Nieuws

Drie stappen om energie te besparen

15 maart 2023
man isoleert zijn dak

Je woning isoleren, investeren in hernieuwbare energie, de beste energie en de goedkoopste leverancier kiezen: dat zijn de stappen die je moet doorlopen om je huis energiezuinig en milieuvriendelijk te maken.

Betaal minder voor energie en geef je huis een flinke upgrade

Ga je je huis renoveren? Dan loont het steeds de moeite om te bekijken of je je woning energiezuiniger kunt maken. Door enkele gerichte maatregelen kun je jouw energiefactuur flink verlagen. Met onze Energyguide helpen we je op weg.

1. Isoleren betekent minder verbruiken

Dak isoleren is prioriteit

De eerste stap is het energieverbruik van je woning te verlagen. Is je dak nog niet geïsoleerd, dan is dat de absolute prioriteit. Langs het dak verdwijnt immers tot 30 % van de warmte als dit niet is geïsoleerd. Afhankelijk van de plaats die je hebt, kun je kiezen uit verschillende types isolatie, uit verschillend materiaal en met een verschillende dikte. Als je het dak ook verder afwerkt, kun je een extra ruimte creëren.

Het dak isoleren is een klus die binnen het bereik van menig doe-het-zelver ligt. Lees in ons dossier hoe je het aanpakt.

Naar het dossier over dakisolatie

Flink besparen door muren en vloer te isoleren

Ook je muren en je vloer isoleren is vaak een uitstekend idee. Om je muren te isoleren heb je verschillende opties. Zit er een spouw in, dan kun je die laten opvullen. Heb je geen spouw of kun je die niet opvullen, dan kun je altijd je gevel aan de buitenkant laten isoleren. Die laatste optie is wel flink duurder dan spouwmuurisolatie. Lukt geen van beide, dan kun je altijd overwegen om langs de binnenkant te isoleren, maar dit heeft heel wat gevolgen voor het interieur van je woning.

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende types van muurisolatie? Lees het in ons dossier.

Naar het dossier over muurisolatie

Ook je vloer isoleren helpt je besparen, maar geeft vooral een verminderd koudegevoel en dus meer comfort. En ook nieuwe ramen of nieuwe beglazing doen je energieverbruik dalen en verhogen je comfort.

2. Wek zelf hernieuwbare energie op

In tijden van energiecrisis kun je je wapenen tegen de fluctuerende prijzen door zelf energie op te wekken. En dat kan nog altijd uitstekend met zonnepanelen. De prijzen daarvan liggen, ondanks het feit dat ze recent weer wat gestegen zijn, een stuk lager dan enkele jaren geleden. Na 6 tot 11 jaar zou je de investering hebben terugverdiend, afhankelijk van het rendement van je installatie en van de hoeveelheid energie die je zelf kunt gebruiken.

Als je zonnepanelen wilt installeren, moet je met een aantal zaken rekening houden. In ons dossier lees je alle aandachtspunten.

Naar het dossier over zonnepanelen

Met een zonneboiler kun je zonne-energie gebruiken om je water op te warmen. Hiervoor heb je wel altijd een andere energiebron nodig om bij te warmen als die zonne-energie niet volstaat.

Hoe werkt een zonneboiler? Lees het in ons dossier.

Lees alles over zonneboilers

3. Kies de voordeligste energie(leverancier)

Je kunt ook besparen door de meest voordelige energie te kiezen en de voordeligste leverancier. Wat die energie betreft, ben je afhankelijk van een aantal factoren. Voor je verwarming heb je de keuze uit stookolie of aardgas, maar dat laatste is enkel een optie als je woning is aangesloten op het aardgasnet. Ook elektriciteit is een optie met bijvoorbeeld een warmtepomp, maar daarvoor is je woning best goed geïsoleerd.

Wil je weten welke leverancier voor elektriciteit en aardgas het interessantst is voor jou? Bereken dan hoeveel je zou betalen bij de verschillende leveranciers op basis van je verbruikt.

Maak de berekening

Misschien kies je voor stookolie, pellets of propaan om je te verwarmen. Dan helpen we je om je bestelling te plaatsen tegen de laagste prijs.

Naar energyguide voor onze samenaankopen

Alle informatie in een notendop op Energyguide

Wil je alles weten over energie en over hoe je jouw woning energiezuinig kunt maken? Op Energyguide vind je alle informatie en heel wat praktische tips.

Naar energyguide