden stellen met dierlijke eiwitten (vlees, vis), fruit en groenten. Ook melkproducten hebben een slechte pers en zijn verboden voor bloedgroepen O, A en AB, wat overeenstemt met 90% van de bevolking. Personen met bloedgroep A moeten vegetarisch eten en mensen met bloedgroep B mogen gevarieerd eten.

De voordelen

Dit dieet vertoont niet echt gevaren.

De nadelen

De wetenschappelijk verantwoording is irrationeel en de grondslag ervan werd nooit aangetoond. Als men aan 46% van de bevolking verbiedt om complexe koolhydraten te eten, dan pleit men ronduit voor een onevenwichtige voeding. Wees gerust, op het Internet vindt u ter compensatie van tekorten tal van voedingssupplementen per bloedgroep. Met deze lucratieve handel staan we ver van de leefgewoonten van onze voorouders. Een ronduit belachelijk dieet.

Chrononutrition

Het principe

Het Chrononutrition-dieet werd ontwikkeld door Dr. Delabos. Het verbruik van voedingsmiddelen wordt gekoppeld aan de biologische klok van het lichaam. Het ontbijt moet rijk zijn aan vetten, maar mag geen suiker bevatten. De lunch moet rijk zijn aan eiwitten, het vieruurtje moet fruit en pure chocolade bevatten en het avondmaal moet licht zijn. Bij dit dieet mag de volgorde van de maaltijden niet worden veranderd, mag u niet op het verkeerde moment eten, mag het aandeel plantaardige elementen in de gerechten niet worden verhoogd en wordt honger gestild met dierlijke en nooit met plantaardige producten.

De voordelen

Regelmatige maaltijden, er worden geen categorieën voedingsmiddelen uitgesloten. Er wordt aangeraden om ’s ochtends meer te eten en ’s avonds minder, wat een goede gewoonte is.

De nadelen

Dit dieet kan hyperenergetisch zijn en te veel vetten en zout aanleveren, wat schadelijk is op lange termijn. Bovendien verliest u er niet noodzakelijk gewicht mee.

Citroendetox

Het principe

Het is niet echt een dieet, maar eerder een vastenkuur. Tijdens deze kuur drinkt u een drankje dat voornamelijk bestaat uit citroensap, esdoorn- en palmsiroop. De citroen zou werken als een reinigingsmiddel dat in het lichaam de overtollige vetten oplost. Beginners volgen dit dieet 5 tot 7 dagen. Meer ervaren personen kunnen dit 10 dagen volgen.

De voordelen

Gemakkelijk te volgen.

De nadelen

Zoals de meeste diëten berust ook deze aanpak op geen enkel wetenschappelijk argument. Het is eerder een “schoonmaakbeurt” voor het lichaam. Daardoor is het bijzonder onevenwichtig, karig en niet vrij van risico’s. Extreem laag in calorieën, arm aan vezels (constipatie onvermijdelijk).

Dr Cohen

Het principe

Het gaat hier om een programma. De eerste stap, “het boostdieet”, probeert snel gewichtsverlies (5 kg in 15 dagen) te realiseren dankzij een suikerarme voeding (minder dan 40 gram per dag). Deze stap mag niet langer dan een maand worden gevolgd. De tweede fase is die van “de evenwichtige voeding”. Volgens Dr. Cohen ligt het caloriegehalte tussen 1 200 en 1 500 kcal en is een nauwlettende controle van de voeding vereist. De derde stap is de consolidatiefase.
Tijdens deze stappen legt Cohen uit dat, indien u opnieuw aankomt of u niet meer afvalt, het mogelijk is om enkele dagen terug te keren naar het dieet dat tijdens fase 1 wordt voorgesteld.

De voordelen

Fruit en groenten naar hartenlust, maar alcohol en suikerhoudende dranken worden verbannen.

De nadelen

Vooral in fase 1 een onevenwichtig en laagcalorisch dieet. Niet zo evenwichtig als de methode beweert te zijn.

