Dossier

Welke autoverzekering kiezen?

25 februari 2021
Soorten autoverzekering

Je hebt een nieuwe wagen gekocht en je weet niet welke soort autoverzekering je moet kiezen? Geen paniek, wij leggen je alles uit! Zo vermijd je dat je dubbel of juist onvoldoende verzekerd bent.

Full omnium

De full omnium is een bijkomende verzekering die je kunt nemen bovenop je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Je bent dan het best beschermd voor schade aan je eigen auto. Als je in fout bent of als er geen andere partij betrokken is, word je ook vergoed.

Een full omnium heeft nog andere voordelen:

 • Als je een ongeval hebt met betwisting over de aansprakelijkheid of als je een ongeval in het buitenland hebt, zal je voertuigschade in de praktijk sneller vergoed worden als je een full omnium hebt dan wanneer je alleen de BA-dekking hebt.
 • Bij goede full omniumcontracten ligt de vergoeding die uitgekeerd wordt bij total loss (na een ongeval waarvoor je niet aansprakelijk was) tijdens minstens de eerste 5 jaar (veel) hoger dan wanneer je geen full omnium had en dus het gewone aansprakelijkheidsrecht van toepassing was.

Vergelijk de full omniums

Wat dekt een full omnium?

 • Brand, vuur, ontploffing, zelfontbranding, blikseminslag, bluswerken en soms ook kortsluiting zonder vlammen.
 • Diefstal van het voertuig zelf en diefstal van onderdelen, toebehoren, schade veroorzaakt om een diefstal te plegen (zelfs na een mislukte poging). Diefstal van losse accessoires (zoals niet-ingebouwde gps) is meestal uitgesloten. Soms is een antidiefstalsysteem verplicht en komt de verzekeraar niet tussen als je auto niet vergrendeld was en/of als de sleutel nog in de wagen lag.
 • Glasbreuk: gebroken, gebarsten of gesprongen ruiten. De dekking van glazen daken, buitenspiegels en koplampen verschilt van de ene maatschappij tot de andere.
 • Natuurkrachten: denk aan schade aan je auto door storm, hagel, orkaan, vloedgolf, overstroming, lawine, vallende stenen, aardbeving of een vulkaanuitbarsting.
  Onrechtstreekse schade wordt daarentegen gedekt door de waarborg materiële schade. Bijvoorbeeld als je schade hebt omdat je de controle over je stuur verliest nadat je een voorwerp geraakt hebt dat door de storm meegevoerd werd.
 • Aanrijding met een dier: deze waarborg is enkel van toepassing als er effectief contact is met het dier. Soms is de dekking ook beperkt tot wild of rondzwervende dieren. De schade door marters die je autokabels doorbijten, zal ook vaak vergoed worden.
 • Materiële schade aan je auto: het kan gaan om een aanrijding met andere voertuigen of voorwerpen (zoals een muur, een boom, een paal …). De waarborg geldt ook als je aansprakelijk bent voor de aanrijding.
  Opgelet: meestal is alle materiële schade aan het voertuig door een ongeval gedekt, tenzij wat uitdrukkelijk uitgesloten is … En net daar knelt het schoentje. Zelfs al worden de omniumverzekeringen voorgesteld als de garantie dat je vergoed zult worden, in werkelijkheid is dat niet altijd zo. De gaten in de dekking verschillen naargelang de contracten en de verzekeraars. Vergelijk de full omniumverzekeringen met Test Aankoop Verzekeringen.
 • Vandalisme (schade tijdens rellen, krassen aangebracht op de wagen, afgerukte zijspiegels) of kwaad opzet.

Goed om te weten: de full omnium is in tegenstelling tot de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid geen wettelijk verplichte verzekering. Er werden dus geen minimale dekkingsvoorwaarden bij wet vastgelegd. De dekking verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Met de simulator van Test Aankoop Verzekeringen kun je zien hoe het zit met de dekking van full omniumverzekeringen.

