Dossier

Autopremie: wat moet je weten?

07 december 2020
5 weetjes over je autopremie

Je autopremie is een vaste kost als je een auto hebt. Wettelijk ben je nu eenmaal verplicht om een autoverzekering te nemen zodra je op de openbare weg rijdt. Zit je nog met vragen over je autopremie? We beantwoorden de 5 belangrijkste.

1. Hoe wordt je autopremie bepaald?

Je autopremie burgerlijke aansprakelijkheid wordt door de verzekeraar bepaald op basis van de kans op een ongeval. Hoe groter die kans, hoe meer je betaalt. Dat is bijvoorbeeld het geval in de volgende situaties:

  • Je bent een jonge bestuurder.
  • Je woont in een grote stad.
  • Je hebt nog maar heel weinig rijervaring.
  • Je hebt een krachtige sportwagen.
  • Je was betrokken bij verschillende ongevallen.
  • Je gebruikt je auto ook tijdens je werk.

Ontdek meer over de 10 factoren die de prijs van je autoverzekering bepalen.

2. Wanneer moet je je autopremie betalen?

In principe betaal je je autopremie op de jaarlijkse vervaldag, dus elk jaar op hetzelfde moment. Als je dat wenst, kun je de premie ook maandelijks of per 3 maanden betalen. Je betaalt dan meestal meer voor je autoverzekering.

3. Hoeveel bedraagt de gemiddelde autopremie?

De gemiddelde autopremie burgerlijke aansprakelijkheid bedroeg 314 euro in 2019 (exclusief 27,1% taksen) volgens Assuralia (de Beroepsvereniging van de Verzekeringsondernemingen). Dat is het bedrag voor de verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid, zonder extra verzekeringen zoals een omnium of bijstand. In tegenstelling tot andere verzekeringen steeg de basispremie nauwelijks de voorbije 10 jaar. 

4. Kan je verzekeraar je autopremie aanpassen?

  • Je verzekeraar zal je autopremie aanpassen als je een ongeval gehad hebt waarvoor je aansprakelijk was. Je bonus-malus zal dan stijgen en dus ook je premie bij de volgende vervaldag. Bij een verhoging ben je verplicht om nog minstens 3 maanden bij je verzekeraar te blijven, tenzij hij ermee instemt om het contract eerder te beëindigen. 
  • Je verzekeraar kan ook eenzijdig je autopremie verhogen. In principe kun je dan wel je contract eerder stopzetten dan de normale opzeggingstermijn van 3 maanden + 1 dag voor je jaarlijkse vervaldag.

5. Hoe krijg je een idee van je autopremie?

Bij Test Aankoop Verzekeringen kun je op basis van enkele eenvoudige vragen een richtprijs krijgen voor je autoverzekering. 

Maak een simulatie van je autopremie

Wil je liever een precieze prijs op basis van jouw persoonlijke situatie? Doe een prijsaanvraag en krijg binnen 2 werkdagen je prijsvoorstellen.