Dossier

Welke autoverzekering kiezen?

25 februari 2021
Soorten autoverzekering

Je hebt een nieuwe wagen gekocht en je weet niet welke soort autoverzekering je moet kiezen? Geen paniek, wij leggen je alles uit! Zo vermijd je dat je dubbel of juist onvoldoende verzekerd bent.

Rechtsbijstandsverzekering voor je auto

Een rechtsbijstandsverzekering auto is niet verplicht, maar wel een interessante aanvulling op je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Als je als bestuurder in een conflict verwikkeld bent door een verkeersongeval, krijg je dan informatie over je rechten. Je verzekeraar zal ook proberen om het geschil op te lossen buiten de rechtbanken om. Resultaat: je bespaart heel wat kosten en krijgt meer geld dan wanneer je er alleen had voorgestaan. Komt het toch tot een rechtszaak? Dan betaalt de verzekeraar jouw advocaat (minstens gedeeltelijk).

Wanneer komt de rechtsbijstandsverzekering tussen?

In de volgende gevallen kun je doorgaans rekenen op je rechtsbijstandsverzekering auto:

  • als je in recht bent om verhaal uit te oefenen tegen de aansprakelijke
  • als je strafrechtelijk vervolgd wordt, bijvoorbeeld voor een schending van de wegcode
  • als de aansprakelijkheden van de verschillende partijen moeilijk vastgesteld kunnen worden, bijvoorbeeld als niet duidelijk is wie in fout of in recht was, noch wie jou al dan niet een schadevergoeding moet betalen
  • als er onenigheid is tussen jou en een verzekeraar, bijvoorbeeld over de expertise na een aanrijding of de vergoeding bij lichamelijke schade

Belangrijk om te weten: de waarborg rechtsbijstand auto is een middelenverbintenis en geen resultaatsverbintenis. De verzekeraar moet dus alles doen om een goed resultaat voor jou te bekomen, maar dat wil niet zeggen dat je gelijk zult krijgen!

Waarom is rechtsbijstand interessant bij je autoverzekering?

De verzekering rechtsbijstand kan je bijvoorbeeld in de volgende gevallen veel geld besparen:

  • Na een verkeersongeval rijst er discussie over het niveau van de schadevergoeding waarop je recht hebt. Dit soort van discussies of onderhandelingen zijn niet evident als je geen jurist bent.
  • Als je bij een ongeval in fout bent, zullen de aanspraken van de tegenpartij worden behandeld door de verzekeringsmaatschappij waarbij je je autoverzekering BA genomen hebt. Die kan ook een advocaat aanstellen om je strafrechtelijk te verdedigen, tenzij er een belangenconflict is, bijvoorbeeld een verhaalrecht wegens rijden in staat van dronkenschap. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kun je zelf een advocaat kiezen voor je strafrechtelijke verdediging.
  • Je kunt de hulp van een gespecialiseerde advocaat inroepen om een schadevergoeding ten laste van de verzekeraar BA auto van de tegenpartij te krijgen. Of je laten bijstaan door een tegenexpert auto om de belachelijke schadevergoeding aan te vechten voor je wagen die ten onrechte total loss verklaard is.
  • Bij de beste rechtsbijstandscontracten kun je ook hulp inroepen voor contractuele geschillen. Bijvoorbeeld bij onenigheid over de waarborg bij verborgen gebreken met de verkoper of de garagist.

Goed om te weten: ook als je al een uitgebreide rechtsbijstandsverzekering hebt of intekende op de optie rechtsbijstand in je familiale of woningverzekering, is de rechtsbijstand auto interessant. In principe geldt de standaarddekking van die verzekeringen namelijk niet om een schadevergoeding te verkrijgen wanneer je als automobilist letsels hebt opgelopen door toedoen van een derde.