Hoe kies je de beste kip?


Onze experte Gwendolyn Maertens legt Simon November in Test Talks uit welke kip hij moet kiezen. Bekijk de video.
In dit dossier beantwoorden we de volgende vragen:
-
Welke kip kies ik in de supermarkt?
Wanneer je in de supermarkt een hele braadkip wilt kopen, kun je alleen maar een beroep doen op de informatie op het etiket. Die helpt je om een onderscheid te maken. Wij deelden de braadkippen op in vier verschillende categorieën: 'bio' kip, 'Label Rouge' kip, industrieel gekweekte braadkip en kip uit een tussencategorie.
Lees hier het onderscheid in kwaliteit en productiemethodes.
-
Wat is het verschil tussen een hoevekip en een normale kip?
Voor veel mensen is de benaming 'hoevekip' niet echt duidelijk. Soms wordt de term zelfs helemaal verkeerd begrepen.
We leggen je haarfijn uit wat de term hoevekip betekent.
-
Welke kip smaakt het beste?
We hebben een aantal getrainde proevers gevraagd om de smaak van kip te testen. Verrassend genoeg scoren industriële kippen beter dan verwacht.
In dit dossier vertellen wij hoe we de test deden.
-
Wat kost een goede kip per kilo?
De kip uit onze test kostte tussen €2,59 en €13,69 per kilo. Een opmerkelijk prijsverschil.
-
Hoe weet je of je een kip met (vrije) uitloop koopt?
Op het etiket vind je verschillende vermeldingen die aangeven dat je een kip met uitloop koopt, zoals 'hoevekip met uitloop of vrije uitloop' en 'scharrelkip met uitloop'. Je vindt ze op 'bio' kippen en 'Label Rouge' kippen. Meer info over uitloopkippen.
De twee eenvoudigst te herkennen categorieën zijn kip met het bio label en kip met het 'Label Rouge' keurmerk. Deze labels staan garant voor kwaliteit. De producenten moeten een reeks strikte regels naleven op het vlak van dierenwelzijn, voeding van de dieren en duurzame landbouw.
Een derde categorie omvat basisbraadkippen die industrieel gekweekt worden. Op de verpakking vind je termen als 'braadkip', 'volledige kip' of 'kant-en-klare kip'. Ze zijn niet duur, maar ze worden in bedenkelijke omstandigheden gekweekt en de producenten respecteren enkel de strikte minimumvereisten voor het dierenwelzijn.
De laatste categorie omvat de kippen die een betere kwaliteit lijken te bieden dan de industrieel gekweekte braadkippen, te oordelen naar een extra vermelding in de naam. Verleidelijke namen zoals 'traditiekip', 'kip van weleer' en 'high quality' ben je wellicht al eens tegengekomen. Toch zijn het vaak namen die producenten of verdelers er zelf op plakken om de consument te lokken. De benamingen zijn aan geen enkele externe en transparante controle onderworpen. Elke producent doet dus eigenlijk wat hij wil.
Samengevat scoren bio kip en 'Label Rouge' kip veel beter op het vlak van dierenwelzijn en duurzaamheid. We raden je daarom aan om voor die twee labels te kiezen.
Wat is het verschil tussen een hoevekip en een normale kip?
'Hoevekip' is een benaming die niet op zichzelf staand gebruikt mag worden. De term moet worden aangevuld met een van de volgende vermeldingen:
- 'hoevekip - met uitloop' (elke kip heeft minimaal 2m² uitloop)
- 'hoevekip - met vrije uitloop' (zonder omheining)
De vermeldingen worden omkaderd door een Europese regelgeving. Ze verplichten de houder om strikte voorwaarden voor het kweken van de dieren na te leven. Ze geven je dus de nodige garanties op het vlak van dierenwelzijn. In onze test met 32 kippen stond de claim 'hoevekip' enkel bij de kippen met het 'Label Rouge'.
Tijdens onze test hebben onze experts de smaak van 32 kippen uit vier categorieën geproefd. En toegegeven, we waren verrast door de resultaten. De professionele proevers gaven namelijk een lichte voorkeur aan industriële kippen ten opzichte van andere kippen. Gevogelte met het 'Label Rouge' viel 'het minste in de smaak'.
