Dossier

Hoe kan ik best mijn bestaande muren isoleren?

21 april 2021
muurisolatie

Behalve via het dak van een woning gaat ook veel warmte verloren via niet-geïsoleerde muren. Hoe kun je ze het best isoleren: met spouwmuurisolatie, langs buiten of toch aan de binnenkant? Wij helpen jou kiezen.

Is het verstandig om je huis te isoleren?

Tot voor kort had nog niet de helft van de Vlaamse woningen geïsoleerde muren. Intussen is een inhaalbeweging bezig, maar er blijft een groot potentieel aan woningen dat comfortabeler en energie-efficiënter kan worden gemaakt en minder CO2 zou uitstoten. Het resterend warmteverlies van een muur nadat hij werd geïsoleerd, vermindert sterk, zoals deze afbeelding toont:

Grafiek muurisolatie

Spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie worden vaak toegepast, isolatie van de muren aan de binnenzijde minder.

Bij de isolatie van een woning gelden twee gouden regels:  

Regel 1: Ga voor een isolatiemantel zonder warmtelekken 

De eerste is dat de isolatiemantel rond de woning een doorlopend geheel moet vormen. Anders is er sprake van warmtelekken – of koudebruggen in het jargon – waarlangs alsnog energie verloren gaat. Om die reden wordt het isolatiemateriaal bij voorkeur aan de buitenkant van de gevel aangebracht, of toch aan de buitenzijde van het binnenblad van een spouwmuur. Bij een nieuwbouw is dat zonder meer de aangewezen methode, en wordt de isolatie doorgaans in de spouw verwerkt. In geval van een bestaande muur zijn er drie mogelijkheden:

  1. Achteraf isolatie in de spouw spuiten,
  2. Isoleren langs de buitenkant van de muur
  3. Isoleren langs de binnenkant.  

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een heel populaire manier van muren isoleren. Hoeveel kost het? En wat zijn de voor- en nadelen? Wij zochten het voor je uit. 

Meer informatie over spouwmuurisolatie vind je hier 

Isoleren langs de buitenkant van de muur

Als spouwmuurisolatie niet kan of niet voldoende is, is het misschien een optie om de buitenmuren te isoleren. Maar waarom zou je de gevels langs buiten isoleren? En wat zijn de kosten?

Meer informatie over het isoleren van de buitenkant van de muur vind je hier 

Isoleren langs de binnenkant van de muur

In bepaalde gevallen is langs binnen isoleren het beste. Maar wanneer isoleer je nu het best langs binnen? En hoe duur is muurisolatie langs binnen juist?

Meer informatie over isoleren langs de binnenkant van de muur vind je hier 

Welke muurisolatie te kiezen?

Welke muurisolatie loont nu het meest? Om je te helpen bij je keuze, kijk je het best naar drie zaken: de kosten, de energiebesparing en de isolatiepremie.

Meer informatie vind je hier 

Regel 2: Houd je muren warm in de winter

Een tweede regel die men moet proberen te volgen, is de muur warm te houden in de winter. Dat biedt drie voordelen.

  • Op een warme muur is er minder kans op condensatie en dus op schimmelvorming dan op een koude. Een warmere muur zal ook sneller drogen.
  • Een muur die in staat is om warmte vast te houden om die daarna geleidelijk af te geven als de verwarming wordt uitgeschakeld – dit fenomeen wordt ook “thermische inertie” genoemd – zorgt bovendien voor meer comfort in de woning.
  • Verder heeft een warme gevel gedurende het jaar minder te lijden van temperatuurschommelingen en kan hij daardoor geen vorstschade (barstjes) oplopen.  

Op zoek naar een vakman muurisolatie?

Als je deze klus aan een vakman wenst toe te vertrouwen, kan dat via Test-Aankoop. Wij zien toe op het correcte verloop van het proces.

Moeten jouw dak, muren of vloer worden geïsoleerd? Zijn de beglazing of het schrijnwerk van jouw woning of jouw verwarmingsketel aan vervanging toe?

Vraag vrijblijvend
een gratis offerte