Tot 2026 nieuwe en oude Nutri-Score door elkaar op verpakkingen

Voedingsfabrikanten krijgen tot eind 2025 de tijd om de Nutri-Score op hun verpakkingen aan te passen volgens de nieuwe berekening. In de tussentijd kun je echter niet zien of een product de nieuwe, vaak strengere Nutri-Score draagt, of de oude. Bereken zelf de Nutri-Score en ontdek of de oude of nieuwe Nutri-Score wordt gebruikt.
Wie door de supermarkt loopt, is binnenkort omringd door zowel oude als nieuwe Nutri-Scores. De Nutri-Score voor etenswaren en dranken werd recent immers volledig doorgelicht en aangepast. Door de aangepaste, strengere berekening krijgen heel wat producten een andere beoordeling, en die zullen beetje bij beetje op de verpakkingen verschijnen.
Enige probleem? Als consument weet je niet of je naar de oude of de nieuwe Nutri-Score kijkt. Verwarring alom, maar onze rekenmodule schept duidelijkheid.
Je vindt de nieuwe Nutri-Score van jouw lievelingsproduct namelijk nu al in onze speciale rekenmodule. Die zal in de toekomst ook van pas komen om de oude van de nieuwe score te onderscheiden. In onze toekomstige koopwijzers zullen we beide Nutri-Scores opnemen.
Waarom verandert de Nutri-Score?
Om de Nutri-Score nog nauwkeuriger te maken, heeft een groep wetenschappers de berekening ervan herbekeken. De Nutri-Score voor vaste voedingsmiddelen werd in de zomer van 2022 al onder handen genomen, in het voorjaar van 2023 werd ook het rapport over het nieuwe algoritme gepubliceerd. De deelnemende landen passen momenteel nog hun regelgeving aan, wat eind 2023 afgerond zou moeten zijn.
De "nieuwe" Nutri-Score, die wat strenger is voor bepaalde categorieën en nauwer aansluit bij de Belgische voedingsaanbevelingen, verschijnt vanaf 2024 mondjesmaat op verpakkingen. Fabrikanten hebben echter tot eind 2025 de tijd om de nieuwe Nutri-Score te implementeren.
Oude Nutri-Score versus nieuwe Nutri-Score: zes sprekende voorbeelden
Ontbijtgranen van Nesquik: van A naar C
Volgens de oude berekening kregen de ontbijtgranen van Nesquik nog een Nutri-Score A, maar volgens het nieuwe algoritme moeten ze het met Nutri-Score C stellen.
De suiker- en zoutgehaltes kosten immers punten, en door de strengere criteria krijgen ze ook minder positieve punten voor eiwitten.
Chocolademelk van Cécémel: van B naar E
Voor de vernieuwde Nutri-Score wordt melk voortaan ingedeeld onder de dranken, niet meer als voedingsproduct. Dat betekent dat melk en melkproducten meestal een lagere score krijgen.
In het geval van de chocolademelk van Cécémel is dat een dubbele afstraffing: de Nutri-Score voor dit product zakt omwille van de veranderde categorie én omwille van de strengere beoordeling van suikers. Resultaat: Nutri-Score E waar dat voorheen een mooie B was.
Bio-olijfolie van Filippo Berrio: van C naar B
Plantaardige oliën met veel onverzadigde vetten zoals olijf-, walnoot- of koolzaadolie hebben een betere Nutri-Score gekregen door de aanpassing van het criterium energie.
Het resultaat voor deze biologische extra vierge olijfolie van Filippo Berrio? Een sprongetje van Nutri-Score C naar B.
Nestlé Fitness chocoladegraanreep: van B naar C
Deze graanrepen gaan een stapje achteruit, doordat ze in de nieuwe berekening meer negatieve punten krijgen voor suiker en zout, en tegelijkertijd minder positieve punten voor eiwitten en vezels.
Coca-Cola Zero: van B naar C
Ook zoetstoffen worden door de nieuwe Nutri-Score strenger afgestraft, helaas wel enkel voor dranken. Zo wordt voor de voedingsindustrie een belangrijk achterpoortje gesloten, en kunnen ze de Nutri-Score van hun dranken niet langer verbeteren door kunstmatige zoetstoffen te gebruiken. Ook deze zijn immers ongezond.
Dat zoetstoffen in etenswaren daarentegen (nog) niet worden afgestraft, zien wij als een gemiste kans.
Leibniz Zoo Spelt & Oats: van C naar D
Deze dierentuinkoekjes voor kinderen zakken naar de oranje zone, omdat ze meer negatieve punten krijgen voor suiker en minder positieve voor eiwitten en vezels.
Controleer welke score wordt gebruikt in onze Nutri-Score-calculator
In de nasleep van de vernieuwde Nutri-Score breekt nu een redelijk lange periode aan waarin het voor consumenten onmogelijk is om te achterhalen of de Nutri-Score op de verpakking nu de oude of de nieuwe berekening volgt. Dat maakt het lastig om producten te vergelijken, en daarvoor werd de Nutri-Score net ontwikkeld.
Idealiter zullen fabrikanten verplicht worden om een datum of andere aanduiding te vermelden bij de Nutri-Score, zodat de consument meteen ziet om welke versie van de Nutri-Score het gaat. Wij zullen hierop aandringen bij de bevoegde instanties.
Wil je in de tussentijd toch weten of het om de oude of de nieuwe Nutri-Score gaat, dan biedt onze rekenmodule soelaas.
Hoe werkt onze Nutri-score Calculator?
Met onze rekenmodule kun je in enkele klikken oude en nieuwe scores vergelijken volgens de aangepaste berekeningsregels. Je kiest simpelweg de geschikte categorie (vaste voeding, dranken, oliën en vetten, ...) en geeft de voedingswaarden in van een product naar keuze. Onze module berekent vervolgens de oude én de nieuwe Nutri-Score.
Vergelijk nu al met onze rekenmodule
Gezonde(re) keuzes maak je uiteraard met de nieuwe Nutri-Scores, die beter aansluiten bij de Belgische voedingsaanbevelingen.