Dossier

Joker in je autoverzekering: hoe werkt het?

08 april 2019
Joker in je autoverzekering

Een joker in je autoverzekering zorgt ervoor dat je premie niet stijgt als je in fout bent bij een ongeval. Heel wat verzekeraars hanteren zo’n systeem, maar de voorwaarden zijn verschillend. We leggen je uit hoe het zit.

Waarom is een joker handig voor je autoverzekering?

Een joker is een vorm van beloning die autoverzekeraars toekennen aan goede chauffeurs. Met dit voordeel kun je vermijden dat je bonus-malus (BM) stijgt:

 • Bonus: punten die je krijgt voor elk jaar zonder ongeval in fout. 
 • Malus: strafpunten die je toegekend worden als je schade hebt veroorzaakt.

Als je als voorzichtige chauffeur een ongeval hebt, kunnen je strafpunten kwijtgescholden worden dankzij je joker. Goed nieuws voor je portemonnee, want daardoor zal je premie niet stijgen.

Hebben alle verzekeraars een jokersysteem?

De meeste autoverzekeraars hebben zo’n systeem, maar het is net als bij de bonus-malus niet uniform. Soms wordt het geen joker, maar award, star of superbonus genoemd. De voorwaarden verschillen ook:

 • AG Insurance: de Turbo Bonus zorgt dat er geen rekening gehouden wordt met ongevallen die meer dan 5 jaar geleden gebeurden. Je bereikt daardoor sneller BM -2 en kunt die bij AG levenslang behouden.
 • Allianz: als je 5 jaar geen ongeval in fout gehad hebt en ouder dan 30 bent, dan kun je de bijkomende optie Safety card nemen. Daarmee krijg je 2 ‘wild cards’ die je kunt inzetten als je later toch een ongeval zou hebben. Dit is een betalende optie.
 • AXA: voor alle autoverzekeringen heb je de keuze uit een formule met of zonder joker. Je kunt die alleen krijgen als je meer dan 11 jaar je rijbewijs hebt en de laatste 5 jaar geen ongeval in fout gehad hebt. Bedenk wel dat je moet bijbetalen voor de formule met joker.
 • DVV: je krijgt jaarlijks 1 DVV Star met je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) als je een volledig verzekeringsjaar bonus-malus 0 had, en de laatste 5 jaar geen ongeval in fout veroorzaakte. Als je een ongeval hebt, kun je dan 3 Stars inzetten om te vermijden dat je bonus-malus stijgt in je BA. Ook met je full omnium krijg je elk jaar 1 Star als je vorige en huidige bonus-malusgraad 0 is, je de laatste 5 jaar geen ongeval in fout gehad hebt en het voorbije jaar geen schade gehad hebt in je omnium. Als je dan toch eens schade hebt, kun je met 6 Stars de franchise afkopen in je full omnium als je schade groter is dan de franchise.
 • Ethias: als je bonus-malus 0 is en je 5 jaar geen ongeval hebt, krijg je een joker. Als je daarna een ongeval hebt, dan wordt die automatisch ingezet. Je moet wel 29 of ouder zijn om een joker te kunnen krijgen.
 • Partners: met een Full Omnium krijg je 2 jokers om in te zetten bij een ongeval. Je bonus-malus blijft ongewijzigd op -3 tot je 3 ongevallen in fout gehad hebt.
 • Vivium: als je een aantal jaar ongevalvrij bent, dan behoud je je bonus-malus zodra die op -2 staat. Zelfs als je daarna een ongeval veroorzaakt.

Bij Baloise en Corona Direct bestaat er geen systeem van joker.

Waarop letten als je jokers van autoverzekeringen vergelijkt?

De jokersystemen van de verschillende autoverzekeraars zijn verschillend. Vergelijken is dus niet makkelijk. Gelukkig kun je vertrouwen op het onderzoek van Test Aankoop. Wij evalueren de autoverzekeringen onder meer op de volgende criteria:

 • In welke mate verhoogt je premie als je net een nieuwe autoverzekering hebt en in fout bent bij een ongeval? Belangrijk om te weten voor je overweegt om over te stappen. Een goedkope autoverzekering is natuurlijk alleen interessant als je premie na 1 ongeval niet verdrievoudigt.
 • Hoe zit het met de verhoging van je premie als je als trouwe klant een ongeval in fout hebt? Bij ons onderzoek bekijken we hoe de malus wordt toegepast en of je een soort jokersysteem kunt inzetten.
 • Verlaagt je premie als je geen ongeval gehad hebt? Voor dat criterium gaan we na of je bonuspunten krijgt als je geen schade veroorzaakt.

Je kunt de score voor deze criteria bekijken in onze koopwijzer autoverzekeringen. Hoe meer sterren, hoe beter de autoverzekering scoort op dat vlak. 

Vergelijk de autoverzekeringen