Dossier

Welke autoverzekering kiezen?

23 november 2020
Soorten autoverzekering

Je hebt een nieuwe wagen gekocht en je weet niet welke soort autoverzekering je moet kiezen? Geen paniek, wij leggen je alles uit! Zo ben je zeker dat je goed beschermd bent.

Autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA autoverzekering)

De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is wettelijk verplicht als je op de openbare weg rijdt. Rijden zonder autoverzekering is geen goed idee, want dan moet je de tegenpartij zelf vergoeden als je in fout bent bij een ongeval. Je riskeert ook een boete of zelfs een gevangenisstraf.

Vergelijk de autoverzekeringen burgerlijke aansprakelijkheid

Wat dekt de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA)?

  • De BA dekt alle materiële schade (schade aan de auto) en lichamelijke schade (letsels) die je als bestuurder door een verkeersongeval berokkent aan anderen, voor zover je een fout beging.
  • Bijna alle verzekeraars bieden pechverhelping en/of een vervangwagen als je wagen na een ongeval in België geïmmobiliseerd is. Bij sommige is dat zelfs tot 30 km over de grens.
  • Bij de verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is er meestal geen franchise. Enkel jongeren als toevallig bestuurder (die niet in het contract staan als hoofd- of tweede bestuurder) of bestuurders die al een aantal ongevallen veroorzaakt hebben, moeten soms een franchise aanvaarden.

Wat dekt de autoverzekering BA niet?

  • Jouw lichamelijke schade als bestuurder als je in fout bent of de enige betrokken partij bent (behalve in zeldzame gevallen). Je kunt daarvoor wel een beroep doen op je ziekenfonds of, nog beter, je bestuurdersverzekering als je zo’n verzekering hebt afgesloten.
  • De materiële schade aan je eigen voertuig. Omdat dat een zware financiële dobber kan zijn, raden wij aan om naast de autoverzekering BA een omniumverzekering af te sluiten.

Hoeveel kost een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid?

Voor een autoverzekering BA betaalde je in 2017 volgens Assuralia gemiddeld 318 euro. Ontdek meer over de autopremie

Waarop letten als je een autoverzekering BA kiest?

Verzekeraars moeten zich houden aan een modelovereenkomst die de overheid oplegt. De verschillen situeren zich vooral op het vlak van:

  • Krijg je gratis pechverhelping na een ongeval of niet? De meeste verzekeraars takelen je wagen naar de garage als je niet meer verder kunt.
  • Heb je recht op een vervangwagen? Meestal is dat wel het geval, maar de duur verschilt.
  • Geldt er een franchise? Dat is normaal niet het geval bij een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Enkel bestuurders die jonger zijn dan 30, riskeren een franchise te moeten betalen als ze een ongeval hebben.
  • Hoe evolueert de premie als je een ongeval hebt? Soms betaal je de volgende vervaldag meteen een pak meer. 
  • Kun je rekenen op een goede service?

Als je een nieuwe autoverzekering kiest, check je het best hoe het zit op elk van deze punten.

In welke landen ben je verzekerd?

Bijna overal in Europa en in het Middellandse Zeegebied. Heel wat verzekeraars sommen niet alle verzekerde landen op in hun contract, maar verwijzen gewoon naar de groene kaart die je in je wagen moet hebben.