Domino’s Pizza kiest nu ook voor Nutri-Score

In navolging van de McDonalds en Kentucky Fried Chicken (KFC) in Frankrijk, vroegen wij vorig jaar aan fastfoodketens in België om ook Nutri-Scores te vermelden. Wij geloven namelijk dat een dergelijke aanpak de consumenten kan helpen gezondere keuzes te maken wanneer zij zich in een fastfoodrestaurant bevinden of online eten bestellen.
Nadat een studie door Sciensano in Vlaanderen een duidelijk verband heeft aangetoond tussen de voedselomgeving rond scholen en het gewicht van kinderen, heeft Domino's Pizza aangekondigd dat het voortaan de Nutri-Score op zijn producten zal vermelden. Domino's Pizza is nu de eerste keten in zijn soort die dit in ons land doet.
Nutri-Scores zoals in de supermarkt
Net als in de supermarkt, kunnen we op de website en in de restaurants van Domino’s een keuze maken aan de hand van de Nutri-Score. Ter herinnering: de Nutri-Score loopt van de letter "A" - producten die de voorkeur verdienen - tot "E", dat betreft producten waarvan de consumptie met het oog op onze gezondheid moet worden beperkt.
De Nutri-Score verschijnt linksboven
In het geval van een pizza, wordt de Nutri-Score voor een groot deel bepaald door het beleg. Wordt er veel kaas en/of vleeswaren (bv. salami) gebruikt, dan heb je over het algemeen een slechtere Nutri-Score. Dit komt meestal doordat de pizza daardoor meer verzadigd vet en meer zout per 100g bevat.
Een pizza met veel groenten, weinig (ultrabewerkt) vlees en een redelijke hoeveelheid kaas, zal daarentegen een veel betere Nutri-Score laten zien. Zo heeft Domino’s één pizza met Nutri-Score A: de Chicken Delight die belegd is met gegrilde kip, groente en minder mozzarella dan hun andere pizza’s. Veel van hun andere pizza’s scoren een C of D, maar er zijn er ook enkele pizza’s met Nutri-Score B.
Fastfood moet uitzondering blijven
De invoering van de Nutri-Score in fastfoodrestaurants betekent niet dat het een plek is geworden waar je terecht kan voor gezond eten. Meerdere keren per week fastfood eten is geen goed idee: de maaltijden bevatten te weinig groenten, te veel zout, verzadigde vetten en calorieën.
Daarnaast is de portiegrootte van dergelijke maaltijden vaak te groot, zo wegen de pizza’s gemiddeld 300-500g. Daarmee heb je dus al snel 1000 kcal binnen. Maar een "normale" avondmaaltijd zou ongeveer 35% van onze dagelijkse energiebehoefte moeten dekken. Bij een gemiddeld energieverbruik van 2.000 kcal per dag komt dat overeen met 700 kcal. Bij een gemiddeld energieverbruik van 2.500 kcal is dat 875 kcal.
Wil je je basiskennis opfrissen om een evenwichtige lunch te bereiden en te vermijden dat je naar de plaatselijke fastfoodtent gaat? Bekijk onze gids:
Door voedingsproducten te vergelijken (per 100 g), helpt de Nutri-Score ons gemakkelijk de gezondste (of minst slechte) etenswaren te kiezen. Andere hulpmiddelen zoals de voedingsdriehoek en de voedingsaanbevelingen tonen aan dat kant-en-klaar pizza's over het algemeen geen evenwichtige maaltijd zijn. Het is daarom beter om deze met mate te eten.
En andere fastfoodketens?
De Nutri-Score kan ons helpen meer geïnformeerde keuzes te maken, ook in fastfoodrestaurants. We moedigen andere fastfoodketens dan ook aan om de Nutri-Score op hun producten te vermelden.
Voorbeeld van KFC in Frankrijk
Het is daarbij belangrijk dat de Nutri-Score en de berekening hiervan voortdurend worden gecontroleerd. Het moet dienen als duidelijk communicatiemiddel om producenten aan te moedigen om gezondere producten te maken, zodat de consument een bewustere keuze kan maken.
De Nutri-Score is ook een goed instrument voor voedingseducatie voor jonge kinderen. Hoewel kinderen zich niet bijzonder bewust zijn van de voedingsaanbevelingen en eerder kiezen wat hen aanspreekt (uiterlijk, grappig imago, peer-effect), is uit studies gebleken dat door de aandacht te vestigen op gezonde producten, deze de voorkeur kregen boven ongezonde voedingsmiddelen ("nudging").
naar ons dossier over Nutri-Score