Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Nutri-Score op fastfood een goed idee?

25 oktober 2021

McDonalds en Kentucky Fried Chicken labelen in Frankrijk hun fastfood met de Nutri-Score. Die vat de voedingswaarden van A naar E en helpt je snel te zien of een product gezonder (A) of ongezonder (E) is. Een grote stap voorwaarts in duidelijke communicatie over hoe (on)gezond het aanbod is in de fastfoodketens. Er is echter een grote maar.

Fastfoodketens geven al langer aan hoeveel calorieën, vetten, suikers en zout, enzovoort hun producten bevatten. Ze hangen het uit in een hoek van het restaurant of verbergen het op hun websites met een lange en brede tabel zoals Kentucky Fried Chicken het bijvoorbeeld in België doet. McDonalds zet het op de website wel netjes bij elk product maar het blijven lijstjes met voedingswaarden. Duidelijk voor diëtisten, niet altijd doorzichtig voor consumenten.

Nutri-Score zoals in de supermarkt

Het verschil met de Franse websites en communicatie van McDonalds en Kentucky Fried Chicken is duidelijk. Daar staat nu bij elke burger, wing, saus en cookies een duidelijke Nutri-Score. Zoals we dat intussen gewoon zijn bij zoveel producten in de supermarkt.

Nutri-Score met kcal

Een kleine portie frieten bij McDonalds: Nutri-Score B, en 231 kcal. Een bucket met 50 hotwings bij KFC: Nutri-Score D en 2024 kcal. Een Big Mac: Nutri-Score C, 503 kcal. Een Crunchy burger van KFC: Nutri-Score C, 288 kcal ...

Er zitten ook producten bij met betere Nutri-Score maar dan gaat het vooral om fruit en groentesnacks. Opmerkelijk is ook dat het aanbod van de ketens weinig E's bevatten, hier en en daar een cookie of muffin. Maar vooral, er zitten redelijk wat producten met B en C-Nutri-Scores tussen. Zoals die frietjes van McDonalds en ook van KFC. Hun Nutri-Score B hebben ze te danken aan ‘gebakken worden in een plantaardig niet verzadigd vet zoals koolzaad- en zonnebloemolie’ en dat ze weinig gezouten worden geserveerd. Doe je er extra zout op en mayonaise, dan heeft een portie frietjes bij McDo en KFC geen Nutri-Score B meer. En als je er een cola (Nutri-Score E, 101 kcal) bij drinkt, wordt het helemaal een weinig gezonde maaltijd.

De Nutri-Score wordt per 100 gram berekend en de meeste van deze producten worden in grotere porties aangeboden. Een Big Mac weegt bijvoorbeeld 200 gram. Dat vertekent het beeld en lossen ze in Frankrijk op met het aantal kilocaloriën te vermelden. Een grote portie friet heeft op die manier nog altijd Nutri-Score B maar het vermelde aantal kcal wordt dan verdubbeld van 231 kcal naar 434 kcal. Dat is niet niks, wetende dat een volwassene gemiddeld zo’n 2000 kcal per dag nodig heeft.

Fastfood geen aanrader

Het eten bij fastfoodrestaurants blijft geen aanrader als je gezond en gevarieerd wil eten. De maaltijden bevatten namelijk weinig of geen groenten en/of te veel vet, suiker, zout en energie. Maar met de Nutri-Score erbij, is de consument in ieder geval al beter geïnformeerd. Het is dus een stap in de goede richting maar de ketens zouden nog verder moeten gaan in hun communicatie.

En in België?

Om al deze redenen is het nuttig fastfoodketens ertoe aan te zetten de Nutri-Score ook bij ons te vermelden op hun producten, niet alleen McDonalds en Kentucky Fried Chicken, maar ook andere ketens zoals Burger King of Domino's Pizza en bij uitbreiding alle andere fastfoodketens. Belangrijk is dat de Nutri-Score en de berekening ervan constant wordt opgevolgd en verder wordt uitgewerkt als duidelijk communicatiemiddel om producenten gezondere producten te doen produceren zodat de consument een bewustere keuze kan maken. 

Alles over de Nutri-Score in ons dossier

Meer info vind je in ons uitgebreide dossier over de Nutri-Score.

Lees meer over de Nutri-Score

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2021

Vooral goed om je kinderen te overtuigen dat ze beter op zoek gaan naar gezonde voeding.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/10/2021

Weer die nutri score. Is die eigenlijk een goed idee tout-court?
Soms lijkt ze behoorlijk op pure mark.
Het voorbeeld van de friet is exemplarisch.
Gebakken in 'goed' vet? Check. Maar de meeste onverzadigde vetten reageren vreselijk op verhitten.

Voor de franse markt : friet = groente. Check.

Gereduceerd naar volkomen onrealistische porties : per 100gr: check.

O ja, en over een maaltijd, opgetelde porties, evenwichtige samenstelling? Te veel gevraagd. Een kleurtje. Een kleu-te-rtje.
Ben ik elitair of reduceren ZE de hele bevolking tot een consumptiecijfer?

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/10/2021

"De Nutri-Score wordt per 100 gram berekend en de meeste van deze producten worden in grotere porties aangeboden. Een Big Mac weegt bijvoorbeeld 200 gram. Dat vertekent het beeld en lossen ze in Frankrijk op met het aantal kilocaloriën te vermelden. Een grote portie friet heeft op die manier nog altijd Nutri-Score B maar het vermelde aantal kcal wordt dan verdubbeld van 231 kcal naar 434 kcal. "

1. Wat zou de nutriscore van een Big Mac zijn als je het echte gewicht mee verrekent?
2. Waarom verplicht de wetgever niet gewoon om de échte nutriscore aan te geven i.pl.v. enkel die per 100g? Want je eet tenslotte 200g, niet 100 g.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/11/2020

Ik ben diabetes en vermijdt alle verborgen suikers en koolhydraten
Voor mijn gezondheid is de Nitro score veelal tegenstrijdig

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/10/2021
, Gereageerd:

Ik ben geen diabeticus maar samen met mijn echtgenote eten wij sinds 15/11/2015 vrijwel ketogeen. Wij voelen ons prima. Nutri-Score is een schaamlapje voor de voedingsindustrie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2021
, Gereageerd:

Juist bekeken Eric en toch ik denk dat men kinderen hiermee kan motiveren om uit te kijken naar wat ze eten, het zet toch wel een patroon op gang om erover na te denken. Natuurlijk moet men ook meer specifiëren voor welke doelgroepen dergelijke scores van toepassing kunnen zijn. Als er bv al zout aan wordt toegevoegd nog voor men het gaat eten etc.. het kan altijd beter als we het over voeding hebben ...