Dossier

Wat met je autoverzekering bij stormschade?

18 januari 2021
Wat met je autoverzekering bij stormschade?

Een storm kan zware schade aanrichten aan je auto. Maar hoe zit het dan met je autoverzekering? Vergoedt die de schade? Dat zal afhangen van de situatie en van het soort autoverzekering dat je hebt.

Komt je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid tussen bij stormschade?

Een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt de schade van de tegenpartij. Als jij dus door een zware windstoot de controle verliest en tegen een andere auto rijdt, dan zal je autoverzekering de schade aan de andere auto vergoeden. De schade aan je eigen auto betaalt je BA-autoverzekering niet. 

Vergoedt je omniumverzekering schade door storm?

Stel dat een zware storm ervoor zorgt dat een boom op je geparkeerde auto valt. Als je een mini- of full omnium hebt, komt die verzekering tussen om de schade aan jouw auto door storm of andere natuurkrachten te vergoeden. Heb je geen omniumverzekering? Dan moet je de schade wellicht zelf betalen, behalve in de volgende gevallen:

  • Auto’s worden in de regel niet verzekerd in een woningpolis. Maar sommige woningverzekeraars bieden, tegen betaling van een extra premie, dekking voor wat heet 'gestalde voertuigen'. Dat zijn onder meer je auto’s als die zich in de garage van je woning bevinden of in de onmiddellijke omgeving ervan, dus bv. onder een carport of in de straat. Kijk dus na of je voor die dekking hebt bijbetaald. Zo ja kun je de schade die de natuurkrachten aan je auto hebben toegebracht via je woningverzekeraar laten vergoeden.
  • De storm wordt erkend als een algemene ramp: je schade kan dan mogelijk terugbetaald worden door het Vlaams Rampenfonds. Als je auto niet in een garage of onder een carport stond, kun je een vergoeding aanvragen bij het fonds. Let op: stel dat je met je auto in een overstroomde straat rijdt, dan is de schade niet gedekt. In dat geval wordt geoordeeld dat je de schade zelf veroorzaakt door je eigen onvoorzichtigheid. In Wallonië en Brussel gelden er andere regels. Je auto moet bijvoorbeeld meer dan 5 jaar oud zijn om recht te hebben op terugbetaling.
  • Je auto is beschadigd door een boom of weggewaaide dakpan van de buren: je buurman- of vrouw kan aansprakelijk gesteld worden. Behalve in geval van overmacht zal hij of zij de schade moeten vergoeden. Uit de rechtspraak blijkt dat windsnelheden van 125 of 130 km per uur niet als overmacht beschouwd worden.

Let op: als je onderweg bent en je tegen een paal rijdt omdat je uitwijkt voor een vallende tak, dan is je schade bij  sommige mini-omniumcontracten niet gedekt. Alleen de rechtstreekse schade door natuurkrachten is altijd verzekerd. 

Helpt je rechtsbijstandsverzekering bij stormschade?

Is er onduidelijkheid over de aansprakelijkheid voor de stormschade? Dan kun je eventueel een beroep doen op je rechtsbijstandsverzekering

Kun je een beroep doen op je bestuurdersverzekering?

Een bestuurdersverzekering is een extra verzekering bovenop je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Als jij als bestuurder gewond bent bij een ongeval, dan zal die verzekering tussenkomen om je lichamelijke schade te vergoeden. Dus ook als je een ongeval hebt door de storm en hierbij verwondingen oploopt. 

Op zoek naar een goede autoverzekering?

Ontdek de koopwijzer autoverzekeringen