Tips voor het kiezen van de beste falafel en vegetarische balletjes
Ben je op zoek naar de beste falafel of vegetarische balletjes? Ontdek in onze gids de gezondheidsvoordelen, waar je op moet letten bij het kiezen en waar je de beste opties kunt vinden. We delen ook tips voor het bereiden en serveren van een heerlijk falafelgerecht.
Waarom kiezen voor falafel en vegetarische balletjes?
Meer en meer consumenten eten minder vlees omdat ze bezorgd zijn om het milieu of hun gezondheid. We proberen af te wisselen tussen vlees, vis en vegetarisch. We zijn flexitariërs geworden, wat bijdraagt tot een gevarieerd weekmenu en eetpatroon.
De markt van de vleesvervangers speelt hier op in. De laatste jaren hebben we dan ook een groei in het assortiment van de vleesvervangers gezien, zoals die van falafel of vegetarische balletjes. Maar zijn deze producten wel gezond? En hoe zit het met de smaak?
Gezondheidsvoordelen van falafel
Traditioneel wordt falafel gemaakt op basis van kikkererwten of tuinbonen, of een mengeling van beide. Kikkererwten hebben net zoals andere peulvruchten een positieve invloed op onze gezondheid. Zij bevatten een stof die er voor zorgt dat een deel van de hoeveelheid cholesterol in ons lichaam naar beneden gaat. Dat is dus goed voor hart en bloedvaten.
Peulvruchten zijn ook rijk aan vezels en koolhydraten waardoor je bijvoorbeeld ook minder pasta, rijst of aardappelen nodig hebt.
Vegetarische balletjes worden gemaakt op basis van eiwitisolaten, typisch afkomstig van soja of tarwe.
Falafel is een beetje calorierijker, maar het bevat ook meer koolhydraten en vezels. De vegetarische balletjes bevatten dan weer meer eiwitten (dubbel zo veel) maar minder vezels en ook geen groenten of peulvruchten.
Keurmerken en certificering voor duurzaamheid
De productie van vlees vergt erg veel landbouwgrond voor de veeteelt en het veevoeder, en daarenboven ook enorm veel water en energie. Bovendien produceren de dieren veel broeikasgassen die vrijkomen uit mest en de verteringsgassen.
Jouw ecologische voetafdruk weegt met een kilo rundvlees tien keer zwaarder dan een kilo groenten of peulvruchten.
Waar op letten bij het kiezen van falafel en vegetarische balletjes?
Falafel en veggieballetjes blijven kant-en-klare producten, waarvan de meeste ultra-bewerkt zijn. Daarom geven we enkele tips om de beste falafel of veggie balletjes te herkennen.
Ingrediënten, voedingswaarde en productiemethode
Geef de voorkeur aan producten met Nutri-Score A of B voor een hogere voedingswaarde. Kies daarbij ook voor een product met een hoog gehalte aan peulvruchten en zo min mogelijk andere ingrediënten.
Falafel en veggieballetjes uit de supermarkt zijn vaak sterk bewerkt. Zoek daarom naar een korte ingrediëntenlijst met herkenbare ingrediënten. Ultrabewerkte producten herken je aan een lange ingrediëntenlijst met veel onherkenbare ingrediënten zoals eiwitisolaat, dextrose of glucosestroop en bepaalde additieven die het product aantrekkelijker maken zoals emulgatoren en kleurstoffen. Dit zijn ingrediënten die je niet in je eigen keuken vindt.
Tips voor het bereiden en serveren van zelfgemaakte falafel
Wil je regelmatiger vegetarisch of plantaardig eten, ga dan ook eens aan de slag met een zelfgemaakt falafelrecept in de oven of airfryer.
Falafel kun je eindeloos combineren. In een wrap of salade voor de lunch, als hapje met een luchtig yoghurtsausje en bij het diner in een rijstschotel, pitabroodje, shaksuka …
De vegetarische balletjes zijn ook een populair kindergerecht, bijvoorbeeld met tomatensaus.
Combineer met bijgerechten
Daarnaast hangt het er natuurlijk ook vanaf hoe je de falafel of vegetarische balletjes bereid en serveert. In de oven bereiden is altijd gezonder dan frituren. Ook de keuze van de sausjes is belangrijk. En combineer ze steeds met een rijkelijke portie groenten.
Opwarmen en bewaren
Als je ze niet frituurt maar bakt in de oven of de pan zijn ze zeker een gezonde toevoeging aan een evenwichtig en gezond dieet. Zo voeg je geen extra vetstof toe. Zou je ze toch frituren, doe dit dan in plantaardige olie.
Gebruik je niet de hele verpakking, volg dan het bewaaradvies op de verpakking. De meeste vegetarische balletjes en falafel zijn nog na het openen van de verpakking nog twee dagen houdbaar in de koelkast.
Vergelijk en kies de beste falafel en vegetarische balletjes
Kies voor zelfgemaakte falafel en veggie gerechten
Kant-en-klare vleesvervangers zetten we best niet vaker dan 1 keer per week op het menu. Ga dus geregeld zelf aan de slag, falafel kun je gemakkelijk zelf maken, maar je kunt ook nog talloze andere veggie gerechten vinden in onze e-books.