Dr Fricker

Het principe

Het dieet van Dr. Fricker bestaat uit een eerste fase van gewichtsverlies (deze fase duurt tussen 3 en 8 weken) waarbij eiwitten een belangrijke plaats innemen. Deze fase is gebaseerd op vlees, vis, zuivelproducten, fruit en minstens 400 gram koolhydraatarme groenten. Deze mogen gepaard gaan met een kleine hoeveelheid vetstof. Deze fase berust op drie maaltijden per dag. Het aangehaalde gewichtsverlies in deze periode bedraagt voor een vrouw tussen 1 en 1,5 kg per week en voor een man tussen 1,5 en 2,5 kg. In de tweede fase van het dieet zijn graanproducten en bepaalde zetmeelhoudende levensmiddelen toegestaan, a rato van 100 tot 150 gram gekookt per dag, en een stukje brood van 50 tot 60 gram. Het wordt aangeraden om het lichaam gedurende minstens twee weken te laten wennen aan een rijkere voeding. De laatste stap van het dieet staat a volonté voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan langzame koolhydraten. Er worden ook tips gegeven om het bereikte gewicht te stabiliseren.

De voordelen

De nadelen

Modieuze methode met fasen, te beginnen met een eiwitrijke fase waarbij koolhydraten worden gemeden. Er worden niet echt goede eetgewoonten aangeleerd. Dit onevenwichtige dieet biedt geen mirakeloplossing.

Dr Ornish

Het principe

Dit is een vegetarisch dieet dat erg arm is aan vetten. Het gebruik van vlees, vis, saus, avocado’s, olijven, boter, enz. moet worden vermeden. Groenten en fruit mogen a volonté gegeten worden. Het wordt ook aanbevolen om liever verschillende kleine maaltijden te eten dan drie grote maaltijden per dag. Ook lichaamsbeweging en meditatie staan op het programma.

De voordelen

Het is eerder een levensstijl. Het is altijd goed om meer groenten en minder dierlijke producten te eten. Het is op maat van vegetariërs.

De nadelen

Het is moeilijk op lange termijn te volgen omdat heel wat dingen vermeden moeten worden. Het is niet altijd een evenwichtig dieet: het is laag in calorieën, levert weinig vetten (opgelet dus voor de in vet oplosbare vitamines) en te veel zout. Het voordeel van vetarme diëten op lange termijn is wetenschappelijk niet overtuigend.

Dr Zone

Het principe

Dit dieet werd ontwikkeld door M. Sears. Het staat dicht bij de Atkins-theorie. Het maakt een verschil tussen mannen en vrouwen en gaat ervan uit dat gewichtstoename afhangt van de insulineniveaus. Zo moeten de zogenaamde gevaarlijke voedingsmiddelen, zoals pasta, rijst, graanproducten, brood, gedroogd fruit, vruchtensap enz. uit de keuken worden geweerd. Volgens de auteur moet de verdeling aan koolhydraten, vetten en eiwitten (de zogenaamde macronutriënten) in functie van de totale energieopname de volgende zijn: 40 % koolhydraten, 30 % vetten en 30 % eiwitten.

De voordelen

Er zit evenwicht in de maaltijden (3 maaltijden en 2 tussendoortjes per dag) en de algemene principes zijn niet slecht: de voorkeur geven aan verse groenten, fruit, noten en groene bladgroenten. Daarnaast wordt ook aangemoedigd om voldoende vetarme eiwitten te eten en 8 glazen water per dag te drinken. U moet erover waken eerder mono-onverzadigde of poly-onverzadigde vetten te eten, dan verzadigde vetten, ook al is het evenwicht 40/30/30 ten nadele van koolhydraten omstreden.
Voldoende aanbreng van vitaminen en mineralen (de zogeheten micronutriënten).

De nadelen

Niet gemakkelijk om langere tijd te volgen, vereist een zekere discipline, respect voor de portiegrootte en voedingsmiddelen. Net zoals alle andere diëten berust dit op geen enkel wetenschappelijk bewijs. Levert te veel vetten.

