Dossier

Welke autoverzekering kiezen?

24 juni 2019
Soorten autoverzekering

24 juni 2019

Je hebt een nieuwe wagen gekocht en je weet niet welke soort autoverzekering je moet kiezen? Geen paniek, wij leggen je alles uit! Zo ben je zeker dat je goed beschermd bent.

Wat is een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid?

De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is de wettelijk verplichte autoverzekering als je op de openbare weg rijdt. Als je als bestuurder aansprakelijk bent bij een ongeval blijven de financiële gevolgen voor jou daardoor beperkt.

Vind een goede autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid

Wat dekt de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA)?

  • De BA dekt alle materiële schade (schade aan de auto) en lichamelijke schade (letsels) die je als bestuurder door een verkeersongeval berokkent aan anderen, voor zover je een fout beging.
  • Bijna alle verzekeraars bieden pechverhelping en/of een vervangwagen als je wagen na een ongeval in België geïmmobiliseerd is. Bij sommige is dat zelfs tot 30 km over de grens.
  • Bij de verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is er meestal geen franchise. Enkel jongeren als toevallig bestuurder (die niet in het contract staan als hoofd- of tweede bestuurder) of bestuurders die al een aantal ongevallen veroorzaakt hebben, moeten soms een franchise aanvaarden.

Wat dekt de autoverzekering BA niet?

  • Jouw lichamelijke schade als bestuurder als je in fout bent of de enige betrokken partij bent (behalve in zeldzame gevallen). Je kunt daarvoor wel een beroep doen op je ziekenfonds of, nog beter, je bestuurdersverzekering als je zo’n verzekering hebt afgesloten.
  • De materiële schade aan je eigen voertuig. Omdat dat een zware financiële dobber kan zijn, raden wij aan om naast de autoverzekering BA een omniumverzekering af te sluiten.

In welke landen ben je verzekerd?

Bijna overal in Europa en in het Middellandse Zeegebied. Heel wat verzekeraars sommen niet alle verzekerde landen op in hun contract, maar verwijzen gewoon naar de groene kaart die je in je wagen moet hebben.