Nieuws

Hoe de Nutri-Score het risico op kanker helpt verkleinen

08 september 2021

Wie meer voeding met een gunstige Nutri-Score eet, heeft een verminderd risico op kanker en sterfte. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). De Nutri-Score kan je dus zeker helpen om gezonde voedingskeuzes te maken.

De Nutri-Score – een label dat met behulp van letters en kleuren de voedingswaarde van een levensmiddel aangeeft – speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van kanker en andere chronische ziekten. Dat stelt het International Agency for Research on Cancer van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO-IARC) in een nieuw rapport.

Epidemiologische analyses hebben namelijk aangetoond dat mensen die meer voeding met een minder gunstige Nutri-Score – te herkennen aan de licht oranje D en donker oranje E – en een lagere voedingskwaliteit consumeren, een hoger risico lopen op kanker en op algemene en kankergerelateerde sterfte.

Op naar een wijdverspreide invoering

Deze bevindingen ondersteunen de relevantie van het gebruik van de Nutri-Score om de voedingskwaliteit van voedingsproducten te beoordelen als basis voor strategieën om kanker en andere chronische ziekten te voorkomen.

Tegen deze achtergrond roept het WHO-IARC op tot een wijdverspreide en systematische invoering van de Nutri-Score in Europa en daarbuiten. Iets waarvoor wij als consumentenorganisatie ook al langer vragende partij zijn. Op die manier kan de Nutri-Score consumenten helpen hun risico op niet-overdraagbare ziekten zoals kanker te verlagen.

De Nutri-Score heeft een belangrijke rol te spelen, niet alleen om consumenten te helpen weloverwogen keuzes te maken over de voedingskwaliteit van hun dieet, maar ook om voedselproducenten te stimuleren de voedingskwaliteit van hun producten te verbeteren en om regeringen te helpen bij het implementeren van efficiënte strategieën om kanker en andere voedingsgerelateerde ziekten te voorkomen.

Zo gebruik je de Nutri-Score

Meer weten over de Nutri-Score, wat de letters precies betekenen en hoe je op basis daarvan gezonde keuzes maakt? Lees er alles over in ons uitgebreide dossier.

Alles over de Nutri-Score