Dossier

Welke autoverzekering kiezen?

24 juni 2019
Soorten autoverzekering

24 juni 2019

Je hebt een nieuwe wagen gekocht en je weet niet welke soort autoverzekering je moet kiezen? Geen paniek, wij leggen je alles uit! Zo ben je zeker dat je goed beschermd bent.

Mini-omnium

De mini-omnium is een extra verzekering bovenop je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Je bent dan in beperkte mate beschermd voor schade aan je auto. Grootste verschil met de full omnium: de waarborg materiële schade is niet inbegrepen. Bij een mini-omnium word je dus niet vergoed voor schade aan je auto in de volgende gevallen:

  • als je in fout bent bij een ongeval
  • als er geen geïdentificeerde tegenpartij
  • bij vandalisme

Vind een goede mini-omnium

Wat dekt een mini-omnium?

  • Brand, vuur, ontploffing, zelfontbranding, blikseminslag, bluswerken en soms ook kortsluiting zonder vlammen.
  • Diefstal van het voertuig zelf en diefstal van onderdelen, toebehoren, schade veroorzaakt om een diefstal te plegen (zelfs na een mislukte poging). Diefstal van losse accessoires (zoals niet-ingebouwde gps) is meestal uitgesloten. Soms is een antidiefstalsysteem verplicht en komt je verzekeraar niet tussen als je auto niet vergrendeld was en/of als de sleutel nog in het contact zat.
  • Glasbreuk: gebroken, gebarsten of gesprongen ruiten. De dekking van glazen daken, buitenspiegels en koplampen verschilt van de ene maatschappij tot de andere.
  • Natuurkrachten. Denk aan schade door hagel, storm, orkaan, vloedgolf, overstroming, lawine, vallende stenen, aardbeving of een vulkaanuitbarsting. Onrechtstreekse schade wordt niet gedekt. Je wordt dus niet vergoed als je schade hebt omdat je de controle over je stuur verliest nadat je een voorwerp geraakt hebt dat door de storm meegevoerd werd. Bij een full omnium wordt die onrechtstreekse schade wel vergoed.
  • Aanrijding met een dier. Bij de meeste verzekeraars word je alleen vergoed als er effectief contact is met het dier. Bijvoorbeeld dus niet als je schade hebt door een bruusk maneuver om een hert te ontwijken. Soms is de dekking ook beperkt tot wild of rondzwervende dieren.