Dossier

Welke autoverzekering kiezen?

25 februari 2021
Soorten autoverzekering

Je hebt een nieuwe wagen gekocht en je weet niet welke soort autoverzekering je moet kiezen? Geen paniek, wij leggen je alles uit! Zo vermijd je dat je dubbel of juist onvoldoende verzekerd bent.

3 soorten autoverzekering

Je hebt de keuze uit 3 types autoverzekering. Ze bieden elk een andere dekking:

  1. De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) is wettelijk verplicht en dekt de lichamelijke en materiële schade die een derde kan oplopen door een ongeval waarbij jij in fout bent. Denk bijvoorbeeld aan de medische kosten die een andere bestuurder heeft omdat jij hem hebt aangereden of aan de beschadigde auto van de tegenpartij.
  2. De mini-omniumverzekering is een extra verzekering bovenop je verplichte autoverzekering BA voor schade aan je auto door brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met een dier. 
  3. De full omniumverzekering biedt de ruimste bescherming voor schade aan je auto. Je bent dan gedekt als je schade hebt door brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten, aanrijding met een dier of als je bij een ongeval aansprakelijk bent of de enige betrokkene bent. Bijvoorbeeld omdat je tegen een andere auto of een paaltje bent gereden. 

In deze tabel ontdek je de dekkingen van de 3 soorten autoverzekering:

Dekking

Autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA)

Mini-omnium

Full omnium

Schade aan derden
(als je aansprakelijk bent)

Ja

Neen Neen
Je auto in brand Neen Ja Ja
(Poging tot) diefstal Neen Ja Ja
Glasbreuk Neen Ja Ja
Natuurkrachten Neen Ja
Ja
Aanrijding met een dier Neen Ja Ja
Autoschade door eigen fout (materiële schade) Neen Neen Ja 
Vandalisme Neen Neen Ja

Extra opties

Voor een betere bescherming kun je je autoverzekering uitbreiden met deze bijkomende verzekeringen:

  • De bestuurdersverzekering dekt je lichamelijke schade als je zelf verantwoordelijk bent voor een ongeval of als je de enige betrokkene bent. 
  • Een rechtsbijstandsverzekering helpt je met informatie en probeert een geschil voor jou te regelen. Als het tot een rechtszaak komt, zal die verzekering de kosten (gedeeltelijk) dekken.
  • Een bijstandsverzekering helpt je als je autopech hebt of medische bijstand nodig hebt.

Goed om te weten: sommige verzekeraars bieden rechtsbijstand, reisbijstand en bestuurdersdekking los van een BA-contract aan. Dat is bijvoorbeeld het geval voor rechtsbijstand bij ARAG en DAS. Voor reisbijstand kun je dan weer terecht bij Touring en VAB.  

Hulp nodig om een goede autoverzekering te kiezen?

Vergelijk autoverzekeringen