Dukan-dieet

Het principe

De eerste fase van het dieet, ook de aanvalsfase genoemd (pure eiwitten), duurt 5 dagen.
De volgende fase, de cruisefase wisselt dagen met een uitsluitend eiwithoudende voeding af met dagen van eiwithoudende voeding in combinatie met bepaalde toegelaten groenten. Deze fase moet een week lang worden aangehouden voor elke kilo die u wilt verliezen.
De consolidatiefase (duurt 10 dagen voor elke verloren kg) omvat de eiwithoudende voedingsmiddelen uit de aanvalsfase, de groenten uit de cruisefase, plus een portie fruit per dag (behalve banaan, druiven en kersen), 2 sneetjes volkorenbrood per dag, 40 gram gerijpte kaas, 2 eetlepels haverzemelen en 25 minuten wandelen. Per week mag u 2 porties zetmeelhoudende producten eten. Lamsbout, varkensgebraad en 2 zelf samengestelde maaltijden zijn ook weer toegelaten, zolang 1 dag van eiwitrijke voeding behouden blijft. De definitieve stabilisatiefase houdt u levenslang vol, waarbij u één (vaste) dag per week het aanvalsdieet volgt, aangevuld me 3 eetlepels haverzemelen per dag. Het is ook belangrijk dat u meer beweegt: kiezen voor de trap in plaats van de lift dus.

De voordelen

Veel extra’s door de nevenproducten: boeken, website, afgeleide producten enz.

De nadelen

Het is het sterdieet van het moment, maar het is verre van nieuw.
Het dieet is erg arm aan vezels, maar bulkt van natrium (3 300 tot 5 200 mg per dag naargelang de fase) en bevat het dubbele van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Een dieet dat niet meteen veel beter is dan een van zijn illustere voorgangers: het Atkins-dieet, dat eveneens vaak onder de aanbevelingen blijft voor de meeste voedingsstoffen, vooral dan voor vrouwen.

Eiwitdiëten (proteïnediëten)

Het principe

In een eerste plaats vervangt men de traditionele voeding door kant-en-klare pakjesvoeding die bijna uitsluitend eiwitten bevat. Dat moet aangevuld worden met groenten en fruit. Men kan ook kiezen voor een alternatieve proteïnerijke voeding met mager vlees, vis, magere melkproducten en eieren.

De voordelen

Het werkt en zelfs behoorlijk. Men verliest heel wat kilo's zonder dat de spieren wegsmelten. Door een snel en zichtbaar resultaat krijgt het moreel een flink duwtje in de rug.

De nadelen

Dit soort dieet moet gebeuren onder begeleiding van een geneesheer of een diëtist(e), omdat het zeer restrictief is en de nieren een flink stuk extra arbeid moeten leveren. Fouten worden contant betaald en na het dieet is een terugval frequent. Het is een eerder marginaal dieet met een lage educatieve waarde omdat het de verkeerde voedingsgewoonten niet corrigeert. Bovendien is het vrij duur.

Fat burning furnace dieet

Het principe

Deze methode combineert een dieet met een programma voor fysieke oefeningen en is uitgewerkt door Rob Poulos. Naar eigen zeggen kunt u er 11 kg mee verliezen op zeven weken tijd. Het principe is behoorlijk eenvoudig: gezonde voeding (zonder verdere toelichtingen) en een uur per week fysieke oefeningen. Dit zijn korte oefeningen, die in een bepaald aantal reeksen uitgevoerd moeten worden. Elke oefening heeft een specifieke herhaalsnelheid (bijvoorbeeld drie seconden om gewichten te heffen en vier seconden om ze te laten zakken).

De voordelen

Deze methode veroorzaakt geen gezondheidsrisico aangezien er geen voedingstips gegeven worden. De methode is enkel gebaseerd op de fysieke oefeningen.

De nadelen

Het probleem is dat een uur per week oefeningen doen op zich niet tot zo'n groot gewichtsverlies kan leiden. Dit dieet is eerder oplichterij.

