Nieuws

Nieuwe Nutri-Score, niet alleen goed nieuws

05 oktober 2022

Dat de aangepaste Nutri-Score nauwer aansluit bij de Belgische voedingsaanbevelingen, daar zijn we blij mee. Toch blijven er verbeterpunten.

Nutri-Score, het label dat in één oogopslag de voedingswaarde van een product weergeeft, werd afgelopen zomer grondig herzien door een team wetenschappers. De wijzigingen sluiten aan bij de huidige voedingsaanbevelingen, zodat de consument (nog) betere keuzes kan maken in de supermarkt. Goed nieuws dus.

Meer weten over de Nutri-Score?

De betere evaluatie van vezels kunnen we alleen maar toejuichen, aangezien producten op basis van volle granen nu een betere score krijgen dan geraffineerde producten. Wat ook positief is, is dat bepaalde oliën (koolzaad-, noten- en olijfolie) en vette vissoorten een betere score krijgen.

Nog wat aanpassingen nodig

De vernieuwde Nutri-Score houdt echter nog altijd geen rekening met de impact van zoetstoffen op de gezondheid. Sommige fabrikanten vervangen een deel van de suikers namelijk door zoetstoffen, om zo een betere score te krijgen. Het product behoudt echter zijn suikersmaak. Wij vinden dat de aanwezigheid van zoetstoffen bestraft moet worden, en niet, zoals nu het geval is, beloond met een betere Nutri-Score.

We hopen dat hier in de herfst, wanneer de berekening van de Nutri-Score van dranken wordt besproken, rekening mee wordt gehouden. 

Gevecht van lange adem

Reeds van bij de invoering in Frankrijk in 2017 zijn wij voorstander van de Nutri-Score. Het label is immers wetenschappelijk stevig onderbouwd en biedt een hele reeks voordelen:

  • De klant wordt op eenvoudige en duidelijke manier aangemaand om gezondere producten te kopen;
  • Het biedt tegenwicht voor marketing gericht op kinderen;
  • Het verbetert op lange termijn de nutritionele kwaliteit van voedingsproducten.

Sinds 2017 voerden we een hele reeks acties om dit label in te voeren en verder bij te schaven: