Dossier

Muurisolatie: 3 mogelijkheden

21 april 2021
muurisolatie

Behalve via het dak van een woning gaat ook veel warmte verloren via niet-geïsoleerde muren. Hoe kun je ze het best isoleren: de spouw vullen, isoleren langs buiten of toch aan de binnenkant? Wij helpen jou oordeelkundig te kiezen.

Twee vuistregels

Tot voor kort had nog niet de helft van de Vlaamse woningen geïsoleerde muren. Intussen is een inhaalbeweging bezig, maar er blijft een groot potentieel aan woningen dat comfortabeler en energie-efficiënter kan worden gemaakt en minder CO2 zou uitstoten. Het resterend warmteverlies van een muur nadat hij werd geïsoleerd, vermindert sterk, zoals deze afbeelding toont:

Grafiek muurisolatie

Spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie worden vaak toegepast, isolatie van de muren aan de binnenzijde minder.

Bij de isolatie van een woning gelden twee gouden regels:  

De eerste is dat de isolatiemantel rond de woning een doorlopend geheel moet vormen. Anders is er sprake van warmtelekken – of koudebruggen in het jargon – waarlangs alsnog energie verloren gaat. Om die reden wordt het isolatiemateriaal bij voorkeur aan de buitenkant van de gevel aangebracht, of toch aan de buitenzijde van het binnenblad van een spouwmuur. Bij een nieuwbouw is dat zonder meer de aangewezen methode, en wordt de isolatie doorgaans in de spouw verwerkt. In geval van een bestaande muur zijn er drie mogelijkheden: achteraf isolatie in de spouw spuiten, isoleren langs de buitenkant van de muur of isoleren langs de binnenkant.  

Een tweede regel die men moet proberen te volgen, is de muur warm te houden in de winter. Dat biedt drie voordelen.

  • Op een warme muur is er minder kans op condensatie en dus op schimmelvorming dan op een koude. Een warmere muur zal ook sneller drogen.
  • Een muur die in staat is om warmte vast te houden om die daarna geleidelijk af te geven als de verwarming wordt uitgeschakeld – dit fenomeen wordt ook “thermische inertie” genoemd – zorgt bovendien voor meer comfort in de woning.
  • Verder heeft een warme gevel gedurende het jaar minder te lijden van temperatuurschommelingen en kan hij daardoor geen vorstschade (barstjes) oplopen.  

In dit dossier gaan we dieper in op de isolatie van muren. Als je deze klus aan een vakman wenst toe te vertrouwen, kan dat via Test-Aankoop. Wij zien toe op het correcte verloop van het proces.

Moeten jouw dak, muren of vloer worden geïsoleerd? Zijn de beglazing of het schrijnwerk van jouw woning of jouw verwarmingsketel aan vervanging toe?

Vraag vrijblijvend
een gratis offerte

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021

Verwijderen van vochtvlekken op gevlinderde vloer in kelder ( binnengekomen regenwater ) ?.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2021
, Gereageerd:

Beste Jean, ik heb je vragen voorgelegd aan onze experten en ze zouden je graag willen verder helpen. Is het mogelijk om ons via het contactformulier op onze site volgende informatie te verschaffen ? Alvast bedankt. 

- Wanneer is het huis gebouwd?

- Is de betonnen vloer van de kelder uit dezelfde periode of is die later gelegd en wanneer?

- Wat is het materiaal van de keldermuren en is er een externe bescherming tussen deze muren en de aarde of is er een andere constructie "tegen" deze keldermuren?

- Idealiter zouden we foto's nodig hebben van de vloer en de kelder en een plattegrond van waar de kelder zich in het huis bevindt.

- Het adres van onze abonnee om te zien of het huis in een vallei ligt of op grotere hoogte.

- Zijn deze vlekken nieuw of oud?

- Verschijnen ze alleen bij hevige regen of niet?

Deze elementen kunnen ons in staat stellen bepaalde oorzaken uit te sluiten. Link naar het contactformulier: https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=sai Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/02/2021

Ik had in mijn badkamer voortdurend last van vochtplekken naast mijn raam. Vooral in de herfst en de winter waren deze aanwezig. Ik heb hier een vochtwerend middel op aangebracht die ik in een doe-het-zelf winkel vond. Hoewel, dankzij dit middel, de vochtplekken niet groter werden, kwamen er wel steeds nieuwe vochtplekken tevoorschijn.

Op een moment dat ik dat de oorzaak van het probleem van mijn buitenmuur kwam, maar na wat zoeken kwam ik op dit artikel terecht: www.vochtbestrijding-gids.be/.../. Sindsdien verlucht ik mijn badkamer veel meer en hebben we ondertussen ook een ventilatiesysteem laten installeren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/12/2020

Wij wonen in een laag-energie appartement reeds meer dan 6 jaren.
De verluchting wordt geregeld via een D-ventlatietoestel.

In deze Coronatijden heb ik een CO2-meter aangeschaft om de luchtkwaliteit te meten.
Blijkt dat de luchtkwaliteit in onze slaapkamer op een tweetal uren duidelijk slecht werd. (meer dan 1500 ppm CO2) De luchtverversing staat reeds op 50% ingesteld, nog meer leidt tot geluidsproblemen.

Gelet op onze specifieke situatie slagen wij erin om de CO2 - meting overal rond of onder de 800 ppm te houden. (bv deuren open zetten,..)

We vinden dat dit duidt op een slechte implementatie van de verluchting en vragen ons af of we de bouwheer na 6 jaren nog om een aanpassing kunnen vragen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/09/2020

0% btw op isolatie zou veel beter zijn dan premies

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/09/2020
, Gereageerd:

zeer goed idee