Fruitdieet (monodieet)

Het principe

Men eet bijna uitsluitend vruchten, zoals rozijnen en ananas. Volgens de bedenkers heeft deze laatste vrucht vermagerende eigenschappen omdat ze bromelaïne bevat, een stof die vet zou doen smelten. Zoals men fruitkuren volgt, kan men ook groentekuren, rijstkuren, soepkuren,... volgen.

De voordelen

Niets belet u om een kuur van enkele dagen te volgen. Op korte termijn heeft het, net als het Hollywooddieet, een zuiverende werking en doet het snel kilo's verliezen.

De nadelen

Dergelijke kuren zijn eentonig en moeten van korte duur zijn want ze irriteren maag en darmen en zijn compleet onevenwichtig. Bovendien is het argument dat bromelaïne vet verteert fout. Het verteert integendeel eiwitten en dat kan aften veroorzaken in de mond.

GI-dieet

Het principe

GI is de afkorting van glycemische index. Deze index geeft de snelheid aan waarmee voedsel verteert en omgezet wordt in glucose, de energiebron van het lichaam. Voedingsmiddelen met een lage GI, worden langzaam en gelijkmatig verteerd en zorgen voor een hoger verzadigingsgevoel. Het dieet beveelt voedsel aan met een lage GI-index, gekoppeld aan een laag caloriegehalte, d.w.z. voedsel met complexe koolhydraten en weinig vet. Men mag ze naar believen eten.

De voordelen

Door een vezelrijke en vetarme voeding daalt de calorieopname en verbetert de darmtransit. Dergelijk voedingspatroon leert ook een onderscheid maken tussen gezonde, minder gezonde en ronduit ongezonde voedingsmiddelen.

De nadelen

Die zijn er nauwelijks, alleen verdient het aanbeveling om dit dieet geleidelijk in te voeren als men voordien een vezelarm voedingspatroon had, rijk aan geraffineerde en vetrijke voedingsmiddelen.

Hay-Shelton

Het principe

Het is zowat het eenvoudigste dieet: men mag alles eten, maar niet binnen dezelfde maaltijd. Volgens de bedenkers zijn het niet de voedingsmiddelen zelf die doen verdikken, maar de combinatie van sommige voedingsmiddelen. Die zouden onverteerbaar zijn en de opslag van vet bevorderen. In de praktijk eet men elke dag een bepaald voedingsmiddel of een groep voedingsmiddelen en dat principe wisselt men dagelijks.

De voordelen

Het is niet moeilijk om te volgen en men lijdt geen honger. Men mag zelfs naar believen een voedingsmiddel eten dat men lust en toch vermagert men.

De nadelen

Het dieet heeft geen ernstige wetenschappelijke onderbouw. Het is zeer onevenwichtig en het kan hooguit een week lang gevolgd worden als men in goede conditie verkeert. Als men het langer volgt ontstaan er stoornissen en constipatie en dat maakt de zaak alleen maar erger.

Hollywooddieet (Beverly Hills dieet)

Het principe

Het dieet is voornamelijk gebaseerd op het eten van fruit, met een voorkeur voor ananas, papaya en watermeloen. Eiwitten en suikers worden eveneens gescheiden gehouden. Het is een soort combinatiedieet op fruitbasis.

De voordelen

Als men van fruit houdt is het gemakkelijk om samen te stellen en te volgen. Het heeft zelfs een zuiverende werking en dat is mooi meegenomen met de mooie dagen in het verschiet.

De nadelen

Het dieetschema is totaal absurd en vertoont een aanzienlijk tekort aan eiwitten. Het kan de maag en de darmen irriteren en op lange termijn raakt men vermoeid, krijgt men krampen en wordt men zenuwachtig. Bovendien is het gewichtverlies beperkt en komen de kilo's er daarna in sneltreinvaart weer bij.

Koolhydraatdieet / Susan Powter

Het principe

Geen vet, maar alleen koolhydraten op het menu: granen, groenten en fruit. Een voorbeeld is het Susan Powterdieet dat ook sterk de nadruk legt op sport.

De voordelen

Het gewichtsverlies verloopt snel omwille van de eentonigheid van het dieet.

