Nieuws

Veggieburgers: niet allemaal gezond en natuurlijk

09 maart 2023

Veggieburgers lijken vandaag de dag het meest courante alternatief voor vlees te zijn. Al zijn sommige exemplaren toch niet zo gezond, zo blijkt uit onze tests. Slechts drie van de twintig burgers konden ons overtuigen van hun voedingswaarde én smaak. 

Veggieburgers niet het beste vegetarische alternatief voor je vlees

De veggieburgers die we testten werden geproefd en beoordeeld door een panel van 60 mensen. Van de 20 geteste hamburgers scoorden er slechts 3 goed. De smaak van de groenteburgers was een van de belangrijkste criteria in onze test.

De veggieburgers werden verder ook beoordeeld op hun verwerkingsgraad, hun samenstelling en het aantal additieven. We wierpen ook een grondige blik op de verpakking. Op die manier strandden 9 van de 20 producten zelfs in de zone "niet kopen".

Ontdek de beste veggieburgers

Veggieburgers zijn ultrabewerkt

Suiker, zout, vet, additieven, kleur- en smaakstoffen... deze ingrediënten vind je erg vaak terug in je vegetarische burgers. Wanneer veel van deze ingrediënten aan voedsel worden toegevoegd of wanneer ze overmatig worden verwerkt, spreken we van ultrabewerkte producten. Heel wat veggieburgers bleken overigens te weinig vitamine B12, ijzer, eiwit en te veel vet te bevatten. Om een volwaardige vleesvervanger te zijn, moeten zulke burgers voldoende eiwitten, vitamine B12 en ijzer leveren.

Verwar "vegetarisch" echter niet met "gezond". Dat is immers niet altijd hetzelfde, zeker niet bij de veggieburgers. Om hun burgers goed te laten smaken, de houdbaarheid te verlengen of vlees (textuur/smaak) zoveel mogelijk na te bootsen, voegen fabrikanten er immers allerlei ingrediënten aan toe. Zo ondergingen niet minder dan 15 van de 20 burgers een aanzienlijke bewerking. 

De consumptie van ultrabewerkte producten wordt gelinkt aan een verhoogd risico op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes (type 2) en zwaarlijvigheid. Twee jaar geleden bleek al uit onze test dat veel burgers ultrabewerkt waren. De burgers van dit jaar zijn niet overtuigender.

Samenstelling van veggieburgers is niet gezond

Ook de samenstelling van veggieburgers liet in de helft van de gevallen te wensen over. Zet zulke burgers dus liever niet meer dan één keer per week op je menu. 

Kies liever voor andere producten die belangrijke voedingsstoffen bevatten:  

  • hoogwaardige eiwitten vind je onder meer in peulvruchten
  • essentiële vetzuren (omega 3) zitten bijvoorbeeld in noten of lijnzaad
  • vitaminen (B en D) in zuivelproducten en granen
  • mineralen (ijzer, calcium, zink en natrium) in noten en zaden.

Er ontbreekt informatie op de verpakking van veggieburgers

De informatie op de verpakking voldoet aan de wettelijke voorschriften, maar bij sommige etiketten ontbreken er bepaalde elementen die er volgens ons wel op zou moeten staan. Het vezelgehalte wordt bijvoorbeeld niet vermeld op de verpakking van de Beyond Meat-burger en de veggieburger van Bio Veggie Company. Wij betreuren dit omdat de consumptie van vezels een van de belangrijkste voedingsprioriteiten is.

Ontdek hoe je een gezonde, kant-en-klare vleesvervanger kunt vinden.

Kies plantaardige eiwitten voor een duurzame voeding

Je eet dus maar beter niet elke dag veggieburgers. Ze zijn te bewerkt en voldoen meestal niet aan je voedingsbehoeften. We blijven echter wel voorstander van een voedingspatroon met meer plantaardige eiwitten.

Te veel vlees eten heeft een zware impact op de planeet. Als we een leefbare wereld willen doorgeven aan de generaties na ons, dan is het essentieel om zelf ook meer plantaardige eiwitten in onze voeding op te nemen. Uit duurzaamheidsoverwegingen loont het dus de moeite om af en toe een vleesburger te vervangen door een veggieburger. Maar kies er dan liever eentje die goed scoorde in onze test, zodat ook je lichaam er blij mee is. Of nog beter: maak je eigen veggieburgers op basis van kikkererwten of linzen.

Wat zijn de beste veggieburgers?

60 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  1,49 per verpakking
58 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  1,49 per verpakking
57 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  1,59 per verpakking