Nieuws

Bisfenol A in plastic: opnieuw onder de loep

10 juli 2017
bisfenol EPS

Het Europees voedselagentschap (EFSA) is van plan om deze schadelijke stof in plastic en harsen verder te onderzoeken. Hoe? Bekijk de onderzoeksopzet en geef gerust je mening. 

section

Bisfenol A wordt gebruikt om plastic en harsen te maken. De stof zit bijvoorbeeld in verpakkingen van voeding en drank, in zuigflessen en aan de binnenkant van conservenblikken of drankblikjes. Via die weg komt ze ook in ons lichaam terecht. Van bisfenol A is geweten dat het een hormoonverstoorder is, wat bij velen nogal wat ongerustheid wekt. Overigens zou bisfenol A ook een negatieve invloed kunnen hebben op het hart.

 

Wat is de aanvaardbare dagelijkse dosis? 

Hoeveel bisfenol A moet je binnen krijgen om een gezondheidsrisico te lopen? Op basis van de toen beschikbare wetenschappelijke gegevens, berekende het Europees voedselagentschap in 2015 een tijdelijk aanvaardbare dagelijkse dosis. "Tijdelijk" in de zin van: dit moet na een aantal jaar opnieuw geëvalueerd worden. Want er bestaat nog onduidelijkheid over het één en ander, zoals de juiste hoeveelheid bisfenol A die wij via de huid opnemen. 

 

Hoe dit verder onderzoeken? 

Ondertussen zijn er nieuwe studies verschenen over de impact van bisfenol A op onze gezondheid. De vraag is dan ook of de vooropgestelde aanvaardbare dagelijkse dosis al dan niet moet worden bijgestuurd. 
 
Het Europees voedselagentschap gaat dit opnieuw bekijken. Hoe? Het agentschap heeft een onderzoeksprotocol klaar waar iedereen die dat wil tot 3 september 2017 feedback op kan geven. Ook jij, de consument.
 
Bekijk je bovenvermeld voorstel graag in detail? Wil jij graag je mening kwijt over hoe de impact van bisfenol A op onze gezondheid verder onderzocht moet worden? Surf hiervoor naar de website van het EFSA.