Nieuws

De goedkoopste energieleverancier in België vinden: een gids voor consumenten

23 juni 2023
gaspit die aan staat met munten ter illustratie van de goedkoopste energieleverancier

Welke leverancier is de goedkoopste? Die eenvoudige vraag wordt ons dagelijks gesteld. Begrijpelijk, zeker sinds de energieprijzen sterk zijn gestegen. Alleen is het antwoord minder eenduidig. Wij leggen het je uit.

Dé goedkoopste energieleverancier bestaat niet: bijna elke leverancier biedt namelijk verschillende elektriciteits- en aardgascontracten aan. Zo zijn er momenteel zo'n 40 energiecontracten op de markt, zowel voor elektriciteit als voor aardgas. Bovendien passen leveranciers maandelijks hun prijzen aan, waardoor de rangschikking kan verschillen afhankelijk van de maand waarin je vergelijkt.

Sommige leveranciers, zoals energie.be, bieden slecht 1 tariefformule aan. Anderen zoals Luminus, wel meer dan 10! Niet evident om door het bos de bomen te zien. Feit is dus dat er niet één goedkoopste energieleverancier is die altijd voor iedereen geldt.

De vraag is dan ook eerder “Wie is vandaag voor mij de meest voordelige energieleverancier?”. Wij helpen het je uitzoeken.

Het aanbod verschilt per gewest

Het aanbod van energiecontracten is in eerste instantie afhankelijk van je woonplaats: niet elke leverancier is actief in elk gewest. De meeste leveranciers zijn actief in Vlaanderen, namelijk zo’n 15. In Wallonië zijn het er ongeveer 10 en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn dat er slechts 4. De goedkoopste formule in Vlaanderen is dus niet altijd beschikbaar in de andere gewesten.

Bovendien hanteren leveranciers die in meerdere regio’s actief zijn niet altijd dezelfde voorwaarden in elk gewest. Zo vraagt TotalEnergies voor dezelfde contracten verschillende prijzen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Belangrijke factoren bij de keuze van het beste tariefplan

Persoonlijke verbruiksprofiel en wensen

Welk contract het meest voordelig is voor jou, hangt onder meer af van volgende zaken:

  • Jouw jaarlijks energieverbruik
  • Of je een enkelvoudige of tweevoudige meter hebt
  • Of je een uitsluitend nachtmeter hebt voor accumulatieverwarming
  • Of je met aardgas verwarmt
  • Of je zonnepanelen hebt
  • Of je een digitale of analoge meter hebt
  • Of je de voorkeur geeft aan een vaste of variabele energieprijs
  • Of je groene stroom of een groene leverancier wenst
  • Of je tevreden bent met een online tarief of toch meer dienstverlening wenst

Veel verschillende factoren spelen dus een rol waardoor de goedkoopste formule voor jou niet noodzakelijk even interessant is voor je buren of vrienden.

Een voorbeeld: wie zonnepanelen heeft en nog van een terugdraaiende teller geniet, moet bij sommige leveranciers een toeslag betalen.

Heb je echter een digitale meter die niet terugdraait, dan moet je met die extra kost geen rekening houden én dan wordt een terugleververgoeding, de compensatie die je ontvangt voor de overtollige stroom die je op het net zet, ook een belangrijk criterium. De rangschikking van leveranciers kan er in dit geval dan ook volledig anders uitzien.

Groene energieleverancier

Veel leveranciers bieden contracten met groene stroom aan, waarbij jouw elektriciteitsverbruik ergens in Europa werd opgewekt op basis van hernieuwbare energiebronnen. Sommige leveranciers bieden ook tariefformules aan met 100% groene én lokale stroom op basis van Belgische hernieuwbare energiebronnen. Bij sommige tariefformules is dit standaard inbegrepen, bij andere formules laat de leverancier je de keuze om ze als optie toe te voegen tegen een kleine meerprijs per kWh.

Wie meer inzicht wil in het groene beleid van zijn leverancier, kan zich baseren op de analyse van Greenpeace. De milieuorganisatie kijkt niet alleen naar de mix op de factuur maar hecht ook veel belang aan het aankoop- en investeringsbeleid in bijkomende hernieuwbare capaciteit.

Traditioneel scoren energiecoöperaties die zelf investeren in hernieuwbare energie erg goed, Ecopower (Vlaanderen), Wase Wind (Vlaanderen) en Cociter (Wallonië) bijvoorbeeld. Je wordt hier niet alleen klant, maar ook coöperant. Dat houdt dus in dat je dus eerst een aandeel koopt, waarvan de prijs varieert tussen € 250 en € 1 000.