De nadelen

Het dieet veroorzaakt aanzienlijke tekorten aan ijzer, vet en eiwitten. De verloren kilo's komen er snel opnieuw bij. Dit dieet mag niet langdurig gevolgd worden.

Low-carb dieet (koolhydraatarm)

Het principe

Schaf zo veel mogelijk voedingswaren af die koolhydraten bevatten, dus niet alleen suikers maar ook alle zetmeelhoudende producten zoals granen (rijst, tarwe, maïs) en hun afgeleide producten (deegwaren, brood), droge groenten en aardappelen; ook bepaalde groenten worden verworpen. Voedingswaren daarentegen die uitsluitend eiwitten en vetten bevatten zijn in onbeperkte hoeveelheden toegestaan: zoveel vlees, boter, eieren, spek en ganzenleverpastei als het hartje lust.

De voordelen

Die absolute vrijheid verklaart natuurlijk de aantrekkingskracht van dit dieet op iedereen die gewicht wil verliezen zonder de voedselaanvoer te moeten beperken. De zogenaamde "low-carb" (weinig koolhydraten) diëten als dit beroepen zich steeds vaker op wetenschappelijke argumenten. Tal van studies wijzen uit dat het gewichtsverlies sneller verloopt dan bij zogenaamde "low-fat" (weinig vet) diëten. Maar dat voordeel is slechts van korte duur. Na een jaar komen de diëten arm aan suikers zoals Atkins uit op eenzelfde gewichtsverlies uit dan de klassieke, vetarme diëten.

De nadelen

Dit soort dieet is niet doeltreffender en met zijn vloed aan verzadigde vetzuren en cholesterol is het niet echt bevorderlijk voor de gezondheid van hart en bloedvaten, zelfs al zijn de gevolgen op lange termijn nog niet echt bekend. De afwezigheid van koolhydraten veroorzaakt tal van tekorten (vezels, vitamine B9 en C, magnesium, calcium). Bovendien is het dieet monotoon en gaat het stopzetten gepaard met een snelle gewichtstoename. Bovendien wijzen een aantal studies op een achteruitgang van de nierfunctie bij risicopersonen. In ieder geval is dit een dieet dat niet geschikt is voor de lange termijn.

Mayodieet

Het principe

Het is een streng en monotoon dieet want het maakt deel uit van de diëten die slechts enkele specifieke voedingsmiddelen toestaan. In dit geval zijn dat eieren: 20 tot 28 per week. Daarnaast is ook wat vlees toegestaan, enkele groenten en 1 tot 2 vruchten per dag. Dit programma moet gedurende twee weken tot in de puntjes gevolgd worden.

De voordelen

Gewichtverlies is een feit, want het gaat hier om een streng caloriebeperkend dieet (800 tot 1000 kcal per dag). Het is ook gemakkelijk te volgen en men hoeft nauwelijks of niet te koken.

De nadelen

Dit uitermate zonderling dieet biedt de levensgenieter de kans om snel enkele kilo's te verliezen en zich dan weer te laten gaan. Het is compleet onevenwichtig en mag niet langer dan twee weken na elkaar gevolgd worden omdat het de spieren doet wegsmelten. Het is afgeraden voor personen met cholesterolproblemen. Zoals bij de meeste diëten, komen de kilo's er na afloop opnieuw snel bij.

Montignac

Het principe

Montignac legt de nadruk op de juiste combinatie van voedingsmiddelen en op het eten van voedingsmiddelen met een lage glycemische index. Zijn methode omvat twee fases: de fase die gericht is op gewichtsvermindering en een fase die minder restrictief is en levenslang moet volgehouden worden om het gewicht op peil te houden.
In grote lijnen berust het dieet op het scheiden van vetten en koolhydraten (geen steak met frieten en geen brood met kaas). Alleen de combinatie van vetten met eiwitten of koolhydraten met eiwitten zijn toegestaan.

De voordelen

De meeste raadgevingen zijn eerder zinvol: geen of weinig alcohol, vezelrijk eten, langzaam eten en goed kauwen, goede koolhydraten kiezen en betere vetten. De methode legt dus de nadruk op een gezonde voeding, met groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. In feite is het een caloriebeperkende methode die bepaalde voedselcombinaties verbiedt, waardoor men minder gaat eten. Toch is het een dieet dat nog ruimte laat voor culinair plezier en daardoor veel mannen aanspreekt.

