Dossier

Muurisolatie: 3 mogelijkheden

21 april 2021
muurisolatie

Behalve via het dak van een woning gaat ook veel warmte verloren via niet-geïsoleerde muren. Hoe kun je ze het best isoleren: de spouw vullen, isoleren langs buiten of toch aan de binnenkant? Wij helpen jou oordeelkundig te kiezen.

Twee vuistregels

Tot voor kort had nog niet de helft van de Vlaamse woningen geïsoleerde muren. Intussen is een inhaalbeweging bezig, maar er blijft een groot potentieel aan woningen dat comfortabeler en energie-efficiënter kan worden gemaakt en minder CO2 zou uitstoten. Het resterend warmteverlies van een muur nadat hij werd geïsoleerd, vermindert sterk, zoals deze afbeelding toont:

Grafiek muurisolatie

Spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie worden vaak toegepast, isolatie van de muren aan de binnenzijde minder.

Bij de isolatie van een woning gelden twee gouden regels:  

De eerste is dat de isolatiemantel rond de woning een doorlopend geheel moet vormen. Anders is er sprake van warmtelekken – of koudebruggen in het jargon – waarlangs alsnog energie verloren gaat. Om die reden wordt het isolatiemateriaal bij voorkeur aan de buitenkant van de gevel aangebracht, of toch aan de buitenzijde van het binnenblad van een spouwmuur. Bij een nieuwbouw is dat zonder meer de aangewezen methode, en wordt de isolatie doorgaans in de spouw verwerkt. In geval van een bestaande muur zijn er drie mogelijkheden: achteraf isolatie in de spouw spuiten, isoleren langs de buitenkant van de muur of isoleren langs de binnenkant.  

Een tweede regel die men moet proberen te volgen, is de muur warm te houden in de winter. Dat biedt drie voordelen.

  • Op een warme muur is er minder kans op condensatie en dus op schimmelvorming dan op een koude. Een warmere muur zal ook sneller drogen.
  • Een muur die in staat is om warmte vast te houden om die daarna geleidelijk af te geven als de verwarming wordt uitgeschakeld – dit fenomeen wordt ook “thermische inertie” genoemd – zorgt bovendien voor meer comfort in de woning.
  • Verder heeft een warme gevel gedurende het jaar minder te lijden van temperatuurschommelingen en kan hij daardoor geen vorstschade (barstjes) oplopen.  

In dit dossier gaan we dieper in op de isolatie van muren. Als je deze klus aan een vakman wenst toe te vertrouwen, kan dat via Test-Aankoop. Wij zien toe op het correcte verloop van het proces.

Moeten jouw dak, muren of vloer worden geïsoleerd? Zijn de beglazing of het schrijnwerk van jouw woning of jouw verwarmingsketel aan vervanging toe?

Vraag vrijblijvend
een gratis offerte