Dossier

Aanrijding met een dier: schade gedekt?

13 januari 2020
Aanrijding met dieren: schade gedekt

Stel dat je een hert aanrijdt dat plots de weg oploopt. Krijg je die schade dan vergoed door je autoverzekering? Dat hangt af van je contract...

Alleen een omnium dekt schade door dieren

Je gewone autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid komt tussen voor schade aan derden, niet voor je eigen schade. Als je een dier aanrijdt, heb je een mini-omnium of een full omnium nodig.

Dekking voor aanrijding met dieren verschilt

Vooral voor een mini-omnium zal de ene verzekeraar in meer gevallen tussenkomen dan de andere. Als je je contract nakijkt, zijn dit de vragen die je je moet stellen:

  • Is enkel de directe schade gedekt of ook de indirecte schade (gevolgschade) omdat je moet uitwijken en tegen een paal belandt?
  • Gaat het alleen om contact met wild of ook met andere dieren?
  • Wat met schade door marters die je kabels doorbijten?

Test Aankoop zocht het uit

In januari 2018 onderzocht Test Aankoop mini-omniumcontracten van 20 verzekeraars op de dekking van contact me dieren. Dit waren enkele conclusies:

  • Bij de meeste verzekeraars krijg je enkel een vergoeding voor de blikschade die te wijten is aan de impact van het dier.
  • AG Insurance en Athora (ex-Generali) vergoeden ook de tweede schade, maar alleen als je grof wild of groot vee hebt geraakt. Was het een loslopende hond, dan heb je pech.
  • Allianz, Argenta, AXA, Baloise, Belfius, KBC, P&V en Vivium dekken zowel de schade ten gevolge van de aanrijding van het hert als de gevolgschade door de botsing tegen de paal, eender welk dier je hebt aangereden. 
  • Je hoeft bij de meeste verzekeraars geen aangifte te doen bij de politie, alweer een zorg minder voor jou.
  • Absolute voorwaarde voor dekking is altijd dat je het dier effectief geraakt hebt. Als getuigen of dashcambeelden kunnen bewijzen dat je schade opliep door uit te wijken, zul je naast tussenkomst grijpen. Mits sterk aandringen krijg je de herstelling misschien wel vergoed in de vorm van reddingskosten, d.w.z. voor je poging de auto te sparen.
  • Kabels aangevreten door marters? Dat wordt maar door de helft van de verzekeraars vergoed. Bij AG Insurance, Athora (ex-Generali), Belfius, Corona Direct, DVV,  ING, KBC, P&V, Partners, Vivium en Yuzzu (vroegere Touring Verzekeringen) zit je goed.