Dossier

Welke autoverzekering kiezen?

23 november 2020
Soorten autoverzekering

Je hebt een nieuwe wagen gekocht en je weet niet welke soort autoverzekering je moet kiezen? Geen paniek, wij leggen je alles uit! Zo ben je zeker dat je goed beschermd bent.

Mini-omnium

De mini-omnium is een extra verzekering bovenop je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Je bent dan in beperkte mate beschermd voor schade aan je eigen auto.

Vergelijk de mini-omniums

Wat dekt een mini-omnium?

  • Brand, vuur, ontploffing, zelfontbranding, blikseminslag, bluswerken en soms ook kortsluiting zonder vlammen.
  • Diefstal van je auto, van onderdelen en toebehoren, schade veroorzaakt om een diefstal te plegen (zelfs na een mislukte poging). Diefstal van losse accessoires (zoals niet-ingebouwde gps) is meestal uitgesloten. Soms is een antidiefstalsysteem verplicht en komt je verzekeraar niet tussen als je auto niet vergrendeld was en/of als de sleutel nog in het contact zat.
  • Glasbreuk: gebroken, gebarsten of gesprongen ruiten. De dekking van glazen daken, buitenspiegels en koplampen verschilt van de ene maatschappij tot de andere.
  • Natuurkrachten: het kan gaan om schade aan je auto door storm, hagel, orkaan, vloedgolf, overstroming, lawine, vallende stenen, aardbeving of een vulkaanuitbarsting. Onrechtstreekse schade wordt niet gedekt. Je wordt dus niet vergoed als je schade hebt omdat je de controle over je stuur verliest nadat je een voorwerp geraakt hebt dat door de storm meegevoerd werd. Bij een full omnium wordt die onrechtstreekse schade wel vergoed.
  • Aanrijding met een dier: bij de meeste verzekeraars word je alleen vergoed als er effectief contact is met het dier. Bijvoorbeeld dus niet als je schade hebt door een bruusk maneuver om een hert te ontwijken. Soms is de dekking ook beperkt tot wild of rondzwervende dieren. Schade door marters is dan niet gedekt.

Wat is het verschil met een full omnium? 

Bij de mini-omnium is de waarborg materiële schade niet inbegrepen, bij de full omnium wel. Dat betekent dat je met een mini-omnium geen schadevergoeding krijgt in de volgende gevallen:

  • Je bent in fout bij een ongeval.
  • De tegenpartij is niet gekend.
  • Het gaat om vandalisme.

Als je een full omnium hebt, zal de verzekeraar je schade wel terugbetalen in die gevallen. Een mini-omnium kost je wel een pak minder dan een full omnium.