Leer meer over je energieverbruik met de digitale meter

Minder energie verbruiken is nog altijd de beste garantie op een betaalbare factuur die minder vatbaar is voor wispelturige prijsschommelingen. Maar daarvoor moet je een goed beeld hebben van je verbruik. Er zijn verschillende opties om je eigen verbruik te analyseren met de hulp van je digitale meter.
Digitale meter: handig en gratis hulpmiddel voor je energieverbruik
De digitale meter speelt een sleutelrol om meer zicht te krijgen op je energieverbruik. Met een analoge meter kun je natuurlijk ook je verbruik opvolgen, maar dan moet je dagelijks met pen en papier notities maken. Dat is natuurlijk niet echt praktisch.
In Vlaanderen moet tegen eind 2024 80 % van de huishoudens een digitale meter hebben. Wie wil weten wanneer men aan de beurt komt, kan dat raadplegen via de planningschecker van Fluvius. Wil je toch vroeger een digitale meter laten installeren, dan kun je kosteloos zelf een aanvraag doen.
Methode 1: online
Met een digitale meter kun je via het online klantenportaal ‘Mijn Fluvius’ je elektriciteits- en gasverbruik op de voet opvolgen. Je krijgt een grafiek met een overzicht van hoeveel elektriciteit je afneemt en injecteert (bv. als je zonnepanelen hebt). Zo kun je dagelijks je verbruik raadplegen, zelfs tot op het kwartier na. Zo kan je pieken detecteren en zien welke apparaten meer verbruiken dan nodig. Ook kun je je maandpieken raadplegen. Dat laatste is nuttig voor het capaciteitstarief, dat je nettarief aanpast aan je piekverbruik.
Tip: wil je de voorlopige maandpiek van de lopende maand bekijken, dan kun je terecht op het display van de digitale meter zelf. Druk daarvoor op de groene knop tot je bij de code 1.6.0 terechtkomt.
Methode 2: app
Steeds meer leveranciers bieden apps aan om meer inzicht te krijgen in je verbruik. Onder andere Engie, Luminus en TotalEnergies hebben al zo’n toepassing. Deze apps worden één keer per dag gevoed door de verbruiksgegevens die verzameld worden door je digitale meter. Net als bij het online portaal van Fluvius zijn de meest recente verbruiksgegevens deze van gisteren of eergisteren.
Het voordeel van deze toepassing is dat ze niet alleen toelaat om je verbruik per kWh maar ook de kosten in de gaten te houden. Die kosten worden berekend op basis van je persoonlijke energiecontract bij je leverancier. Zo weet je wat je betaalt en waarvoor, en of je maandelijks voorschot overeenkomt met wat je hebt verbruikt.
Methode 3: dongles
Helaas kun je je verbruik niet in realtime raadplegen met de website of de app. Wil je toch korter op de bal spelen, dan kan een slimme toepassing een oplossing zijn. Daarmee zie je per seconde hoeveel elektriciteit je verbruikt (en hoeveel je terugkrijgt als je zonnepanelen hebt). Voor aardgas wordt je verbruik per vijf minuten weergegeven.
Deze slimme toepassingen komen meestal in de vorm van een dongle die je in de gebruikerspoort van je digitale meter plugt en een app waar je via grafieken je verbruik in detail kunt opvolgen. Via www.maakjemeterslim.be vind je een handig overzicht van de tientallen toepassingen die vandaag al beschikbaar zijn. Ze komen in verschillende vormen en maten en afhankelijk van de functionaliteiten en het merk zitten er ook grote variaties op het prijskaartje.
Met de Niko Home Control en de HomeWizard P1-meter kun je ook het energieverbruik van bepaalde toestellen meten, sluimerverbruik opsporen of zelfs apparaten aansturen op het moment dat dit het goedkoopst is.
Ingrepen om je energiefactuur te verlagen
Heb jij voldoende inzicht in je energieverbruik? Wil je weten hoe je energie kunt besparen? Wil je investeren in hernieuwbare energie? Op ons platform EnergyGuide vind je tal van tips over hoe je dit moet aanpakken. En je kunt heel wat besparen door deel te nemen aan onze samenaankopen.