Nieuws

Boodschappen kosten nu al 11,3% meer dan jaar geleden

02 augustus 2022
supermarkt prijzen stijgen

Ook in juli zijn de prijzen in de supermarkt verder gestegen. Vorige maand betaalde je gemiddeld 11,3 % meer dan een jaar geleden. Vooral spaghetti, papierwaren en boter werden fors duurder.

Op basis van de prijzen van 3 000 producten in de winkels van Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl hebben we in juli 2022 een gemiddelde prijsstijging van 11,3 % tegenover een jaar geleden genoteerd. Vorige maand bedroeg het verschil nog 9,6 %.

De sterkste stijgers zijn nog steeds spaghetti (+37 %), papierwaren (toiletpapier, keukenrol en papieren zakdoekjes, +30 %) en boter (+30 %).

Ook zuivelproducten werden nog een stuk duurder deze maand en zijn 16 % duurder dan een jaar geleden. Dat komt vooral door de prijs van halfvolle melk (+25 %), jonge (gouda)kaas (+20 %), gemalen emmental (+17 %) en eieren (+14 %).

Voor kruidenierswaren betaal je gemiddeld 13 % meer dan een jaar geleden. De grootste stijgers zijn spaghetti (+37 %) en frituurolie (+29 %), net als vorige maand. Maar we zien ook een opvallende stijging bij mosterd (+26 %). Ook de volgende producten zijn fors duurder: mayonaise (+21 %), gemalen koffie (+ 21 %), olijfolie (+20 %), bloem (+18 %), rijst (+14 %) en aardbeienconfituur (+11 %).

In de visafdeling betaal je nu gemiddeld 13 % meer dan vorig jaar. Vooral Noordzeegarnalen (+28 %) gingen omhoog, maar ook verse zalm (+11 %).

Ook onderhoudsproducten stegen in prijs (+12 %). Vloeibaar afwasmiddel en allesreinigers werden 15 % duurder.

Vlees werd gemiddeld 11 % duurder, voornamelijk door de hogere prijs van gevogelte (+18 %) en lamsvlees (+15 %).

In vergelijking met de gemiddelde prijsstijging van 11,3 % valt de prijsstijging voor fruit (+4 %) en groente (+4 %) nog mee.

€ 44 extra per maand

In de zeven onderzochte supermarkten kosten boodschappen nu dus gemiddeld 11,3 % meer dan een jaar geleden. Een gezin van twee personen besteedt € 44 per maand meer aan dezelfde winkelkar als een jaar geleden: € 434 tegenover € 390 in juli 2021. In vergelijking met juni 2022 moet je € 7 meer betalen voor dezelfde aankopen.

Uitkijken naar promoties

De producten die een gezin nodig heeft, zien we elke maand een beetje duurder worden. We raden daarom aan om de prijzen goed met elkaar te vergelijken aan de hand van de prijs per eenheid. Houd ook de promoties in de gaten, want die kunnen interessant zijn. Maar ook daar moet je goed naar de prijs per eenheid kijken. Het is best mogelijk dat een huismerkproduct nog goedkoper is dan een merkproduct dat in promotie staat.

Neem tot slot een kijkje in onze supermarktmodule om te ontdekken welke supermarkt in jouw buurt de goedkoopste is.

naar de goedkoopste supermarkt in jouw buurt