Dossier

Welke autoverzekering voor je elektrische auto?

29 maart 2021
Autoverzekering voor je elektrische auto

In 2020 nam het aandeel elektrische auto’s gevoelig toe. Van de nieuw ingeschreven auto’s was volgens cijfers van FEBIAC 10,9% hybride en 3,5% volledig elektrisch. Overweeg je ook om elektrisch te rijden, maar weet je niet genoeg over de autoverzekering voor je elektrische auto? We zetten alles op een rij.

Autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid: ook verplicht als je elektrisch rijdt

Als je op de openbare weg rijdt, moet je altijd een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) hebben. Die zal de schade van de tegenpartij betalen als je een ongeval veroorzaakt. De premie is bij een elektrische auto op dezelfde criteria gebaseerd als bij een auto met brandstof: leeftijd van de bestuurder, aantal schadegevallen, vermogen van de auto, woonplaats, rijervaring enz. Goed om te weten:

  • Elektrische wagens kunnen maar een beperkte afstand afleggen. Vaak rijden ze dus minder kilometers per jaar. In zo’n geval kan een kilometerverzekering interessant zijn. Weet dat je bij een pak verzekeraars ook met een gewone autoverzekering korting kunt krijgen als je minder kilometers doet.
  • Heel wat verzekeraars geven korting voor milieuvriendelijke auto’s. Dat kan oplopen tot zo’n 30%.

Weet dat je bij sommige verzekeraars enkel een elektrische wagen kunt verzekeren als je eigenaar bent van de batterij. Leasen of huren kan dan niet.

Met een omniumverzekering speel je op veilig bij een elektrische auto

Een elektrische auto is een hele investering. Een full omniumverzekering is verstandig om schade aan jouw auto te dekken, want de herstellingskosten zijn omwille van de elektrische batterij vaak hoger dan bij een gewone auto. Hou bij het topsegment van de elektrische wagens ook rekening met de volgende elementen:

  • De premie voor je omniumverzekering zal hoog zijn omdat die samenhangt met de waarde van je auto.
  • Sommige verzekeraars vragen om een trackingsysteem te installeren zodat de auto op afstand kan gevolgd worden bij diefstal.
  • Soms wordt de franchise verhoogd. Dat betekent dat je bij een schadegeval een groter deel van de schade zelf moet betalen. 

Overweeg aanvullende verzekeringen

Met een elektrische wagen is het natuurlijk mogelijk dat je batterij plat is. Daarom is het geen slecht idee om een bijstandsverzekering te nemen. De verzekering zal dan zorgen dat je wagen getakeld wordt.

Net zoals bij andere auto’s kunnen ook deze bijkomende verzekeringen interessant zijn:

Op zoek naar een goede verzekering voor je elektrische auto?

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering