Nieuws

De "nieuwe" Nutri-Score: A wordt moeilijker

02 september 2022
Nutriscore

Om de Nutri-Score nog nauwkeuriger te maken, heeft een groep wetenschappers deze zomer de berekening ervan herbekeken. De "nieuwe" Nutri-Score is strenger voor voedingsmiddelen zoals rood vlees of geraffineerde producten.

Deze zomer is de Nutri-Score in een nieuw jasje gestoken. Het label was het onderwerp van een grondige wetenschappelijke doorlichting, met als doel de score te verbeteren. Ze beantwoordt nu beter aan de huidige voedingsaanbevelingen in België, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Spanje, Zwitserland en Duitsland.

De Nutri-Score, die sinds 2018 ook in België wordt gebruikt, geeft in één oogopslag info over de voedingswaarde van een voedingsmiddel. Deze score wordt weergegeven door de combinatie van een letter (van A naar E) en een kleur (van donkergroen naar rood). Score A en donkergroen wijzen op de beste voedingswaarde. E en rood komen overeen met de slechtste voedingswaarde. 

Lees meer over de Nutri-Score

Belangrijkste gevolgen

De wetenschappelijke commissie die de revisie heeft uitgevoerd, adviseerde vooral om de drempel tussen categorie A en B scherper af te grenzen. Resultaat: het wordt moeilijker om een Nutri-Score A te behalen. Meer nog, het algoritme wordt strenger voor de aanwezigheid van suiker en zout, net als voor de evaluatie van vezels en eiwitten.

Tot slot zijn er specifieke regels opgesteld voor bepaalde voedingsgroepen zoals noten, vlees, oliën en kaas. Dit zijn de belangrijkste gevolgen van de aanpassingen.

Volkoren producten

Producten met volkoren granen krijgen een betere Nutri-Score dan geraffineerde producten.

Noten en granen

Noten en granen vallen niet langer in de categorie "fruit en groenten", maar horen voortaan bij "vetten en oliën".

Plantaardige oliën rijk aan onverzadigde vetten

Oliën zoals olijf-, walnoot- of koolzaadolie zullen een betere Nutri-Score (B) krijgen. Margarines behalen daarentegen een C- of D-score, en boter E.

Huile d'olive

Vette vis

Zalm en andere vette vissoorten zonder toegevoegd zout zullen eveneens beter geëvalueerd worden.

Vlees

Er wordt voortaan een onderscheid gemaakt tussen rood vlees en gevogelte. Daardoor krijgen minder rode vleessoorten een A. Gevogelte gaat er over het algemeen op vooruit qua scores, met uitzondering van bewerkte producten.

viande rouge

Kaas

Sommige harde kazen kunnen vanwege hun calciumgehalte ook een C-score verdienen.

Nog veranderingen op til

Het wetenschappelijk comité zal ook nog nieuwe aanbevelingen doen voor dranken; die worden in het najaar verwacht. De herziene Nutri-Score zou dus tegen het einde van het jaar volledig klaar moeten zijn. Fabrikanten krijgen wel een overgangsperiode om hun verpakkingen aan te passen.