Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Hoe de Nutri-Score het risico op kanker helpt verkleinen

08 september 2021

Wie meer voeding met een gunstige Nutri-Score eet, heeft een verminderd risico op kanker en sterfte. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). De Nutri-Score kan je dus zeker helpen om gezonde voedingskeuzes te maken.

De Nutri-Score – een label dat met behulp van letters en kleuren de voedingswaarde van een levensmiddel aangeeft – speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van kanker en andere chronische ziekten. Dat stelt het International Agency for Research on Cancer van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO-IARC) in een nieuw rapport.

Epidemiologische analyses hebben namelijk aangetoond dat mensen die meer voeding met een minder gunstige Nutri-Score – te herkennen aan de licht oranje D en donker oranje E – en een lagere voedingskwaliteit consumeren, een hoger risico lopen op kanker en op algemene en kankergerelateerde sterfte.

Op naar een wijdverspreide invoering

Deze bevindingen ondersteunen de relevantie van het gebruik van de Nutri-Score om de voedingskwaliteit van voedingsproducten te beoordelen als basis voor strategieën om kanker en andere chronische ziekten te voorkomen.

Tegen deze achtergrond roept het WHO-IARC op tot een wijdverspreide en systematische invoering van de Nutri-Score in Europa en daarbuiten. Iets waarvoor wij als consumentenorganisatie ook al langer vragende partij zijn. Op die manier kan de Nutri-Score consumenten helpen hun risico op niet-overdraagbare ziekten zoals kanker te verlagen.

De Nutri-Score heeft een belangrijke rol te spelen, niet alleen om consumenten te helpen weloverwogen keuzes te maken over de voedingskwaliteit van hun dieet, maar ook om voedselproducenten te stimuleren de voedingskwaliteit van hun producten te verbeteren en om regeringen te helpen bij het implementeren van efficiënte strategieën om kanker en andere voedingsgerelateerde ziekten te voorkomen.

Zo gebruik je de Nutri-Score

Meer weten over de Nutri-Score, wat de letters precies betekenen en hoe je op basis daarvan gezonde keuzes maakt? Lees er alles over in ons uitgebreide dossier.

Alles over de Nutri-Score

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2021

Vooral goed om je kinderen te overtuigen dat ze beter op zoek gaan naar gezonde voeding.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/10/2021

Weer die nutri score. Is die eigenlijk een goed idee tout-court?
Soms lijkt ze behoorlijk op pure mark.
Het voorbeeld van de friet is exemplarisch.
Gebakken in 'goed' vet? Check. Maar de meeste onverzadigde vetten reageren vreselijk op verhitten.

Voor de franse markt : friet = groente. Check.

Gereduceerd naar volkomen onrealistische porties : per 100gr: check.

O ja, en over een maaltijd, opgetelde porties, evenwichtige samenstelling? Te veel gevraagd. Een kleurtje. Een kleu-te-rtje.
Ben ik elitair of reduceren ZE de hele bevolking tot een consumptiecijfer?

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/10/2021

"De Nutri-Score wordt per 100 gram berekend en de meeste van deze producten worden in grotere porties aangeboden. Een Big Mac weegt bijvoorbeeld 200 gram. Dat vertekent het beeld en lossen ze in Frankrijk op met het aantal kilocaloriën te vermelden. Een grote portie friet heeft op die manier nog altijd Nutri-Score B maar het vermelde aantal kcal wordt dan verdubbeld van 231 kcal naar 434 kcal. "

1. Wat zou de nutriscore van een Big Mac zijn als je het echte gewicht mee verrekent?
2. Waarom verplicht de wetgever niet gewoon om de échte nutriscore aan te geven i.pl.v. enkel die per 100g? Want je eet tenslotte 200g, niet 100 g.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/11/2020

Ik ben diabetes en vermijdt alle verborgen suikers en koolhydraten
Voor mijn gezondheid is de Nitro score veelal tegenstrijdig

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/10/2021
, Gereageerd:

Ik ben geen diabeticus maar samen met mijn echtgenote eten wij sinds 15/11/2015 vrijwel ketogeen. Wij voelen ons prima. Nutri-Score is een schaamlapje voor de voedingsindustrie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2021
, Gereageerd:

Juist bekeken Eric en toch ik denk dat men kinderen hiermee kan motiveren om uit te kijken naar wat ze eten, het zet toch wel een patroon op gang om erover na te denken. Natuurlijk moet men ook meer specifiëren voor welke doelgroepen dergelijke scores van toepassing kunnen zijn. Als er bv al zout aan wordt toegevoegd nog voor men het gaat eten etc.. het kan altijd beter als we het over voeding hebben ...