Dossier

Welke autoverzekering kiezen?

24 juni 2019
Soorten autoverzekering

24 juni 2019

Je hebt een nieuwe wagen gekocht en je weet niet welke soort autoverzekering je moet kiezen? Geen paniek, wij leggen je alles uit! Zo ben je zeker dat je goed beschermd bent.

Full omnium

De full omnium is een bijkomende verzekering die je kunt nemen bovenop je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Je bent dan het best beschermd voor materiële schade aan je eigen auto. Als je in fout bent of als er geen andere partij betrokken is, word je ook vergoed.

Extra voordeel bij een full omnium: als een derde partij aansprakelijk is voor de total loss van je wagen word je vergoed volgens de ‘aangenomen waarde’ van je wagen. Omdat die hoger is dan de ‘werkelijke waarde’ die normaal geldt, is dat interessanter.

Vind je full omnium

Wat dekt een full omnium?

 • Brand, vuur, ontploffing, zelfontbranding, blikseminslag, bluswerken en soms ook kortsluiting zonder vlammen.
 • Diefstal van het voertuig zelf en diefstal van onderdelen, toebehoren, schade veroorzaakt om een diefstal te plegen (zelfs na een mislukte poging). Diefstal van losse accessoires (zoals niet-ingebouwde gps) is meestal uitgesloten. Soms is een antidiefstalsysteem verplicht en komt de verzekeraar niet tussen als je auto niet vergrendeld was en/of als de sleutel nog in het contact zat.
 • Glasbreuk: gebroken, gebarsten of gesprongen ruiten. De dekking van glazen daken, buitenspiegels en koplampen verschilt van de ene maatschappij tot de andere.
 • Natuurkrachten. Denk aan schade door hagel, storm, orkaan, vloedgolf, overstroming, lawine, vallende stenen, aardbeving of een vulkaanuitbarsting.
  Onrechtstreekse schade wordt daarentegen gedekt door de waarborg materiële schade. Bijvoorbeeld als je schade hebt omdat je de controle over je stuur verliest nadat je een voorwerp geraakt hebt dat door de storm meegevoerd werd.
 • Aanrijding met een dier. Bij de meeste verzekeraars word je alleen vergoed als er effectief contact is met het dier. Bijvoorbeeld dus niet als je schade hebt door een bruusk maneuver om een hert te ontwijken. Soms is de dekking ook beperkt tot wild of rondzwervende dieren.
 • Materiële schade aan je auto. Denk aan een aanrijding met andere voertuigen of voorwerpen (zoals een muur, een boom, een paal …). De waarborg geldt ook als je aansprakelijk bent voor de aanrijding.
  Opgelet: meestal is alle materiële schade aan het voertuig door een ongeval gedekt, tenzij dat uitdrukkelijk uitgesloten is … En net daar knelt het schoentje. Zelfs al worden de omniumverzekeringen voorgesteld als de garantie dat je vergoed zult worden, in werkelijkheid is dat niet altijd zo. De gaten in de dekking verschillen naargelang de contracten en de verzekeraars … Lees dus de clausules grondig of vergelijk de full omniumverzekeringen met Test Aankoop Verzekeringen. Zo kun je in 1 moeite offertes aanvragen bij verschillende verzekeraars en de plus- en minpunten van elke full omnium ontdekken.
 • Vandalisme (schade tijdens rellen, krassen aangebracht op de wagen, afgerukte zijspiegels) of opzettelijke daden. Op de franchise na zullen alle kosten door de omniumverzekering vergoed worden. Natuurlijk mag je zelf niet actief  hebben deelgenomen aan de rellen om recht te hebben op een schadevergoeding.