Tips om de goedkoopste tariefformule te vinden

Vergelijk energietarieven

Eerst en vooral is het belangrijk om een vergelijking te maken van de verschillende tariefformules in functie van jouw verbruiksprofiel. Daarom heb je best een idee van jouw jaarlijkse energieverbruik. Deze gegevens kun je invoeren in onze prijsvergelijker en in een paar kliks krijg je een overzicht van de meest voordelige aanbiedingen.

De ‘Beste Koop’ is het product dat we je persoonlijk adviseren op basis van jouw verbruiksgegevens. Het gaat om het meest voordelige contract van een leverancier met een goede tevredenheidsbeoordeling. Die score berekenen we jaarlijks op basis van de tevredenheid van klanten over hun leverancier. Contracten met specifieke voorwaarden (bv. de verplichting een aandeel te kopen alvorens je klant kan worden) of bestemd voor specifieke doelgroepen (bv. enkel voor prosumenten), komen niet in aanmerking om Beste Koop te worden.

Speciale voorwaarden van je energiecontract

Aan de allergoedkoopste tariefplannen zijn vaak specifieke voorwaarden verbonden. Het gaat dan meestal om 100% online contracten, waarbij je bijvoorbeeld aanvaardt dat je facturen enkel per mail worden verstuurd of je dossier enkel online beheerd wordt. Dat betekent dus dat je geen toegang hebt tot het callcenter van je leverancier per telefoon, iets waarvan je je beter vooraf bewust bent.

Zo bestaan er nog andere voorwaarden voor specifieke tariefformules. Het product ‘Go’ van energieleverancier Bolt (actief in Vlaanderen en Brussel) bijvoorbeeld, is een prepaid product waar je bij aanvang van het contract een jaarlijks voorschot betaalt van € 2 000 voor elektriciteit en € 3 000 voor aardgas. Zo’n tariefplan zal uiteraard niet aan ieders wensen beantwoorden.

Welkomstpromotie voor nieuwe klanten

Verschillende leveranciers kennen ook welkomstkortingen toe, vaak aan nieuwe klanten. Daar kun je je voordeel mee doen, al moet je je er wel bewust van zijn dat deze promoties vaak alleen het eerste jaar gelden én dat er ook voorwaarden aan verbonden kunnen zijn zoals tijdige betaling of verplichte domiciliëring.

Ook kijk je best na of de korting pro rata berekend wordt of niet. Is dat niet het geval, dan riskeer je de korting mis te lopen als je na minder dan een jaar van leverancier zou veranderen.

Kijk ook goed na wat de korting precies inhoudt. Wij zijn eerder voorstander van een duidelijke vaste korting op de vaste vergoeding of op de prijs per kWh, in plaats van cryptische kortingen zoals “500 kWh gratis”, waarvoor je eerst de kleine lettertjes moet nalezen om na te gaan hoe je leverancier dit precies berekent.

Verschillende leveranciers voor elektriciteit en gas

Tot slot kun je ook overwegen om twee verschillende leveranciers te kiezen als je zowel elektriciteit als gas afneemt. Hoewel de overgrote meerderheid van de consumenten de voorkeur geeft aan één enkele leverancier, kan het lonen om twee verschillende leveranciers te kiezen. Het meest voordelige tariefplan voor aardgas is immers niet noodzakelijk de goedkoopste keuze voor elektriciteit.

Groepsaankoop of energieactie

Ook met een groepsaankoop of een energieactie kun je je voordeel doen. De organisatie die de actie organiseert gaat dan onderhandelen met verschillende leveranciers om een zo scherp mogelijk tarief aan de beste voorwaarden te bekomen.

Kies een voordelig energietarief met onze actie

Momenteel organiseren wij ook een speciale energieactie waarbij je een vrijblijvend voorstel kunt krijgen op basis van je verbruik. Wij hebben een zeer competitief variabel tarief onderhandeld met energieleverancier Mega. Ook degene die op zoek is naar zekerheid, komt aan zijn trekken met een vast tarief waarvan de prijs gedurende 1 jaar vaststaat. Zo ben je met een gerust gemoed bestand tegen mogelijke prijsstijgingen op de energiemarkten.

Voor een gemiddeld verbruik is de variabele formule die wij kunnen aanbieden 19% goedkoper dan de andere variabele contracten die op dit moment beschikbaar zijn. Daarmee is het een van de beste aanbiedingen op de markt. Het vaste tarief is gemiddeld 7% voordeliger in vergelijking met andere vaste tarieven.

Onze actie loopt nog tot en met 15 oktober 2023 en staat ook open voor niet-leden.

Profiteer van het beste tarief met onze actie