Antwoord van expert

Voeding in snelverkoop: besparen en verspilling tegengaan, in alle veiligheid

05 januari 2022
tekening van een vrouw die door voedsel omringd is en zich afvraagt of het wel veilig is

Door in te spelen op de groeiende trend van de snelverkoop van voedingsproducten bespaart niet alleen de consument veel geld, maar ook de maatschappij in haar strijd tegen voedselverspilling. We vertellen je waar je op moet letten om op veilig te spelen.

Kunnen we voedingsmiddelen in de snelverkoop in alle vertrouwen en veiligheid eten? Bij onze eerste tests enkele jaren geleden bleek dat producten die tegen een verminderde prijs worden aangeboden naarmate hun houdbaarheidsdatum nadert, vaak al bedorven waren wanneer ze werden verkocht. De resultaten van onze latere tests (vgl. TA 620) waren gelukkig beter. Daarom kunnen we op dit moment zo’n verkoop over het algemeen aanmoedigen. Dat is goed nieuws in de huidige context van de strijd tegen voedselverspilling.

Geen van de producten die we hebben getest, bevatte voldoende pathogene micro-organismen waar je ziek van kunt worden. De mogelijke aanwezigheid van ziektekiemen zoals Salmonella, E. Coli of Listeria monocytogenes werd gecontroleerd op de vervaldatum, en er was geen risico op een voedselinfectie. Producten in de snelverkoop zijn wel nog steeds niet aanbevolen voor kwetsbare mensen: jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en patiënten met immuundeficiënties (de YOPI's, zoals de Angelsaksen zeggen, wat staat voor « Young, Old, Pregnant, Immunocompromised »).

Geen voedsel in de snelverkoop voor kwetsbare mensen (FAVV visual)

Beter voor de portemonnee en de planeet

Door verschillende snelverkoopsystemen van voedsel te benutten (apps, specifieke schappen in de supermarkten), kun je aanzienlijke kortingen genieten en zo je voedingsbudget verlagen. Bovendien verspil je minder voedsel. In België zou er elke dag bijna 1 kg voedsel per persoon worden verspild, over de hele voedselketen.

naar het verspillingsdossier

Hoe maak je de juiste keuze als je in de winkel staat? Katrien Renders, onze voedingsexperte, geeft je drie tips :

  1. Ga na of de bewaartemperatuur in de winkel wordt gerespecteerd en verbreek de koudeketen niet zelf: gebruik een isothermische tas, vooral bij warm weer, en plaats de producten thuis onmiddellijk in de koelkast;
  2. Kijk of de verpakking niet geopend of beschadigd is, en check of de uiterste consumptiedatum of Te Gebruiken Tot (TGT) nog niet is verstreken (tijdens onze tests vonden we drie producten die in principe niet meer mochten worden verkocht);
  3. Wacht niet te lang om deze voedingsmiddelen te eten. Producten in de snelverkoop moet je zo snel mogelijk opeten, dus laat ze niet nog een paar dagen in de koelkast staan. Door ze grondig te verhitten kun je eventuele bacteriën doden.

Controleer of de uiterste consumptiedatum nog niet is verstreken

Vertrouw op je zintuigen

Producten in de snelverkoop mag je niet vergelijken met verse. Lichte sporen van bederf betekenen niet dat deze voedingsmiddelen goed zijn voor de vuilnisbak. Vertrouw op je zintuigen... en je gezond verstand. (Licht) bederf kun je opmerken door een verschil in geur, smaak of aanblik. Doe dus eerst een snelle visuele controle. Merk je een verdachte geur op, een zure smaak of een minder smakelijke aanblik? Warm het voedsel sterk op om ziektekiemen te doden en zo elk risico uit te sluiten. Broodbeleg, zoals rauwe ham of zalm, kun je bijvoorbeeld in een quiche of een pasta verwerken.

Met zeer bederfelijke producten zoals vlees, vis of schaaldieren, die een uiterste consumptiedatum (TGT) hebben met de vermelding « te gebruiken tot », moet je zeer voorzichtig zijn. De bacteriën vermenigvuldigen zich veel sneller. Eet ze niet meer na deze datum.

Twijfel je over de correcte manier om een bepaald voedingsmiddel te bewaren? Raadpleeg dan ons dossier : 

Hoe je voeding op de juiste manier te bewaren