De nadelen

De eerste weken is het dieet doeltreffend, maar het wordt snel monotoon en bevat een aantal foute dogma's zoals het verbod om aardappelen te eten.

Miami dieet

Het principe

Dit dieet werd ontwikkeld door Arthur Agatston. Het Miamidieet stelt voor om goed aandacht te besteden aan de kwaliteit van de voeding om zo de levenshygiëne te optimaliseren. Mensen moeten de goede suikers kiezen en de slechte voedingssuikers verbannen. Het is dus een eiwitrijk en koolhydratenarm dieet. Het Miamidieet start met een eerste fase van twee weken, die erin bestaat brood, rijst, pasta's, aardappelen, taart, koffiekoeken en alle fruitsoorten te laten vallen. Voor de tweede fase, die volgehouden moet worden tot het gewenste lichaamsgewicht bereikt is, worden die voedingsproducten terug toegelaten. De derde fase bestaat in het aannemen van een goede voedselhygiëne.

De voordelen

Een dieet dat gemakkelijk te volgen is.

De nadelen

Dit dieet levert te weinig vezels, ijzer, vitamine D en magnesium. Omdat dit dieet eiwitrijk, maar niet caloriearm is, bestaat het gevaar dat het vermogen van de lever om ureum te synthetiseren verzadigd geraakt. Dat kan leiden tot een stijging van de hoeveelheid aminozuren en ammoniak in het bloed. Dit dieet veroorzaakt een toename van het gehalte aan LDL cholesterol met gemiddeld 10 %. Het wordt ook gekenmerkt door een tekort aan vezels, wat tot constipatie kan leiden. Daar komt bij dat dit dieet vetrijk is, zelfs in de laatste fase. Een hoge aanvoer van verzadigde vetzuren kan ondanks het gewichtsverlies echter de insulineresistentie verhogen.

Negatieve calorieën

Het principe

Sommige voedingswaarden zouden doen vermageren. Hoe meer men ervan eet, hoe meer gewicht men zou verliezen. Enkele voorbeelden: artisjok, biet, wortel, selder, ananas, dragon,...

De voordelen

Dit dieet vertoont weinig gevaar.

De nadelen

Het is een fantasierijk dieet, want geen enkel voedingsmiddel heeft als eigenschap dat het doet vermageren. Om zo snel mogelijk te vergeten.

Oerdieet

Het principe

De ontwerpers gaan ervan uit dat ons lichaam sinds de oertijd nauwelijks geëvolueerd is en dat het zich niet heeft aangepast aan de snelle ontwikkeling van de voedingsmiddelen, waaronder zuivel, koffie, alcohol, aardappelen,... Daardoor ontstaan allerlei tekorten. Na een ontgiftingsfase stapt men over op een dieet dat voornamelijk bestaat uit groenten en fruit, aangevuld met vis, vlees en eieren. Granen worden afgewezen.

De voordelen

De afwijzing van geraffineerde en bewerkte voeding is al een stap in de richting van bewuster omgaan met voeding.

De nadelen

Het dieet is monotoon omdat tal van voedingsmiddelen zoals brood en pasta afgewezen worden. Door een gebrek aan graanproducten en peulvruchten bevat dit dieet ook te weinig koolhydraten.

Rauwkostdieet

Het principe

Rauwkosteters zijn van oordeel dat voedingswaren door koken aangetast worden en hun vitale eigenschappen verliezen. Afhankelijk van de strekking zijn eieren en kaas toegelaten of niet. Granen en zetmeelproducten zijn zelden toegelaten.

De voordelen

Door brood, zetmeelhoudende producten, gekookte vetten en alle sauzen te bannen vermindert men de energie-opname aanzienlijk. De eentonigheid vermindert ook de eetlust en men gaat snel vermageren.

