Dossier

Franchise bij een autoverzekering

24 juni 2019
Franchise bij autoverzekering

24 juni 2019

De franchise bij een autoverzekering is het bedrag dat je zelf moet betalen bij een schadegeval. Zo'n vrijstelling geldt vooral bij de omnium. 

Vind een goede autoverzekering

Franchise in een notendop

Als je een autoverzekering hebt, is het mogelijk dat je verzekeraar maar een deel van de kosten vergoedt bij schade. Het deel dat niet terugbetaald wordt en dat jij dus moet ophoesten, noemen we de vrijstelling of franchise.

Voorbeeld

Je hebt een full omnium voor je wagen. In je contract staat dat er een vrijstelling van € 1000 geldt bij materiële schade.
Stel dat je op je oprit tegen een muurtje rijdt. Gevolg: schade aan je bumper en een herstellingskost van € 500. Je verzekeraar zal dan rekening houden met de vrijstelling en je dus maar € 500 betalen.

Wat is het voor- en het nadeel?

Het systeem van de franchise is dubbel:

  • Je kunt je premie lager houden door een hogere vrijstelling te kiezen.
  • Je krijgt maar een klein deel van je kosten vergoed als je een hoge vrijstelling kiest en de kosten bij een schadegeval relatief laag zijn.

Bij welke autoverzekeringen geldt een franchise?

  • Bij de verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is er meestal geen franchise. Enkel jongeren als toevallig bestuurder (die niet in het contract staan als hoofd- of tweede bestuurder) of bestuurders die al een aantal ongevallen veroorzaakt hebben, moeten soms een vrijstelling aanvaarden.
  • Bij een mini-omnium geldt meestal geen franchise meer, tenzij bij een beperkt aantal verzekeraars voor de waarborg diefstal. Ook voor glasbreuk wordt soms een franchise toegepast als de herstelling wordt uitgevoerd door een hersteller die niet erkend is. Voor brand en natuurkrachten is er nooit een vrijstelling.
  • Bij een full omnium komt het vaakst een franchise voor, meer bepaald bij de waarborg materiële schade. Dat is de schade aan je auto die je zelf hebt veroorzaakt of die ontstaan is door vandalisme.

Op zoek naar een betrouwbare autoverzekering?

Doe een prijsaanvraag via de koopwijzer autoverzekeringen van Test Aankoop Verzekeringen. Bij de verzekeraars die je kan selecteren voor de full omnium zie je meteen een aantal gegevens:

  • kwaliteitsscore
  • type franchise
  • franchise (bedrag of percentage)
  • hoeveel maanden geen depreciatie toegepast wordt

Je krijgt dan binnen de 2 werkdagen prijsvoorstellen op jouw maat en kunt de kwaliteit van autoverzekeringen gedetailleerd vergelijken.

Vraag prijs en vergelijk de franchise