Wat is het verschil tussen een full omnium en een mini-omnium? 

Met een mini-omnium word je niet vergoed als je in fout bent, er geen tegenpartij is of als het om vandalisme gaat. Als je bijvoorbeeld domweg tegen een paaltje rijdt, dan zul je wel een schadevergoeding krijgen met een full omnium maar niet met een mini-omnium. Weet wel dat een full omnium een pak duurder is.

Welke schadevergoeding ontvang je met een full omnium?

Als je auto hersteld kan worden, dan zal je full omnium tussenkomen om de herstellingskosten te betalen. Is je auto total loss? Dan ontvang je een vergoeding. Ontdek meer over de vergoeding bij total loss

Goed om te weten: wanneer je een ongeval hebt, is de kans groter dat je auto niet total loss is dan dat hij dat wel is. Met je full omnium worden de herstellingskosten dan volledig vergoed, op de franchise na. Zelfs als je met een oudere auto rijdt. Weet wel dat er voor een oudere auto minder schade nodig is voor je verzekeraar van total loss zal spreken en dat je in dat geval een lagere vergoeding kunt ontvangen.

Hoe lang hou je je full omnium?

Met een nieuwe auto is een full omnium een logische keuze. Hoe lang je je full omnium houdt, hangt af van verschillende factoren:

 • Hoeveel kostte je auto en wat vertegenwoordigt dat bedrag voor jou? Als je niet voldoende kapitaal hebt om een nieuwe auto te kopen in geval van total loss door jouw fout zul je wellicht beter af zijn als je je full omnium langer houdt.
 • Heb je nog een lening lopen? Hoe lang moet je die nog afbetalen? Met een full omnium vermijd je dat je een lening afbetaalt voor een auto die jij total loss gereden hebt.
 • Welk risico ben je bereid om te lopen? Als gemoedsrust belangrijk is voor jou zal een full omnium interessant zijn.
 • Kun je de eventuele herstellingskosten makkelijk zelf ophoesten of niet? Als je met een oudere auto rijdt, worden je herstellingskosten nog altijd vergoed (na aftrek van de eventuele franchise). Als je weet dat volgens de verzekeraars de schade aan een voertuig gemiddeld € 1 700 bedraagt als de omniumverzekering moet tussenkomen, is de keuze aan jou.
 • Hoeveel is je auto nog waard? Verzekeraars hanteren gedurende een bepaalde periode geen afschrijving. Na die periode daalt de waarde van je auto maand na maand en dus ook de vergoeding die je nog zou ontvangen bij total loss. Als dat bedrag heel laag is, moet je de afweging maken af je full omnium nog loont (wetende dat herstellingskosten wel nog vergoed worden).

Ontdek de 5 vragen die de duur van je full omnium bepalen.

Moet je rekening houden met een franchise bij een full omnium?

Bij een full omnium geldt meestal een franchise bij de waarborg materiële schade. Soms kun je die vermijden door je auto te laten herstellen bij een erkende garage. Voor de waarborgen diefstal en glasbreuk is er bij sommige verzekeraars een franchise. Voor glasbreuk kan dat bijvoorbeeld het geval zijn als je de herstelling laat uitvoeren bij een hersteller die niet door de verzekeraar erkend is.

Kun je je full omnium bij een andere verzekeraar nemen dan je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid?

In theorie is dit mogelijk. Een full omnium gaat echter in de praktijk bijna altijd samen met een BA-dekking bij dezelfde verzekeraar. De omniumdekking is eigenlijk optioneel verkrijgbaar bij het BA-contract. 

Hoeveel kost een full omnium? 

De prijs van een full omnium hangt af van je persoonlijke situatie en je verzekeraar. Om te vergelijken, kun je via de koopwijzer van Test Aankoop Verzekeringen een prijsaanvraag doen bij verschillende verzekeraars. Zo krijg je zicht op de prijs en de kwaliteit van full omniumverzekeringen. 

Doe een prijsaanvraag voor je full omnium