Dossier

Welke autoverzekering kiezen?

25 februari 2021
Soorten autoverzekering

Je hebt een nieuwe wagen gekocht en je weet niet welke soort autoverzekering je moet kiezen? Geen paniek, wij leggen je alles uit! Zo vermijd je dat je dubbel of juist onvoldoende verzekerd bent.

Autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA autoverzekering)

De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is wettelijk verplicht als je op de openbare weg rijdt. Rijden zonder autoverzekering is geen goed idee, want dan moet je de schadevergoeding voor de tegenpartij zelf ophoesten als je in fout bent bij een ongeval. Je riskeert ook een boete of zelfs een gevangenisstraf.

Vergelijk de autoverzekeringen burgerlijke aansprakelijkheid

Wat dekt de BA autoverzekering?

  • De BA dekt de materiële schade (schade aan auto’s of gebouwen) en lichamelijke schade (letsels) die je als bestuurder door een verkeersongeval berokkent aan anderen, voor zover je een fout beging. De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid beschermt jouw hele vermogen tegen aanspraken van slachtoffers. Belangrijk, want zeker bij lichamelijke schade kunnen de kosten zeer hoog oplopen. Daarnaast beschermt de BA ook de slachtoffers tegen jouw financieel onvermogen. Goed om te weten: de kwetsuren van je passagiers of andere zwakke weggebruikers (fietsers, voetgangers enz.) worden ook vergoed door je burgerlijke aansprakelijkheid auto, zelfs als je niet in fout was.
  • Bijna alle verzekeraars bieden pechverhelping en/of een vervangwagen als je wagen na een ongeval in België geïmmobiliseerd is. Bij sommige is dat zelfs tot 30 km over de grens. Meestal moet je dan wel een beroep doen op een door de verzekeraar erkende hersteller. Hoe lang je recht hebt op een vervangwagen verschilt van verzekeraar tot verzekeraar.

Wat dekt de autoverzekering BA niet?

  • Jouw lichamelijke schade als bestuurder als je in fout bent of de enige betrokken partij bentwordt (behalve in zeldzame gevallen) niet vergoed. Je kunt daarvoor wel een beroep doen op je ziekenfonds en, nog beter, je bestuurdersverzekering als je zo’n verzekering hebt afgesloten.
  • De materiële schade aan je eigen voertuig is niet gedekt door de BA auto. Omdat dat een zware financiële dobber kan zijn, raden wij voor een nieuwe auto aan om ook een omniumverzekering af te sluiten.
  • Je krijgt geen juridische bijstand als er bijvoorbeeld discussies zijn over het vergoedingsniveau voor je auto of letsels. Test Aankoop vindt daarom een rechtsbijstandsverzekering onmisbaar.

Hoeveel kost een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid?

Voor een autoverzekering BA betaalde je in 2019 volgens de verzekeraars gemiddeld 399 euro (inclusief 27,1% taks).

Om de premie te bepalen, houden de verzekeraars gewoonlijk rekening met een hele reeks criteria: de leeftijd van de voornaamste bestuurder, zijn of haar schadeverleden, zijn of haar woonplaats, het soort gebruik van de auto (privé of ook professioneel), het motorvermogen… Soms ook met het beroep, de ouderdom van de wagen of de aanwezigheid van veiligheidsvoorzieningen. In de volgende gevallen krijg je vaak van een korting:

Ontdek meer over de autopremie

Waarop letten als je een autoverzekering BA kiest?

De verschillen tussen de autoverzekeringen burgerlijke aansprakelijkheid onderling zijn niet zo groot. De overheid legt een minimale dekking op, waar de verzekeraars niet onder mogen gaan. Dat minimum is kwalitatief hoogstaand. Er kan wel een verschil zijn op de volgende punten:

  • Krijg je gratis pechverhelping na een ongeval of niet? De meeste verzekeraars takelen je wagen naar de garage als je niet meer verder kunt.
  • Heb je recht op een vervangwagen na een ongeval? Meestal is dat wel het geval, maar de duur verschilt.
  • Geldt er een franchise? Dat is normaal niet het geval bij een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Jonge bestuurders riskeren wel een franchise te moeten betalen als ze een ongeval hebben. Ook voor bestuurders die al een aantal ongevallen veroorzaakt hebben, staat er soms een franchise in de polis.
  • Hoe evolueert de premie als je een ongeval hebt? Kun je een joker inzetten om een premieverhoging te vermijden? Soms betaal je de eerstvolgende vervaldag meteen een pak meer.
  • Kun je rekenen op een goede service? Hoe zit het met de opvolging van je schadedossier?

Als je een nieuwe autoverzekering kiest, check je het best hoe het zit op elk van deze punten. Om het je makkelijk te maken, kun je autoverzekeringen burgerlijke aansprakelijkheid van verschillende verzekeraars vergelijken via de simulator van Test Aankoop Verzekeringen. Daarin zie je voor elke autoverzekering een globale kwaliteitsscore op 100 en een aantal sterren voor sommige van de criteria die door Test Aankoop onderzocht werden.