De nadelen

Dit dieet vertoont een tekort aan gluciden, proteïnen, ijzer en calcium. Aanvallen van boulimie komen vaak voor. Door alle culinair genot uit te sluiten raakt men sociaal geïsoleerd. Bovendien heeft koken niet alleen nadelen: ze helpt om bepaalde voedingswaren te verteren en zorgt voor een betere verwerking van bepaalde voedingsbestanddelen.

Scarsdale

Het principe

Net als bij Atkins legt dit dieet het gebruik van eiwitrijk voedsel op. In tegenstelling tot Atkins is het echter ook een energiebeperkend dieet met twee fases. In de eerste fase is alcohol verboden, mag men alleen wortelen en selder knabbelen als tussendoortje en mag men alleen calorievrije dranken drinken. Men mag uitsluitend mager vlees eten, groenten naar believen, maar geen zetmeel, op een enkel sneetje brood na. Men mag geen vet gebruiken bij het koken. De tweede fase volgt dezelfde principes, maar iets minder streng. Komt men weer aan, dan moet men opnieuw naar fase 1 overschakelen.

De voordelen

Men hoeft zijn voedingsmiddelen niet zelf te kiezen, alles is tot in de puntjes uitgewerkt en dat leidt tot gewichtsverlies. Het gewichtverlies is spectaculair want dit dieet is sterk caloriebeperkend. Op korte termijn (twee weken) is het een houdbaar dieet.

De nadelen

Dit dieet is vrij streng, biedt weinig variatie en leidt tot verveling. Het kan bovendien leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren, vitamines en calcium. En de belofte van 8 kg gewichtsverlies op twee weken is een fabeltje.

Shelton

Het principe

Het is een vorm van combinatiedieet: men mag alles eten, maar niet binnen dezelfde maaltijd. Volgens de bedenkers zijn het niet de voedingsmiddelen zelf die doen verdikken, maar de combinatie van sommige voedingsmiddelen. Die zouden onverteerbaar zijn en de opslag van vet bevorderen. In de praktijk eet men elke dag een bepaald voedingsmiddel of een groep voedingsmiddelen en dat principe wisselt men dagelijks.

De voordelen

Het is niet moeilijk om te volgen en men lijdt geen honger. Men mag zelfs naar believen een voedingsmiddel eten dat men lust en toch vermagert men.

De nadelen

Het dieet heeft geen ernstige wetenschappelijke onderbouw. Het is zeer onevenwichtig en het kan hooguit een week lang gevolgd worden als men in goede conditie verkeert. Als men het langer volgt ontstaan er stoornissen en constipatie en dat maakt de zaak alleen maar erger.

Soepdieet (monodieet)

Het principe

Het soepdieet is een vorm van monodieet. Men eet slechts een voedingsmiddel of voedingsmiddelen uit dezelfde groep. Zoals men soepkuren volgt, kan men ook groentekuren, rijstkuren, fruitkuren,... volgen.

De voordelen

Ze zijn gemakkelijk om te volgen, men hoeft niet na te denken en ze voeren water af. Men verliest dus gemakkelijk gewicht.

De nadelen

Het zijn diëten die men hooguit enkele dagen volhoudt, b.v. om de kleine uitspattingen van een vakantie uit te wissen. Maar in de meeste gevallen komen de kilo's er even snel weer bij.

Sonoma-dieet (Californisch dieet)

Het principe

Het Sonoma-dieet werd ontwikkeld door Dr. Guttersen. Om de suikerverslaving af te bouwen, worden tijdens de eerste fase (10 dagen) producten op basis van geraffineerd meel, geraffineerde suiker en zoetstoffen geschrapt. Ook fruit, wijn en aardappelen verdwijnen uit het bord. Het principe van dit dieet is verder gebaseerd op de keuze voor de juiste porties. De grootte van deze porties worden aangegeven door het gebruik van borden met een bepaalde omvang (bv. een bord met een diameter van 18 cm als ontbijtbord).
Fase twee wordt gevolgd tot het gewenste gewicht bereikt is. Fruit, een ruimere keuze aan groenten en magere natuuryoghurt zijn nu ook toegelaten. Suikervrij lekkers en een glaasje wijn per dag mogen eveneens. Fase drie is de stabilisatiefase. Hierin wordt geprobeerd het ideale gewicht te behouden.

