Colruyt lanceert Eco-Score

We zijn tevreden dat Colruyt initiatief toont om de milieu-impact van zijn producten te beoordelen en weer te geven met een score. Dit soort keurmerken komt tegemoet aan een groeiende vraag van consumenten naar betrouwbare informatie over de milieueffecten van de producten die zij in de supermarkt kopen. Een soortgelijk initiatief – de Farmoscope – werd in februari gelanceerd door de biologische supermarktcoöperatie Färm. Of de Eco-score van Colruyt ook effectief het meest betrouwbare en accurate systeem is, zal echter verder onderzocht moeten worden.
Bijgestelde methodologie
De Eco-Score zag het levenslicht in januari van dit jaar in Frankrijk, op initiatief van spelers als Yuka, Open Food Facts, Etiquettable, Marmiton enz.
De Eco-Score van Colruyt is gebaseerd op dezelfde methodologie, die in Frankrijk enigszins aan kritiek onderhevig is. In het geding is het gebruik van de Agribalyse-databank, die de milieueffecten berekent op basis van de opbrengst, d.w.z. per kg of per liter eindproduct.
Dit systeem zou de meest intensieve productiemethoden aanzienlijk bevoordelen, wat zou kunnen leiden tot de paradoxale situatie dat een kip van een industriële kwekerij een betere score zou krijgen dan een kip van een klein biologisch scharrelbedrijf.
Om deze zwakke punten te compenseren, maakt de Franse Eco-Score – net als de Eco-Score van Colruyt – gebruik van een bonus-malussysteem waarbij rekening wordt gehouden met 5 bijkomende criteria zoals het productiesysteem (bijvoorbeeld biologisch), lokale bevoorrading of niet, circulariteit van de verpakking enz.
Europese uniformisering dringt zich op
We juichen zulke initiatieven toe, want dit opent het debat en kan vooruitgang versnellen. Maar we vrezen tegelijkertijd voor een wildgroei van individuele particuliere labels, waardoor de consument meer in verwarring wordt gebracht dan geïnformeerd. Om aan de verwachtingen van de Europese consumenten te voldoen, vragen we de Europese Commissie, die van plan is in 2024 een voorstel over dit thema in te dienen, een versnelling hoger te schakelen.