Hoe moet je vegetarisch gehakt kiezen?
Hoewel we steeds meer vleesvervangers zien in de winkelrekken, zijn niet al deze plantaardige alternatieven gezond. Wij leggen uit hoe jij het beste vegetarische gehakt kiest, en waarop je moet letten in de supermarkt.
Waarom vegetarisch gehakt kopen?
Door af en toe varkens- runder- of kalfsgehakt te vervangen door vegetarisch gehakt (bv. in bolognaisesaus, chili of ovenschotels) beperk je je vleesconsumptie, wat goed is voor je gezondheid én voor de planeet.
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid
Door minder rood vlees en bewerkt vlees (zoals beleg) te eten, verminder je ook je risico op darmkanker, hart- en vaatziekten en diabetes.
De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om niet meer dan 300 gram rood vlees en 30 gram bewerkt vlees te eten per week.
Grote milieu-impact van de vleesindustrie
Bovenop het gezondheidsaspect weten we ook dat de productie van vlees enorm zwaar weegt op het milieu: het fokken van dieren (inclusief hun voer en hun mest, de landbouwgrond die ze innemen, ...) vraagt enorm veel grondstoffen en stoot veel broeikasgassen uit.
Door minder vlees te eten en meer plantaardige producten te kiezen, doe je dus dubbel voordeel: voor je gezondheid en voor het milieu.
Maar is vegetarisch gehakt even lekker als gehakt op basis van rund, varken of kalf? Ontdek snel de resultaten van onze test van 15 producten vegetarisch gehakt.
Waarop letten als je vegetarisch gehakt koopt?
De criteria voor vegetarisch gehakt zijn over het algemeen dezelfde als voor andere vleesvervangers zoals burgers, nuggets of balletjes. Deze elementen controleer je beter vooraleer je een vleesvervanger koopt:
Nutri-Score
Het is een goede reflex om altijd eerst de Nutri-Score te checken als die op de verpakking staat. De meerderheid van de producten in deze test vermeldt een Nutri-Score.
Ingrediëntenlijst
Hier volgen we de gouden regel voor alle bewerkte producten: hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter. Bepaalde termen wijzen op ultrabewerkt gehakt: gehydrolyseerd eiwit, soja-eiwitisolaat, gluten, caséine, wei-eiwit, ...
Voedingswaarde
De voedingswaardetabel geeft een idee van de kwaliteit van het product.
Voor vleesvervangers controleer je maar beter of het eiwitgehalte hoog genoeg zit (minstens 20 % van de totale energiewaarde), en of ze niet te veel vetten bevatten (minder dan 2,5 gram verzadigde vetzuren en minder dan 10 gram totale vetten per 100 gram).
Meer weten? De aanbevelingen die we doen voor andere vleesvervangers zijn erg gelijkaardig. Check onze koopgids veggie nuggets.
De beste veggie nuggets
kwaliteit

kwaliteit

kwaliteit

Recepten met vegetarisch gehakt
Hoewel uit onze smaakproef blijkt dat de geteste producten niet zo lekker zijn, moet je er wel rekening mee houden dat vegetarisch gehakt, net als gewoon gehakt, wordt geserveerd in een saus of in een gerecht met groenten. In tegenstelling tot de veggie nuggets, wordt vegetarisch gehakt nooit op zichzelf gegeten.Je kunt gewoon gehakt vervangen door vegetarisch gehakt in:
- Traditionele bolognaisesaus, door gehakt op basis van varken, rund of kalf te vervangen door vegetarisch gehakt. Wij hebben daarvoor een lekker recept.
- Ovenschotel Parmentier
- Gevulde courgettes, champignons of paprika's (zie onze gids "Lekker eten voor weinig geld")
- Spread met champignons en seitangehakt (zie onze gids)