De voordelen

Het dieet van de Amerikaanse sterren lijkt eenvoudig toe te passen: u hoeft immers geen calorieën te tellen. De inbreng van energie en voedingsstoffen varieert naargelang het geslacht.

De nadelen

Zoals de meeste diëten berust ook dit dieet op geen enkel wetenschappelijk argument. Bovendien is het onevenwichtig, bevat het te veel zout en is het niet vrij van risico’s.

Sulitzer dieet

Het principe

Het Sulitzer dieet is een idee van Paul-Loup Sulitzer. Het gaat om een caloriearm dieet dat geen enkel voedingsproduct verbiedt, tenzij vetstoffen om te bakken en braden. Dit dieet beveelt aan: beperking van de alcoholconsumptie, goede sportbeoefening, een gezonde en gevarieerde voeding. Volgens Sulitzer moet het dieet opgevolgd worden door een arts om het te verliezen gewicht te bepalen. Dit dieet beveelt een gevarieerde voeding aan, samengesteld uit drie evenwichtige maaltijden. Er moet driemaal per week vis gegeten worden en vetstoffen om te bakken en braden zijn verboden. Rauwkost wordt aanbevolen voor de aanvoer van vitamine C. Te calorierijke voedingsproducten moeten vermeden worden, evenals alcoholische dranken of snacks tussen de maaltijden.

De voordelen

Gemakkelijk te volden dieet dat geen tekorten aan vitaminen en mineralen meebrengt. Door dit dieet zult u goede, nieuwe eetgewoonten kunnen aanleren.

De nadelen

Dit soort van calorie- en vetarm dieet veroorzaakt een afname van de mineraalmassa in de beenderen, die bij vrouwen na de menopauze werd aangetoond.

Vasten

Het principe

Om te vermageren of het organisme te zuiveren, eet men gedurende enkele dagen niet en drinkt men alleen water, of kruidenthee.

De voordelen

De resultaten zijn spectaculair want het gewichtsverlies is aanzienlijk en verloopt snel.

De nadelen

Vastenkuren die langer dan 3 dagen duren zijn zeer gevaarlijk en mogen alleen onder permanente dokterscontrole of in een ziekenhuis gebeuren. De kuur gaat immers gepaard met een aanzienlijk spierverlies en de verloren kilo's komen er opnieuw snel aan. Bedenk ook dat een maaltijd overslaan niet doet vermageren. Integendeel, het lichaam zet zich in de zuinigheidsstand en zal bij de volgende maaltijd meer energie opslaan, temeer dat die maaltijd door de knagende honger waarschijnlijk rijkelijker zal zijn.

Weight Watchers

Het principe

Het succes van Weight Watchers berust op 2 principes: enerzijds de mensen helpen om een betere leefgewoonte te verwerven (gezonde voeding en lichaamsbeweging) en anderzijds psychologische ondersteuning bieden door middel van wekelijkse groepsbijeenkomsten of via de post of het internet.

De voordelen

Het voorgestelde dieet is evenwichtig en doeltreffend als men het nauwgezet volgt (de voedingsmiddelen worden geklasseerd volgens een puntensysteem) en er wordt aandacht beteed aan lichaamsbeweging. De steun van anderen is positief voor mensen die er maar niet in slagen om op hun eentje af te vallen en het werkt bovendien stimulerend. De omkadering is competent en de raadgevingen zijn goed onderbouwd. Men kan dit dieet maandenlang zonder enig gevaar volhouden.

De nadelen

Het succes van Weight Watchers stoelt voor een deel op de wekelijkse bijeenkomsten, die een noodzakelijke verplichting zijn, en door de omvang van de groepen kan de individuele begeleiding in de verdrukking komen. De kostprijs van het dieet is ook niet binnen ieders bereik en niet iedereen heeft zin om zijn gewichtsproblemen zomaar in het openbaar op te biechten.