Nieuws

Resultaten enquête: deze voeding maakt Belgen gelukkig

22 juli 2021

In onze enquête in april 2021 vroegen we ons consumentenpanel om een aantal vragen te beantwoorden over de link tussen voeding, hun geluk en gemoedstoestand.  

We stelden 1400 leden van ons consumentenpanel de vraag of voeding hen gelukkig maakt. Dit panel bestond uit een steekproef van Belgen die goed verdeeld waren op vlak van geslacht, leeftijd, regio en opleidingsniveau. Uit onze enquête bleek dat 4 op 10 vindt dat voeding daadwerkelijk een grote invloed heeft op hun geluk. 

53 % van de deelnemers gaf aan dat voeding een beetje invloed heeft op gelukkig zijn. 40 % gaf aan dat voeding een grote bijdrage heeft op hun geluk. Slechts 7 % vond dat voeding hier helemaal geen invloed op heeft. 


De helft van de deelnemers gaf aan dat voeding een kleine invloed kent op hun gemoedstoestand. 32 % vindt dat voeding hier wel een grote invloed op heeft. 18 % gaf aan dat voeding voor hen niet gelinkt is aan hun gemoedstoestand. Opvallend hierbij was dat deelnemers uit Wallonië en Brussel de invloed van voeding op mentale welzijn belangrijker vonden dan de Vlamingen.

Als laatste vroegen we de deelnemers ook concrete voedingsmiddelen aan te duiden met mogelijk positief effect op het geluk. De deelnemers mochten in een lijstje van voedingsmiddelen twee producten kiezen die volgens hen de meest positieve invloed hebben op geluk:

De top drie bestond uit 36 % voor donkere chocolade, 34 % voor fruit en 28 % voor koffie. 

 

 

Maakt suiker en vet gelukkig?

Een aantal deelnemers vulde in dat koekjes, snoep en fast food hen gelukkig maakt. Maar is dat wel echt zo? Misschien dat je op korte termijn een gevoel van geluk ervaart bij het eten van een zoete of een vette snack. Maar let op: een eetpatroon rijk aan suiker en verzadigd vet heeft een negatieve invloed op ons fysieke én mentale welzijn. De snelle pieken en dalen van de suikerspiegel kunnen zorgen voor stemmingswisselingen en een slechter humeur. Bovendien kan de overconsumptie van suiker de samenstelling van onze darmmicro-organismen negatief beïnvloeden. 

Het is daarnaast belangrijk om te beseffen dat losse voedingsmiddelen je niet spontaan gelukkig maken. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is altijd beter. Wil je weten welk voedingspatroon wél gelukkig maakt? Lees dan ons dossier over Een voedingspatroon waar je blij van wordt.


Naar dossier voedingspatroon en geluk