Hier zijn verschillende redenen voor:
- Het vlees van industriële kip bevat een iets hoger vetgehalte waardoor het sappiger is.
- Het vlees van traaggroeiende rustieke rassen met het bio label of 'Label Rouge' is steviger.
- Dat is te verklaren doordat we gewend zijn om industriële kip te eten.
Maar, al met al waren de verschillen erg klein.
We trappen een open deur in als we zeggen dat (kippen)vlees niet altijd goedkoop is en voor sommige gezinnen zelfs een luxeproduct is. De goedkoopste kip kostte €2,59/kg, terwijl de duurste een prijskaartje van bijna €14/kg had. Hieronder vind je een overzicht voor de verschillende categorieën:
- Industriële kip: gemiddeld €3,29/kg
- Kip met extra kwaliteitsvermelding: gemiddeld €7,35/kg
- Bio: gemiddeld €11,36/kg
- Label Rouge: gemiddeld €9,55/kg
Niet heel verrassend dat de legkippen het goedkoopst zijn en bio en 'Label Rouge' kippen het duurst. Dat komt omdat de verdelers de kosten van de strikte regelgeving voor het kweken van hun dieren namelijk doorrekenen in de prijs van het vlees.
Ons advies? Hoewel het iets duurder is, kies je best voor duurzamer vlees. Probeer ook je consumptie van (kippen)vlees te beperken en meer plantaardige voeding te kiezen. Dat is niet alleen goed voor de planeet, maar ook beter voor je gezondheid.
Steeds meer consumenten zijn op zoek naar vlees van "gelukkige" kippen die goed behandeld zijn tijdens hun leven en buiten hebben geleefd.
Toch leven nog heel wat kippen in erbarmelijke omstandigheden voordat ze uiteindelijk geslacht worden. Maar hoe weet je nu of een kip buiten heeft geleefd?
Met de labels 'bio', 'Label Rouge' en 'Beter leven' mag je hier zeker van zijn.
- Bio kippen: deze kippen zitten niet op elkaar gepropt. Er is grondgebonden teelt. Volledige of gedeeltelijke uitloop van de dieren wordt gegarandeerd. Er mogen niet meer dan tien kippen per m² leven (in tegenstelling tot 20 à 25 bij industriële kippen). Kwekers van bio kippen werken met traaggroeiende rustieke rassen. Slachten na minimaal 81 dagen.
- 'Label Rouge' kippen: dit Franse label wordt gebruikt voor "gelukkige" kippen. Ze hebben een bepaalde of onbeperkte vrije uitloopruimte. Kwekers werken met traaggroeiende rustieke rassen. Slachten na minimaal 81 dagen.
- Hoevekip met uitloop of vrije uitloop en scharrelkip met uitloop: dit zijn ook twee soorten benamingen die garantie bieden op een aantal vierkante meter uitloop in buitenruimte. Voor scharrelkip met uitloop is dat 1m² en 13 dieren per m² met max gewicht van 27,5 kg. Voor hoevekip met uitloop is dat 2m² en 12 dieren per m² met max gewicht van 25 kg.
- 'Beter leven' kippen: er bestaat nog een label voor dierenwelzijn dat op sommige producten te zien is, het Nederlandse 'Beter leven' label. Dit label staat garant voor het dierenwelzijn, maar is in België amper ingeburgerd.
Voor de andere kippen die op de markt verkocht worden, kunnen er geen garanties rond dierenwelzijn gegeven worden:
- Industriële kippen: deze kippen worden intensief gekweekt en koop je beter niet omdat de producenten zich aan het strikte minimum op het vlak van dierenwelzijn houden. De kweek duurt minimaal 47 dagen.
- Kip met een extra kwaliteitsvermelding (kip van weleer, ambachtelijke kip, hoogwaardige kip, traditionele kip ...): deze benamingen en labels worden toegekend door de producent of de distributeur zelf. Ze zijn aan geen enkele externe en transparante controle onderworpen. Er zijn dus geen garanties op het vlak van dierenwelzijn, omdat het niet mogelijk is om de werkwijze van elke producent te controleren.