Dossier

Auto gestolen: helpt je verzekering?

13 januari 2020
Diefstal in je autoverzekering?

Als je auto gestolen wordt, ben je niets met je gewone autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Daarvoor is een omniumverzekering de oplossing. Heb je geen omnium? Lees onze tips om autodiefstal te voorkomen.

Omniumverzekering komt tussen bij autodiefstal

Je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt alleen schade aan derden. Om verzekerd te zijn tegen diefstal heb je een mini-omnium of een full omnium nodig. Je verzekering vergoedt dan:

 • diefstal van je auto en van onderdelen of toebehoren
 • inbraakschade (zelfs na een mislukte inbraakpoging)

Diefstal van losse accessoires (zoals een niet-ingebouwde gps) is meestal uitgesloten.

Welke schadevergoeding krijg je bij diefstal?

Hoe je vergoed wordt, hangt af van je contract. Dit is wat Test Aankoop je aanraadt:

 • Kies een verzekeraar die de formule aangenomen waarde gebruikt. Het bedrag waarvan wordt uitgegaan, is dan de feitelijke factuurprijs of de cataloguswaarde van de auto bij aankoop.
 • Zorg dat je contract een geringe waardevermindering toepast (naarmate de wagen ouder wordt) zolang je je contract wil behouden (bijvoorbeeld de eerste 4 jaar).

7 tips om autodieven te slim af te zijn

 1. Leg geen laptops of smartphones zichtbaar in je auto.
 2. Laat je gps niet in je auto liggen en verwijder de sporen van de gps-houder op je voorruit.
 3. Sluit je wagen altijd goed af en laat nooit je sleutel op het contact zitten. Anders zal je verzekeraar wellicht niet tussenkomen.
 4. Laat je handschoenkastje open zodat meteen duidelijk is dat er geen waardevolle voorwerpen in liggen.
 5. Parkeer je auto zo veel mogelijk in een goed verlichte en veel gebruikte parking. Heb je thuis een garage? Zet je auto dan zeker binnen en zorg dat je garage goed is afgesloten.
 6. Draai altijd je voorwielen in de richting van de stoep en blokkeer het stuurslot. Een dief kan er dan minder snel mee weg.
 7. Laat eventueel een alarmsysteem installeren.

Op zoek naar een goede omnium?

Doe een prijsaanvraag voor je omniumverzekering bij Test Aankoop Verzekeringen. Via de koopwijzer autoverzekeringen heb je dan toegang tot:

 • Premie: je krijgt prijsvoorstellen op jouw maat.
 • Score voor de dekking van diefstal: Test Aankoop analyseert regelmatig de contracten van verschillende verzekeraars. Een van de evaluatiecriteria geeft aan of diefstal zonder inbraaksporen ook gedekt wordt. Is dat niet het geval? Dan zal de verzekeraar niet veel sterren krijgen.
 • Score voor het afschrijvingspercentage: hoe meer sterren de verzekering krijgt, hoe lager het afschrijvingspercentage. Dat betekent dat je auto minder snel waarde zal verliezen en dat je dus een hoger bedrag krijgt bij diefstal.