Dossier

Welke autoverzekering kiezen?

25 februari 2021
Soorten autoverzekering

Je hebt een nieuwe wagen gekocht en je weet niet welke soort autoverzekering je moet kiezen? Geen paniek, wij leggen je alles uit! Zo vermijd je dat je dubbel of juist onvoldoende verzekerd bent.

Mini-omnium

De mini-omnium is een extra verzekering bovenop je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Je bent dan in beperkte mate beschermd voor specifieke schade aan je eigen auto.

Vergelijk de mini-omniums

Wat dekt een mini-omnium?

Met een mini-omnium kun je rekenen op de waarborgen:

  • Brand, vuur, ontploffing, zelfontbranding, blikseminslag, bluswerken en soms ook kortsluiting zonder vlammen.
  • Diefstal van je auto, van onderdelen en toebehoren, schade veroorzaakt om een diefstal te plegen (zelfs na een mislukte poging). Diefstal van losse accessoires (zoals niet-ingebouwde gps) is meestal uitgesloten. Soms is een antidiefstalsysteem verplicht en komt je verzekeraar niet tussen als je auto niet vergrendeld was en/of als de sleutel nog in de wagen lag.
  • Glasbreuk: gebroken, gebarsten of gesprongen ruiten. De dekking van glazen daken, buitenspiegels en koplampen verschilt van de ene maatschappij tot de andere.
  • Natuurkrachten: het kan gaan om schade aan je auto door storm, hagel, orkaan, vloedgolf, overstroming, lawine, vallende stenen, aardbeving of een vulkaanuitbarsting. Onrechtstreekse schade wordt meestal niet gedekt. Je wordt dan niet vergoed als je schade hebt omdat je de controle over je stuur verliest nadat je een voorwerp geraakt hebt dat door de storm meegevoerd werd. Bij een full omnium wordt die onrechtstreekse schade wel vergoed.
  • Aanrijding met een dier: je wordt alleen vergoed als er effectief contact is met het dier. Bijvoorbeeld dus niet als je schade hebt door een bruusk maneuver om een hert te ontwijken. Als je het dier wel hebt geraakt, vergoeden sommige verzekeraars ook de gevolgschade doordat je tot stilstand bent gekomen tegen bijvoorbeeld een paal. Soms is de dekking ook beperkt tot wild of rondzwervende dieren. Daarnaast is schade aan kabels door marters vaak gedekt.

Goed om te weten: in tegenstelling tot een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is de mini-omnium geen wettelijk verplichte verzekering. Dat betekent ook dat geen minimale dekkingsvoorwaarden bij wet vastgelegd zijn en dat die van verzekeraar tot verzekeraar kunnen verschillen. Wil je meer weten over de dekking van bepaalde mini-omniumverzekeringen? Met de simulator van Test Aankoop Verzekeringen kun je zien hoe het zit.

Wat is het verschil met een full omnium? 

Bij de mini-omnium is de waarborg materiële schade niet inbegrepen, bij de full omnium wel. Dat betekent dat je met een mini-omnium geen schadevergoeding krijgt in de volgende gevallen:

  • Je bent in fout bij een ongeval.
  • De andere betrokkene betwist aansprakelijk te zijn.
  • Er was niemand anders betrokken.
  • De tegenpartij is niet gekend.
  • Het gaat om vandalisme.

Als je een full omnium hebt, zal de verzekeraar in die gevallen wel de schade terugbetalen. Een mini-omnium kost wel een pak minder dan een full omnium. 

Goed om te weten: enkele verzekeraars bieden uitgebreide mini-omniums aan. Voor zover je wagen total loss is, wordt je eigen autoschade bij een ongeval in fout, zonder tegenpartij of met betwiste aansprakelijkheid dan toch vergoed. Beperktere blikschade waarvoor je zelf aansprakelijk bent, blijft met zo’n contract onvergoed.

Welke schadevergoeding krijg je met een mini-omnium?

Als je auto hersteld kan worden, dan zal je mini-omnium tussenkomen om de herstellingskosten te betalen. Is je auto total loss? Dan ontvang je een vergoeding. Ontdek meer over de vergoeding bij total loss.

Mini-omnium, wanneer is dat interessant?

Als je auto vrij nieuw is of als je een afbetaling lopen hebt voor je auto is het zeker interessant om een mini-omnium (of beter nog een full omnium) te nemen. Stel bijvoorbeeld dat je auto total loss is. Dan zou je een auto moeten afbetalen die je ondertussen niet meer hebt. 

Is je auto al wat ouder? Ook dan blijft een mini-omnium interessant. Je hebt immers evenveel kans op een schadegeval met een auto van 5 jaar oud als met een nieuwe auto. De herstellingskosten zijn ook even hoog voor een oudere auto als voor een nieuwere auto. Volgens schattingen van de verzekeraars bedraagt de schade aan een voertuig gemiddeld € 1 700 als de omniumverzekering moet tussenkomen. Ongeveer één derde van de personenwagens in België heeft een omniumverzekering en één zesde een mini-omnium.

Geldt er een franchise bij een mini-omnium?

Bij een mini-omnium geldt meestal geen franchise. Enkel voor de waarborgen diefstal en glasbreuk is er bij sommige verzekeraars een franchise. Voor glasbreuk kan dat bijvoorbeeld het geval zijn als je de herstelling laat uitvoeren bij een hersteller die niet door de verzekeraar erkend is.

Hoeveel kost een mini-omnium? 

Je betaalt voor een mini-omnium gemiddeld een derde van de prijs van een full omnium (BA-dekking niet meegerekend). De uiteindelijke prijs hangt af van jouw persoonlijke situatie en verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Via de koopwijzer van Test Aankoop Verzekeringen kun je een prijsaanvraag doen bij verschillende verzekeraars. Zo vergelijk je makkelijk de prijs en de kwaliteit van mini-omniumverzekeringen.