Dossier

Wat met je autoverzekering bij stormschade?

01 augustus 2019
Wat met je autoverzekering bij stormschade?

Een storm kan zware schade aanrichten aan je auto. Maar hoe zit het dan met je autoverzekering? Vergoedt die de schade? Dat zal afhangen van de situatie en van het soort autoverzekering dat je hebt. 

Je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid en stormschade

Een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt de schade van de tegenpartij. Als jij dus door een zware windstoot de controle verliest en tegen een andere auto rijdt, dan zal je autoverzekering de schade aan de andere auto vergoeden.

Je omniumverzekering en stormschade

Een mini- of full omnium zal de schade aan jouw auto betalen door storm of andere natuurkrachten. Heb je niet zo’n omniumverzekering? Dan zal je stormschade wellicht niet vergoed worden, behalve in de volgende gevallen:

  • De storm wordt erkend als een algemene ramp: je schade kan dan mogelijk terugbetaald worden door het Vlaams Rampenfonds.
  • Je auto is beschadigd door een boom of weggewaaide dakpan van de buren: je buurman- of vrouw kan aansprakelijk gesteld worden. Behalve in geval van overmacht zal hij of zij de schade moeten vergoeden. Uit de rechtspraak blijkt dat windsnelheden van 125 of 130 km per uur niet als overmacht beschouwd worden.

Je rechtsbijstandsverzekering en stormschade

Is er onduidelijkheid over de aansprakelijkheid voor de stormschade? Dan kun je eventueel een beroep doen op je rechtsbijstandsverzekering

Je bestuurdersverzekering en stormschade

Een bestuurdersverzekering is een extra verzekering bovenop je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Als jij als bestuurder gewond bent bij een ongeval, dan zal die verzekering tussenkomen om je lichamelijke schade te vergoeden. Dus ook als je een ongeval hebt door de storm en hierbij verwondingen oploopt. 

Op zoek naar een goede autoverzekering?

Ontdek de koopwijzer autoverzekeringen