Dossier

Welke autoverzekering kiezen?

23 november 2020
Soorten autoverzekering

Je hebt een nieuwe wagen gekocht en je weet niet welke soort autoverzekering je moet kiezen? Geen paniek, wij leggen je alles uit! Zo ben je zeker dat je goed beschermd bent.

3 soorten autoverzekering

  1. De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) is wettelijk verplicht en dekt alle lichamelijke en materiële schade die een derde kan oplopen door een ongeval waarbij jij in fout bent. Bijvoorbeeld de medische kosten die een andere bestuurder heeft omdat jij hem hebt aangereden.
  2. De mini-omniumverzekering is een extra verzekering bovenop je verplichte autoverzekering BA voor schade aan je auto door brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met een dier.
  3. De full omniumverzekering biedt de ruimste bescherming voor schade aan je auto. Je bent dan gedekt als je schade hebt door brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten, aanrijding met een dier of als je bij een ongeval aansprakelijk bent of de enige betrokkene bent. Bijvoorbeeld omdat je tegen een andere auto of een paaltje bent gereden.

In deze tabel ontdek je welke waarborgen gedekt zijn door de 3 soorten autoverzekering:

Dekking

Autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA)

Mini-omnium

Full omnium

Schade aan derden
(als je aansprakelijk bent)

Ja

Neen Neen
Brand Neen Ja Ja
Diefstal Neen Ja Ja
Glasbreuk Neen Ja Ja
Natuurkrachten Neen Ja
Ja
Aanrijding met een dier Neen Ja Ja
Materiële schade  Neen Neen Ja 
Vandalisme Neen Neen Ja

Extra opties

Voor een betere bescherming kun je je autoverzekering uitbreiden met deze bijkomende verzekeringen:

  • De bestuurdersverzekering dekt je lichamelijke schade als je zelf verantwoordelijk bent voor een ongeval of als je de enige betrokkene bent. 
  • Een rechtsbijstandsverzekering helpt je met informatie en adviezen om een geschil te regelen. Als je belangen moeten verdedigd worden, zal die verzekering ook tussenkomen om de kosten te dekken.
  • Een bijstandsverzekering helpt je als je autopech hebt of medische bijstand nodig hebt.

Hulp nodig om een goede autoverzekering te kiezen?

Vergelijk autoverzekeringen