Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Colruyt lanceert Eco-Score

10 maart 2021
Smartphone en train de scanner un produit avec Eco-Score chez Colruyt

Colruyt lanceert vandaag een Eco-Score die informatie geeft over de milieu-impact van 2500 van zijn producten. Wij juichen dit initiatief toe en roepen de Europese Commissie op om vaart te zetten achter de invoering van een eengemaakte Europese Eco-Score.

We zijn tevreden dat er voortaan een Eco-Score op Colruyt-producten zal prijken. Met de invoering van dit soort keurmerken wordt tegemoet gekomen aan een groeiende vraag van consumenten naar betrouwbare informatie over de milieueffecten van de producten die zij in de supermarkt kopen. Een soortgelijk initiatief – de Farmoscope – werd in februari gelanceerd door de biologische supermarktcoöperatie Färm.

Bijgestelde methodologie

De Eco-Score zag het levenslicht in januari van dit jaar in Frankrijk, op initiatief van spelers als Yuka, Open Food Facts, Etiquettable, Marmiton enz.

De Eco-Score van Colruyt is gebaseerd op dezelfde methodologie, die in Frankrijk enigszins aan kritiek onderhevig is. In het geding is het gebruik van de Agribalyse-databank, die de milieueffecten berekent op basis van de opbrengst, d.w.z. per kg of per liter eindproduct.

Dit systeem zou de meest intensieve productiemethoden aanzienlijk bevoordelen, wat zou kunnen leiden tot de paradoxale situatie dat een kip van een industriële kwekerij een betere score zou krijgen dan een kip van een klein biologisch scharrelbedrijf.

Om deze zwakke punten te compenseren, maakt de Franse Eco-Score – net als de Eco-Score van Colruyt – gebruik van een bonus-malussysteem waarbij rekening wordt gehouden met 5 bijkomende criteria zoals het productiesysteem (bijvoorbeeld biologisch), lokale bevoorrading of niet, circulariteit van de verpakking enz.

Europese uniformisering dringt zich op

Hoewel we deze initiatieven toejuichen, vrezen we voor een wildgroei van individuele particuliere labels, waardoor de consument meer in verwarring wordt gebracht dan geïnformeerd. Om aan de verwachtingen van de Europese consumenten te voldoen vragen we de Europese Commissie, die van plan is in 2024 een voorstel over dit thema in te dienen, een versnelling hoger te schakelen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021

Een tip om meerdere vliegen in een klap te slaan: bio groenten- en fruitboxen! Ik heb een abonnement om tweewekelijks zo'n box te ontvangen. Zo ben ik verzekerd dat ik lokale bioproducten koop die ook nog eens seizoensgebonden zijn en geen verpakking bevatten. Daarnaast geeft mij inspiratie om met minder gekende producten te koken. Echt een aanrader! Er zijn meerdere aanbieders dus met wat zoekwerk vind je vast en zeker de box die het best bij je past.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021
, Gereageerd:

Zolang je een aanbieder kunt vinden waar je terecht kunt zonder de auto te moeten gebruiken... Welke aanbieder heb jij?

Community

Voeding en Gezondheid

banner

Gerelateerde discussies