Dossier

Vervangwagen na een ongeval?

11 juni 2020
Vervangwagen via je autoverzekering

Als je wagen door een ongeval niet meer bruikbaar is, krijg je niet automatisch een vervangwagen met je autoverzekering. Dat hangt af van je soort autoverzekering en je verzekeraar. 

Vervangwagen met je verplichte autoverzekering?

Bij de meeste verzekeraars kun je met je verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid op de een of andere manier een vervangwagen krijgen als je auto niet meer rijdt na een ongeval in België (soms ook een stukje over de grens). Test Aankoop analyseerde in januari 2018 31 contracten van 20 verzekeraars:

  • Bij Optimco krijg je geen vervangauto als je niet gekozen hebt voor de optie vervangwagen.
  • De ruimste dekking geniet je als je bij Ethias kiest voor Mobility Maxi. Na een ongeval in België krijg je dan een vervangwagen voor maximaal 30 dagen bij een total loss en 10 dagen bij een herstelling. Je bent zelfs niet verplicht om een erkende hersteller te kiezen. Dat zijn garagehouders waarmee de verzekeraar een overeenkomst heeft.
  • Soms zegt het contract niets over een vervangauto, maar volstaat het dat je kiest voor een erkende hersteller om er recht op te hebben. 

Vervangwagen met je mini-omnium?

De dekking voor een vervangwagen in een mini-omnium hangt af van je contract. Dit zijn de conclusies uit het onderzoek van 20 verzekeraars door Test Aankoop in januari 2018:

  • Met de mini-omniums bij Aedes en Optimco (zonder optie vervangwagen) heb je nooit een gratis vervangwagen. Daarvoor is een extra bijstandsverzekering nodig. Als een andere bestuurder in fout is, kun je eventueel proberen om de kosten van een huurwagen vergoed te krijgen.
  • De overige verzekeraars zetten wel een vervangwagen voor je klaar als je bij het ongeval niet in fout was. Net zoals bij de verplichte autoverzekering krijg je de ruimste dekking bij Ethias met Mobility Maxi. Je krijgt tot 30 dagen lang een vervangwagen ter beschikking bij een total loss, gedurende 10 dagen als je auto wordt hersteld.
  • De meeste verzekeraars eisen dat je kiest voor een erkende hersteller. Dat biedt als bijkomend voordeel dat je de reparatiekosten niet hoeft voor te schieten, aangezien je verzekeraar rechtstreeks afrekent met de garage.

Vervangwagen bij een full omnium?

Bij een full omnium voorzien de meeste contracten in een vervangwagen als je auto onbruikbaar is door een ongeval in België (soms ook net over de grens). Hoe lang je de vervangwagen mag gebruiken en onder welke voorwaarden, verschilt van omnium tot omnium. Meer dan de helft van de verzekeraars biedt hiervoor een dekking van goede kwaliteit. Baloise en Corona scoren het best op dit criterium. 

Op zoek naar een autoverzekering met vervangwagen?

Doe een prijsaanvraag via de koopwijzer autoverzekeringen van Test Aankoop Verzekeringen. Je krijgt dan na enkele dagen je prijsvoorstellen en ziet hoeveel sterren de autoverzekering scoort op het criterium vervangwagen. Een hoge score betekent dat je voor een langere periode en in meer situaties recht hebt op een vervangwagen.