Dossier

Isolatie van buitenmuren

21 september 2022
buitengevelisolatie

Minder dan de helft van de woningen in België beschikt over muurisolatie. En als er wel buitenmuurisolatie aanwezig is, voldoet die vaak niet aan de eisen die tegen 2050 zullen worden gesteld om ervoor te zorgen dat woningen dan net energiezuinig zouden zijn als een recente nieuwbouwwoning. Buitengevelisolatie zal dan ook aan belang blijven winnen.

Waarom buitenmuren isoleren?

Je buitenmuur isoleren is net zo belangrijk als dakisolatie. Het komt er immers op aan om je hele woning een isolatiemantel aan te trekken. Zo bespaar je energie en verhoog je het comfort binnen in de woning. De wanden zullen immers minder koud hebben, wat aangenamer zal aanvoelen.

Bij buitengevelisolatie verdwijnt de isolatie achter een nieuwe gevelafwerking. Vaak wordt voor buitengevelisolatie geopteerd als de gevel toch aan een opknapbeurt toe is. Je moet dan toch al kosten maken (plaatsing van een stelling, ramen en vloer afdekken, opkuis achteraf enz.). De extra prijs die je moet betalen voor een laag isolatie valt mee in verhouding tot de totale investering. En een nieuwe gevelafwerking zal de waarde van de woning ten goede komen.

Hierna bekijken we buitengevelisolatie in al haar facetten.

Buitengevel isoleren wint aan belang

De diverse Gewesten in ons land streven ernaar dat tegen 2050 zowel bestaande als recente nieuwbouwwoningen energiezuinig zouden moeten zijn, waardoor buitengevelisolatie aan belang zal winnen. Om de eenvoudige reden dat je alleen dan een voldoende dikke isolatielaag zult kunnen aanbrengen.

  • Als je wilt na-isoleren in de spouw, ben je beperkt tot 5 à 7 of 8 cm dikte.
  • Als je langs binnen isoleert, moet je er rekening mee houden dat je daar ruimte verliest en de techniek zeer delicaat toe te passen is, onder meer wegens het gevaar op inwendige condensatie in de wand.

Buitengevel isolatie: Voordelen

Je buitengevel isoleren biedt tal van voordelen:

  • Je kunt makkelijker een doorlopende laag isolatie aanbrengen en zo koudebruggen en bijbehorende condensatieproblemen vermijden.
  • De muren kunnen als warmtebuffer dienen, wat de temperatuurwisselingen in de woonruimte tempert: je hebt minder buitensporige hitte in de zomer en minder snel te koud in de winter. Daardoor zal de verwarmingsinstallatie minder vaak aan- en afslaan.
  • Met een nieuwe afwerking kun je de gevel beter beschermen tegen weer en wind.
  • Buitenisolatie kan ook geluiddempend werken: Met de gepaste isolatie kun je ook akoestisch isoleren en bv. straatgeluiden beter buiten houden.

Moeten jouw muren – en andere delen van de woning - nog worden geïsoleerd? Weet dan dat Test Aankoop voor jou een betrouwbare vakman kan zoeken. Je kunt vrijblijvend een gratis offerte verkrijgen via onze actie “Voor een gezonde en energiezuinige woning”.

Naar onze actie "Voor een gezonde en energiezuinige woning"

Frequente vragen

Hoe kan ik buitenmuurisolatie plaatsen?

Er bestaan verschillende technieken hoe je een buitenmuur kunt plaatsen. Er bestaan ook verschillende soorten afwerking: crepi, spuitkurk, steenstrips, hout, leien, sliding, panelen enzovoort. Wil je meer weten over hoe je gevelisolatie plaatst? Lees dan hier verder. Je komt er ook te weten hoe dik buitenmuurisolatie moet zijn.

Is mijn gevel geschikt voor buitengevelisolatie?

Vooraleer je een gevel plaatst, gaat er een analyse aan vooraf om te controleren of je gevel wel in een goede toestand is om te kunnen isoleren. Is jouw gevel geschikt voor buitengevelisolatie? 

Moet ik een vergunning aanvragen voor buitenmuurisolatie

Wat zijn de regels voor buitengevelisolatie? Wat met een gemene gevel? Kom ik in aanmerking voor een premie? Lees hier alles over de vergunningen van muurisolatie.

Waar moet je op letten bij buitengevelisolatie?

Met wat moet je zoal rekening houden vooraleer je begint met het isoleren van je buitengevel? Lees deze specifieke aandachtspunten voor een correcte uitwerking van je buitenmuurisolatie. 

Waarop je moet letten bij het opvragen van offertes voor buitengevelisolatie?

Ga jij binnenkort buitenmuurisolatie plaatsen? Neem dan deze checklist bij de hand met 10 aandachtspunten waarop je moet letten bij het opvragen van offertes voor buitengevelisolatie