Fruit zonder pesticiden? Niet onmogelijk volgens onze analyse

Als consument wil je weten wat je eet en hoeveel restanten of residuen van pesticiden in fruit en groenten zitten. In verschillende van onze vergelijkende tests nemen we de aanwezigheid van pesticideresiduen dan ook op als kwaliteitscriterium. Deze keer zijn we op zoek gegaan naar pesticideresiduen in kleinfruit, dat hier bijzonder in trek is, vooral bij kinderen: aardbeien, bosbessen en pitloze witte druiven.
We kochten deze fruitsoorten tijdens de winter in verschillende supermarktketens, zowel vers als diepgevroren en zowel van biologische als van conventionele landbouw.
Onder de vastgelegde limiet
Het resultaat? Alle vruchten die we hebben onderzocht, voldoen aan de Europese normen. Lees: de pesticideresiduen liggen onder de door de Europese Commissie vastgelegde limiet. Sommige bevatten zelfs geen enkel spoor van pesticiden.
- Van de 14 aardbeienstalen waren er twee vrij van pesticiden. Dit waren allebei diepvriesproducten, waarvan één biologisch. Op één staal Belgische aardbeien vonden we echter 11 verschillende soorten pesticideresiduen terug.
- Bij de verse witte druiven bevatten twee van de tien stalen (waarvan één biologisch) geen pesticideresiduen. Op een tros Peruaanse druiven troffen we echter ook 11 verschillende soorten pesticideresiduen aan.
- Bij de bosbessen bleken 10 (waarvan 6 biologische) van de 19 geanalyseerde stalen vrij van pesticideresiduen. Maar op een staal Chileense bosbessen vonden we wel 7 soorten pesticideresiduen terug.
Het goede nieuws is dat al het biologisch fruit uit ons onderzoek 100 % vrij was van pesticiden, en dat de wettelijke residulimieten nergens werden overschreden.
Een kwestie van gezond verstand
Toch mogen we niet vergeten dat we dagelijks een aanzienlijke mix van pesticideresiduen binnenkrijgen via onze voeding. Tot dusver zijn er echter nog maar weinig studies verricht naar het effect daarvan op de gezondheid.
Mijd je dan beter je dagelijkse portie verse groenten en fruit? In geen geval. De gezondheidsvoordelen wegen immers ruimschoots op tegen de nog onbekende risico’s. Houd wel in het achterhoofd dat kinderen omwille van hun grootte en gewicht sneller de maximale dagelijkse aanvaardbare hoeveelheid pesticideresiduen bereiken.
Meer weten over pesticiden in voeding? In ons uitgebreide dossier vertellen we je onder andere meer over het gebruik, de wetgeving en veiligheid. Bovendien geven we tips om pesticideresiduen voor jou en je kinderen te beperken.