Dossier

De isolatie van muren langs buiten

03 mei 2021
buitengevelisolatie

Minder dan de helft van de woningen in België beschikt over muurisolatie. En als er wel aanwezig is, voldoet die vaak niet aan de eisen die tegen 2050 zullen worden gesteld om ervoor te zorgen dat woningen dan net zo energiezuinig zouden zijn als een recente nieuwbouwwoning. Buitengevelisolatie zal dan ook aan belang blijven winnen.

Wanneer en waarom?

Muurisolatie is net zo belangrijk als dakisolatie. Het komt er immers op aan om je hele woning een isolatiemantel aan te trekken. Zo bespaar je energie en verhoog je het comfort binnen in de woning. De wanden zullen immers minder koud hebben, wat aangenamer zal aanvoelen.

Bij buitengevelisolatie verdwijnt de isolatie achter een nieuwe gevelafwerking. Vaak wordt voor buitengevelisolatie geopteerd als de gevel toch aan een opknapbeurt toe is. Je moet dan toch al kosten maken (plaatsing van een stelling, ramen en vloer afdekken, opkuis achteraf enz.). De extra prijs die je moet betalen voor een laag isolatie valt mee in verhouding tot de totale investering. En een nieuwe gevelafwerking zal de waarde van de woning ten goede komen.

Hierna bekijken we buitengevelisolatie in al haar facetten.

Muurisolatie: 3 opties

In ons dossier over muurisolatie in het algemeen bekijken we de 3 opties die je hebt om je muren te isoleren.

In de wetenschap dat de diverse gewesten in ons land ernaar streven dat alle woningen, ook de bestaande, tegen 2050 net zo energiezuinig zouden zijn als recente nieuwbouwwoningen, zal buitengevelisolatie aan belang winnen. Om de eenvoudige reden dat je alleen dan een voldoende dikke isolatielaag zult kunnen aanbrengen. Als je wilt na-isoleren in de spouw, ben je immers beperkt tot 5 à 7 of 8 cm. En als je langs binnen isoleert, moet je er rekening mee houden dat je daar ruimte verliest en de techniek zeer delicaat toe te passen is, onder meer wegens het gevaar op inwendige condensatie in de wand.

Voordelen van buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie biedt nog andere voordelen:

  • Je kunt makkelijker een doorlopende laag isolatie aanbrengen en zo koudebruggen en bijbehorende condensatieproblemen vermijden.
  • De muren kunnen als warmtebuffer fungeren, wat de temperatuurwisselingen in de woonruimte tempert: je hebt minder buitensporige hitte in de zomer en minder snel te koud in de winter. Daardoor zal de verwarmingsinstallatie minder vaak aan- en afslaan.
  • Met een nieuwe afwerking kun je de gevel beter beschermen tegen weer en wind.
  • Met de gepaste isolatie kun je ook akoestisch isoleren en bv. straatgeluiden beter buiten houden.

Moeten jouw muren – en andere delen van de woning - nog worden geïsoleerd? Weet dan dat Test Aankoop voor jou een betrouwbare vakman kan zoeken. Je kunt vrijblijvend een gratis offerte verkrijgen via onze actie “Voor een gezonde en energiezuinige woning”.

Naar onze actie "Voor een gezonde en energiezuinige woning"